Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnevern og Samnanger kommune

Ut mot barnevern-exit: - Tragikomisk

Fagforeningsleder mener Samnanger kommune er på villspor.

KRITISK: Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen, som organiserer barnevernsansatte over hele Norge. Foto: FO
KRITISK: Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen, som organiserer barnevernsansatte over hele Norge. Foto: FO Vis mer

- Det er naivt å tro at kompetente ansatte vil søke stilling i Samnanger-barnevernet med den kursen de har valgt.

Det sier Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen (FO), som organiserer barnevernsansatte landet over.

Hun reagerer kraftig på veien som Samnanger kommune har begitt seg ut på:

Torsdag vedtok kommunestyret at de vil undersøke mulighetene for søksmål mot en tidligere barnevernsleder i kommunen, samt fylkesnemnda og tingretten, etter at en gransking avdekket en rekke kritikkverdige forhold ved tre barnevernssaker i Samnanger.

Vedtaket vekket reaksjoner blant ansatte i Bergen, som har utført barnevernstjenester for Samnanger siden 2016.

Som motsvar uttalte Samnanger-ordfører Knut Harald Frøland (Bygdapartiet) lørdag at han ønsker å avslutte barnevernssamarbeidet med Bergen, og bygge opp et eget «familievern» i Samnanger.

Risikosport

Mimmi Kvisvik i FO synes sistnevnte høres ut som en særdeles dårlig idé.

Hun tror at få vil ønske å jobbe for en kommune som åpner for å gå til sak mot sine egne ansatte.

- Jeg er en gammel, erfaren sosionom. Jeg hadde aldri turt å søke jobb i Samnanger. Jeg hadde fryktet for hva jeg kunne bli utsatt for, sier Kvisvik til Dagbladet.

Hun mener derfor det er risikosport at ordføreren nå går inn for å avslutte samarbeidet med Bergen kommune.

- Hvis de nå skal drifte selv, må de lyse ut stillinger. Vi i FO mener det er tragikomisk fordi det i realiteten betyr en nedleggelse av barnevernet i Samnanger.

- Gjør ikke jobben utrygg

Ordfører Frøland svarer kontant da Dagbladet forelegger ham kritikken:

- Det kan jeg tilbakevise på det sterkeste. Vi har allerede blitt kontakta av personer som mener at kursen vi har valgt gjør oss til en svært attraktiv arbeidsgiver. Det er personer med både kompetanse og mange års erfaring, i tillegg til noen som er mer ferske, sier Frøland.

Han mener kursen de har satt, vil bidra til å løfte både tillit og anseelse i samfunnet.

- Vår kurs gjør at det er den enkelte som må kjenne på ansvaret og ha den med seg hele tida. Det gjør ikke jobben utrygg, tvert om, vil det kunne løfte tillit og anseelsen fellesskapet har til offentlige tjenestemenn og kvinner. Vi håper at fagforeningene tar budskapet vårt innover seg, og etter hvert legger om kursen. Det vil være til deres eget beste, sier han, og legger til:

- Det er påfallende hvordan FO gjør stadige forsøk på å blande sammen ordinære feil og grove overtramp. Det gagner ikke saken, og det gjør det heller ikke for FO, tror jeg.

VANT OVER STATEN: Ken og Vibeke vant over staten i Strasbourg. Saken er den niende av hele 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstol siden desember 2015. Reporter: Asle Hansen / Dagbladet Vis mer

Frykter søksmål-signal

Å vurdere å gå til søksmål mot tidligere ansatte og andre offentlige instanser for uforstandig opptreden, er unikt i norsk forvaltnings- og rettshistorie, ifølge Thea Totland.

Hun er en av to advokater bak granskingsrapporten om barnevernet i Samnanger.

Ordfører Knut Harald Frøland sa lørdag at han tror det vil føre til en kompetanseheving i barnevernssystemet dersom kommunen når fram med et eventuelt søksmål.

Mimmi Kvisvik i FO frykter imidlertid for signalet et eventuelt søksmål vil sende til allerede hardt pressede barnevernsansatte.

- All den hetsen av norsk barnevern, alle de truslene de utsettes for, og hele det omfanget av arbeidsoppgaver som de sliter med å få løst, fordi de har for mye å gjøre – dette i sum har lenge utfordret rekrutteringen til barnevernet. Dette er bare å dreie det i én omdreining til, sier FO-lederen.

- Utrolig mye dyktige folk

«Granskingen har avdekket at barnevernstjenesten i Samnanger i de granskede sakene på en rekke punkter har opptrådt i strid med både FNs barnekonvensjon, barnevernloven og god forvaltningsskikk», konkluderte advokatene bak Samnanger-rapporten.

Mimmi Kvisvik sier at hun ikke kjenner alle detaljer fra granskingen, men understreker at vi ikke vet hvilke rammebetingelser de ansatte i Samnanger-barnevernet har hatt.

- Når det ikke gjøres en god nok jobb i barnevernet, så skyldes ikke det prinsippet om at det er udugelige folk som jobber i norsk barnevern. Det er utrolig mye dyktige folk i norsk barnevern, sier FO-lederen.

- Kan brudd på FNs barnekonvensjon, barnevernloven og god forvaltningsskikk unnskyldes med dårlige rammebetingelser?

- Det kan ikke unnskyldes, men det kan forklares, sier Kvisvik.

- Jeg tror at en del av de feilene som begås i barnevernet, og som det blir klaget på, handler mye om at vi som samfunn ikke er villig til å gi barnevernet de nødvendige rammebetingelsene.

Opptil 30 saker samtidig

Kvisvik påpeker at FO i årevis har ropt opp om at barnevernstjenesten sliter, og etterlyser en nasjonal opptrappingsplan.

- Det handler om manglende finansiering, kompetanseutvikling og muligheter for tjeneste- og forvaltningsutvikling. Barnevernet er underfinansiert, sier fagforeningslederen.

- De har altfor dårlig bemanning, og altfor lite rom til å følge opp det enkelte barn og den enkelte familien.

Kapasitet er den største utfordringen. FOs vurdering er at ingen i norsk barnevern bør ha mer enn 15 saker pågående samtidig, hvis de skal følge opp barn og foreldre på en god måte.

Likevel hører Kvisvik om barnevernsansatte med opptil 30 saker samtidig.

- Da kan det handle om oppfølging av 700-800 mennesker, fra barn, foreldre og fosterforeldre til skoler, PP-tjeneste og helsetjeneste. Jeg tror vi alle må erkjenne at det er ekstremt tidkrevende arbeid.

BARNEVERN: Statsminister Erna Solberg uttaler seg om de nye barnevernsdommene. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Ønsker autorisasjon

Derfor er ikke en jakt på syndebukker blant enkeltansatte veien å gå, ifølge Kvisvik.

- Det hjelper ikke. Man kommer ikke til å lykkes i å endre barnevernet i en jakt på syndebukker. Man må bygge stein på stein systematisk: Hvilke oppgaver skal barnevernet løse, og hvilke ressurser trengs for å løse oppgavene på et nasjonalt og lokalt plan?

Kvisvik er også en fortaler for autorisasjon av barnevernsansatte. Er et regelbrudd alvorlig nok, skal en ansatt kunne fratas autorisasjonen.

- Det vil gi en helt annen forutsigbarhet enn om du, år etter at du har gjort en jobb, plutselig får et regresskrav på deg.

Kvisvik legger til at FO nå har foreslått at det sees på mulighet for å følge opp alvorlige situasjoner i barnevernet på samme måte som i helse- og omsorgstjenesten. Der undersøkes alvorlige hendelser av Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom).

- Ukom-modellen bygger på pedagogikk og sikkerhetstenkning mer enn jakt på syndebukker.

Kvisvik understreker at FO ikke er imot at det norske barnevernet trenger evaluering og utvikling.

- Men for å få det til på en god måte, er vi nødt til å erkjenne at vi er nødt til å betale for det vi vil ha. Vi kan ikke bruke folk «på retta og vranga» i norsk barnevern, og tro at de likevel skal klare å levere i tråd med de ambisjonene vi har knyttet til vår barnevernlov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!