Ut mot corona-skam: - Forkastelig

Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika reagerer på at det pekes ut corona-syndebukker.

REAGERER: Ordfører John-Erik Vika reagerer på at det spres rykter om coronasmittede. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
REAGERER: Ordfører John-Erik Vika reagerer på at det spres rykter om coronasmittede. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Fire beboere ved sykehjemmet Villa Skaar i Eidsvoll har dødd den siste uka, etter et massivt smitteutbrudd.

Romerikes Blad, som omtalte saken først, skriver at flere coronasmittede blir utsatt for kritikk, ryktespredning og spekulasjoner. Det får ordføreren til å reagere.

- Det er forkastelig å skulle finne syndebukker på hvem som sprer smitte. Alle er potensielle smittespredere. Det er derfor vi innfører restriksjoner. Derfor må alle gjøre sitt i dugnaden og ikke bruke energi på hvem som er syndebukker, sier han til Dagbladet.

På Villa Skaar er 19 ansatte bekreftet smittet. En av dem har jobbet på tre steder, der det er bekreftet smitte. Ordføreren understreker at dette ikke betyr at det er vedkommende sin skyld at det oppsto smitte.

Han mener at man heller må konsentrere seg om å stoppe smitten - framfor å peke ut skyld.

Ut mot rykter

Vika påpeker også at corona-skam og rykter kan føre til at noen ikke vil teste seg i frykt for å bli pekt ut som syndebukk dersom de får påvist smitte.

Ordføreren understreker viktigheten med å teste seg for å stoppe smittespredningen.

- Jeg trodde corona-skammen var i ferd med å legges død. Men den blomstrer opp nå. Vi må akseptere at corona finnes i samfunnet nå.

Han erkjenner imidlertid at det finnes de som utfordrer reglene.

- Noen tenker at de er udødelige. De må gå inn i seg selv. Alle blir rammet. Dette er også dødelig for de unge, og ikke bare noe som rammer eldre personer med underliggende sykdommer, sier han.

- En krig

Ordføreren sammenlikner situasjonen med en krig.

- Nå er det krig mot corona. Det er en felles fiende vi skal bekjempe.

Han påpeker at den eldre generasjonen levde med restriksjoner under 2. verdenskrig, og at selv om det ikke er direkte sammenliknbart, mener han at vi som ikke har opplevd krig på denne måten må respektere at alle må bidra.

- Denne krigen skal vi vinne. Da kan vi ikke gi hverandre skylden. Da taper vi krigen. Da sprer smitten seg i det skjulte, som er enda farligere.

Han påpeker også at alle kan bli smittet - også om man følger alle regler.

- Det er ikke noe regime som er strengere enn på et sykehjem. Likevel oppsto det smitte. Det viser at coronaen smyger seg inn i alle smutthull. Vi må prøve å skjerme så godt det går. Da må vi heller komme med ideer som gjør situasjonen bedre enn å peke på syndebukker.

Onsdag kveld ble det avholdt et ekstraordinært møte i kommunestyret om å vedta en ny forskrift om tiltak for å hindre smittespredning.

CORONASYK: Mariell Eriksen (24) driver kaféen MER i Leknes. Hun følte skam og skyld da hun fikk påvist covid-19, selv om hun ikke hadde gjort noe galt. -Når du ikke vet det, er du redd for å ha smitta andre. Reporter: Øystein Andresen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Felles ansvar

Kommuneoverlege i Eidsvoll, Carl Magnus Jensen, kommer med en generell, men klar oppfordring til befolkningen i kommunen:

- Vi har alle et felles ansvar om å følge opp symptomer og testing. Det skal skje uten at noen skal frykte å bli gjenstand for offentlig hets eller rykter. Befolkningen har lite å hente på at det skapes bekymring rundt dette, at man skal føle på en eller annen form for skam i forbindelse med coronasmitte.

Jensen understreker at det å få oppfølging etter smitte skal være så lite tabubelagt som mulig.

- Alle har et felles ansvar for å legge til rette for dette, enkeltpersoner, helsepersonell, media – alle sammen.

Mandag ble det bekreftet smitte hos 13 beboere og seks ansatte på sykehjemmet Villa Skaar i Eidsvoll. Siden har tallet steget betraktelig. 21 av de totalt 23 beboerne har testet positivt for viruset, og nå har også flere dødd.

- På nåværende tidspunkt er sykdomsbildet til de smittede å anse som mildt, men jeg fryktet dette bare er midlertidig og noe som vil forverres hos flere. Det må vi være forberedt på, dessverre, sier kommuneoverlegen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer