Russlands invasjon av Ukraina:

Ut mot bløff: - Ubetydelig

Russiske myndigheter hevder at de har satt i gang en vellykket offensiv i Zaporizjzja. - Bare tull, sier norsk ekspert.

BLØFFER: Vladimir Putins krigsmaskin hevder at de har gjennomført en vellykket offensiv i det ukrainske fylket Zaporizjzja. Foto: AFP / NTB
BLØFFER: Vladimir Putins krigsmaskin hevder at de har gjennomført en vellykket offensiv i det ukrainske fylket Zaporizjzja. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Ukrainske myndigheter, den amerikanske tenketanken ISW og en tidligere norsk forsvarstopp går alle ut mot Russlands påstander om at de har satt i gang en «vellykket» offensiv mot enkelte byer i Zaporizjzja fylke, sør i Ukraina.

«Offensiven» var verken en skikkelig offensiv eller spesielt vellykket, melder ukrainske myndigheter og ISW.

Byene som angivelig skal ha vært målet for «offensiven», er i tillegg - militærstrategisk sett - ubetydelige, ifølge den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug, tidligere sjef for Forsvarsstaben.

- Slike meldinger er ment for internt konsum, og dessverre er det fortsatt slik at det etterlatte inntrykket i Russland, er at dette er sant, sier Dalhaug til Dagbladet.

LEOPARD: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen om hvorfor Tysklands er tilbakeholdne med å sende stridsvogner til Ukraina. Programleder: Edward Stenlund Vis mer

Avviser påstandene

Det var mandag at den russisk-innsatte lederen for Zaporizjzja-fylket, et av fire ukrainske fylker Russland annekterte i fjor høst, hevdet at russiske styrker gjorde framskritt mot landsbyene Orikhiv og Huljajpole.

Landsbyene ligger bare noen kilometer nord for frontlinjen i Zaporizjzja, men russiske styrker har ikke gjort noen faktiske framskritt mot disse byene, ifølge ukrainske myndigheter. De vedgår imidlertid at russiske styrker har gjort offensive operasjoner mot de nevnte landsbyene.

Tenketanken ISW, som hver dag analyserer situasjonen på slagmarken i Ukraina, beskriver de russiske forsøkene på å gjøre framskritt i retning Orikhiv og Huljajpole, som «mislykkede».

ISW mener de russiske påstandene spres i propaganda-sammenheng, og i særdeleshet for å avlede oppmerksomhet fra Russlands svært blodige - og inntil videre mislykkede - offensiv mot Bakhmut i Donbas.

NEKTER: Video publisert i sosiale medier skal vise russiske soldater som nekter å reise tilbake til Ukraina for å kjempe. Video: Telegram Vis mer

- Ubetydelige

Dalhaug deler den oppfatningen, og mener at selv om russerne skulle ta de nevnte landsbyene i Zaporizjzja, vil det ikke bety veldig mye.

- Dette er små områder, områder som egentlig er ganske ubetydelig rent militærstrategisk, sier Dalhaug.

Skulle selv Bakhmut falle, vil ikke det utgjøre noe enormt tap for ukrainske myndigheter, mener eksperten, som mellom 2016 og 2019 var sivil observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Ukraina.

- Det er etablert mange forsvarslinjer «bak» Bakhmut, så veien videre blir ikke åpen for russerne, selv om byen skulle falle, sier den pensjonerte generalløytnanter.

Han sammenlikner russernes offensiv mot Bakhmut med russernes offensiv mot Sievjerodonetsk og Lysytsjansk i fjor. Etter intense kamper klarte russiske styrker å ta tvillingbyene, men det kostet Vladimir Putins krigsmaskin dyrt.

- I Bakhmut, på samme måte som i Lysytsjansk og Sievjerodonetsk, kan ukrainerne holde krigen gående med en svak tilbaketrekking. Slik kan Ukraina påføre russerne store tap og slite dem ut, mens de får inn nytt og bedre utstyr og flere soldater får opplæring i utlandet, sier Dalhaug.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer