Øl og cannabis

Ut mot egen cannabis-kampanje

I en tidligere kampanje sammenliknet Helsedirektoratet skadevirkningen av alkohol med cannabis. Nå snur de.

KLAR BESKJED: I sin nåværende kampanje har Helsedirektoratet en annen beskjed enn tidligere. Foto: Skjermdump / Weedensenteret.no
KLAR BESKJED: I sin nåværende kampanje har Helsedirektoratet en annen beskjed enn tidligere. Foto: Skjermdump / Weedensenteret.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en videokampanje rettet mot ungdom fortalte Helsedirektoratet at «alkohol er kanskje mest skadelig knyttet til det at man blir full». Avdelingsleder for levekår, Øyvind Giæver, mener påstanden var misvisende.

Kampanjen er ikke lenger i bruk.

- FYLLA ER FARLIGST: I videoen uttalte Helsedirektoratet at det farligste aspektet med alkoholforbruk var det å bli full. Kampanjen er ikke lenger i bruk. Foto: Skjermdump / Helsedirektoratet
- FYLLA ER FARLIGST: I videoen uttalte Helsedirektoratet at det farligste aspektet med alkoholforbruk var det å bli full. Kampanjen er ikke lenger i bruk. Foto: Skjermdump / Helsedirektoratet Vis mer

- Det gir ikke et riktig bilde, sier Giæver til Dagbladet nå, og legger til at påstanden ikke kom fra noen av direktoratets eksperter.

Giæver understreker at alkohol helt klart er den største skurken i folkehelseperspektivet, og medfører de største helseproblemene blant rusmidlene.

- Både alkohol og cannabis har helsemessige skadevirkninger, og det er vanskelig å vurdere dem opp mot hverandre uten å gjøre grove forenklinger. Alkohol er det rusmiddelet som utgjør det desidert største samfunnsproblemet, og også det rusmiddelet som er klart mest utbredt.

- Kan gi et misvisende bilde

Videokampanjen var en del av Helsedirektoratets informasjons-nettside «Weedensenteret.no», som ifølge direktoratet har i oppgave å «gi unge nøytral og faktabasert informasjon om cannabis generelt, og om mulige konsekvenser ved bruk av stoffet for en hjerne i vekst og utvikling.»

MISVISENDE: Avdelingsleder for levekår ved Helsedirektoratet, Øyvind Giæver, forteller at utalelsen om at det å bli full er det farligste aspektet av alkoholforbruk, ikke gir et riktig bilde. Foto: Helsedirektoratet.
MISVISENDE: Avdelingsleder for levekår ved Helsedirektoratet, Øyvind Giæver, forteller at utalelsen om at det å bli full er det farligste aspektet av alkoholforbruk, ikke gir et riktig bilde. Foto: Helsedirektoratet. Vis mer

- Uttalelsen var del av en teaser for kampanjen rettet mot ungdom, og for ungdom er beruselse, skader og uønskede hendelser knyttet til dette, antakelig den viktigste helserisikoen. Men vi ser at uttalelsen tatt ut av sin sammenheng kan gi et misvisende bilde, og vi sluttet derfor å bruke den relativt raskt.

Alkohol mest skadelig

I videoen ble skadevirkningene av cannabisbruk sammenliknet med alkoholforbruk, men i de nåværende videokampanjene på Weedensenteret.no er Helsedirektoratet tydelige om hvilket rusmiddel som er mest skadelig.

- Er cannabis mer skadelig enn alkohol? Nei, sier Stian Sandø, programleder for Weedensenterets videokampanje.

- Har vært tydelige

Giæver mener likevel at Helsedirektoratet har vært tydelige i sin posisjon om skadevirkninger.

Oslo 20220416. Uteservering av øl.Foto: Torstein Bøe / NTB
Oslo 20220416. Uteservering av øl.Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Dere kan potensielt ha bidratt til å spre feilinformasjon om et skadelig rusmiddel. Hvilke konsekvenser vurderer direktoratet selv at dette kan ha hatt?

- Vi deler ikke Dagbladets bekymring på dette punktet, direktoratet har over tid vært ganske tydelig på alkoholens mange skadevirkninger, sier han.

Han forteller at nordmenn flest fremdeles har høy tillit til direktoratet:

- Vi gjør jevnlige befolkningsundersøkelser som viser at tilliten til Helsedirektoratet som kunnskapsformidler er høy. Vi kan nok irritere mange av ulike grunner, men så vidt vi vet ikke fordi vi er lite troverdige.

TRONDHEIM: 16 cannabisplanter fikk seg en luftetur onsdag kveld, etter at en visning i Trondheim ikke gikk helt etter planen. Foto: Politiet Vis mer

De unge er enige

En studie blant norske og engelske studenter, utført i 2022, viser at ungdommen også mener at det er farligere å drikke alkohol enn det er å røyke cannabis. Studentene rangerte skadevirkningene ved alkoholforbruk som høyere enn dem ved cannabisbruk.

Tidligere undersøkelser har for det meste rangert cannabis som klart farligere enn alkohol. I en av de første undersøkelsene av nordmenns oppfatning av diverse rusmidler, gjort på 60-tallet, ble cannabis bedømt farligere enn morfin. Tobakk og alkohol har tradisjonelt ligget på bunnen av slike rangeringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer