Ut mot Durek-oppgjør: - Fjollete

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang mener det er feil av MDG å sende bekymringsbrev til Slottet om Durek Verrett.

KRITISERER MDG: Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang tar for andre gang et oppgjør med kritikk av Durek Verrett. Terje Pedersen / NTB
KRITISERER MDG: Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang tar for andre gang et oppgjør med kritikk av Durek Verrett. Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er fjollete og bortkastet bruk av porto, sier tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H).

Dagbladet meldte nylig at Miljøpartiet De Grønne arbeider med et brev til Slottet. Der vil partiet uttrykke bekymring for Durek Verretts rolle som prinsesse Märtha Louises forlovede.

MDGs nestleder Ingrid Liland mener det er bekymringsfullt at Verrett kan bruke plattformen han får som del av kongefamilien, til å få mye makt og innflytelse.

KONTROVERSER: Prinsesse Märtha Louise og forloveden Durek Verrett har fått mer oppmerksomhet etter at flere organisasjoner ikke lenger ønsker prinsessen som kongelig beskytter. Foto: Lise Åserud / NTB
KONTROVERSER: Prinsesse Märtha Louise og forloveden Durek Verrett har fått mer oppmerksomhet etter at flere organisasjoner ikke lenger ønsker prinsessen som kongelig beskytter. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Fabian Stang mener dette ikke bør være en politisk debatt, men en medisinsk debatt.

- Jeg syns det er rart at MDG forsøker å slå politisk mynt på dette. Det er ikke partienes oppgave, sier Stang. Han er nå advokat i Advokatfirmaet Elden.

Omstridt medaljong

Flere pasientorganisasjoner har avsluttet samarbeidet med prinsesse Märtha Louise på grunn av Verretts uttalelser. Verrett har vakt reaksjoner med uttalelser som at en medaljong hjalp ham med å bli frisk fra coronaviruset.

Epilepsiforeningen sa fra seg prinsessens kongelige beskytterskap i 2020, og Foreningen for muskelsyke avsluttet nylig samarbeidet. Norsk Revmatikerforbund vurderer det samme.

MDG håper å få med seg flere av organisasjonene som avsender av brevet til Slottet.

- Full tillit

Fabian Stang sier han er bekymret for dem som dropper skolemedisin. Men han mener diskusjonen hører hjemme internt i kongefamilien.

- Jeg har full tillit til at vår kjære kloke konge klarer å finne ut av dette alene, sier Stang.

Stang tok nylig et Facebook-oppgjør med hatmeldingene og drapstruslene Verrett har fått. Han spurte hvorfor Snåsamannen var så godt likt og ikke Verrett.

Rødt enig

Rødt vil avvikle monarkiet og innføre republikk. Likevel er Rødts stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson kritisk til MDG-utspillet.

Han mener partiene ikke bør legge seg opp i en familiesak.

- Jeg føler dette ikke er en sak som hører hjemme i norske Stortinget. Vi bør ha viktigere ting å drive med, sier Kristjánsson til Dagbladet.

STOLER PÅ HARALD: Rødt-politiker Mímir Kristjánsson. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
STOLER PÅ HARALD: Rødt-politiker Mímir Kristjánsson. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

- Er det ikke et samfunnsanliggende at prinsessen tar representasjonsoppdrag, mens forloveden promoterer alternativ medisin?

- Både ja og nei. De som bryter samarbeidet med prinsessen, må gjerne gjøre det. Men jeg er ikke veldig redd for at han skal sette folk i gang med alternativmedisin. Jeg støtter meg på kong Harald i denne saken, sier Rødt-politikeren.

Følger med på influensere

MDGs nestleder Ingrid Liland står på sin side fast på at dette er en sak for partiene.

- Det som angår kongefamilien personlig, har jeg all tillit til at vår kloke konge kan ordne opp i. Men vi som er politikere, må selvfølgelig jobbe med det større bildet for å sikre folk trygg og god informasjon, sier hun til Dagbladet.

SENDER KONGEBREV: MDG-nestleder Ingrid Liland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SENDER KONGEBREV: MDG-nestleder Ingrid Liland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Hun sier hun vil jobbe for at folk som trenger riktig og god informasjon om helsehjelp, skal få det.

- Det betyr blant annet å se på hvordan sosiale medier, kjendiser og influensere, enten det gjelder kongefamilien eller andre, kan påvirke pasientene, sier hun.

MDG-nestlederen understreker at hun selv ikke sitter på Stortinget.

- Da har jeg tid på bussen innimellom møtene til å skrive e-post til interesseorganisasjoner for å høre hvordan informasjon i ulike kanaler påvirker deres medlemmer.

Slottet: - En prosess

Kongehuset har kommentert MDGs utspill ved å henvise til kongens uttalelser den siste tida. Kong Harald sa blant annet at de er i en prosess med den kommende svigersønnen og at det kommer til å løse seg etter hvert.

- Som Hans Majestet Kongen har uttalt, pågår det en prosess. Vi har ikke noe å legge til utover Kongens uttalelse, skrev Sven Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, i en e-post til Dagbladet.

Prinsesse Märtha Louise ønsket ikke å kommentere saken, opplyste hennes manager Carina Scheele Carlsen.

Durek Verrett har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer