UT MOT CORONAEKSPERT: Donald Trump kaller smittevernekspert Deborah Birx' sine nye uttalelser patetiske. Video: AP Vis mer

Donald Trump:

Ut mot egen coronaekspert: - Patetisk

På Twitter legger ikke president Donald Trump skjul på at han setter lite pris på smittevernekspert Deborah Birx' nye uttalelser.

Publisert
Sist oppdatert

Deborah Birx (64) har sammen med Anthony Fauci vært blant smittevernekspertene i USA som har vært mest synlige under coronapandemien.

Flere aviser har den siste tida kritisert Birx, og blant annet anklaget henne for å gi intern støtte og vitenskapelig dekning for Trump-administrasjonens urealistiske syn på hvor godt landets coronarespons har fungert.

Hun har også fått krass kritikk fra demokratenes speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, som har uttalt at hun ikke har tillit til smitteverneksperten.

I etterkant av kritikken har Birx selv kommet med nye uttalelser om coronasituasjonen i landet.

Det falt ikke i god jord hos president Donald Trump.

<strong>DET HVITE HUS:</strong> Debora Birx avbildet under en pressekonferanse i mai. Mandel NGAN / AFP
DET HVITE HUS: Debora Birx avbildet under en pressekonferanse i mai. Mandel NGAN / AFP Vis mer

- Bet på agnet

Det var i et intervju med CNN at Birx natt til mandag norsk tid uttalte at viruset er mer utbredt nå, enn da de første smittetilfellene ble bekreftet tidligere i år.

- Det vi ser i dag er annerledes enn i mars og april. Viruset er ekstremt utbredt. Det finnes i landlige så vel som urbane områder.

Samtidig kom Birx med en tydelig beskjed til folk om at de bør bruke munnbind. Ifølge The New York Times har Fauci sagt seg enig i at USA har gått inn i en ny fase av pandemien.

Birx' nye uttalelser er ikke populære hos presidenten. På Twitter kaller han sin egen smittevernekspert for «patetisk».

- Gale Nancy Pelosi sa forferdelige ting om dr. Deborah Birx og gikk etter henne fordi hun har vært for positiv omkring den veldig gode jobben vi gjør med å bekjempe Kina-viruset, inkludert vaksiner og behandling. For å møte Nancy, bet Deborah på agnet og rammet oss. Patetisk!, skriver Trump på Twitter mandag.

- Mye respekt

Under en pressekonferanse samme dag får presidenten spørsmål om hva han mente med denne Twittermeldinga.

- Vel, jeg mener vi gjør det veldig bra og har gjort det vel så bra som enhver nasjon, svarer presidenten.

Videre uttrykker han frustrasjon over at mediedekningen av USAs håndtering av pandemien og sier at han ikke ser andre lands problemer med å håndtere pandemien mens han leser eller ser på nyhetene.

- Men jeg synes at vi gjør det bra. Jeg sa til dr. Birx at jeg synes vi gjør det veldig bra. Hun var på kontoret mitt for litt siden. Hun er en person jeg har mye respekt for, sier Trump og fortsetter:

- Jeg mener Nancy Pelosi har behandlet henne veldig, dårlig, veldig, veldig dårlig, veldig ekkel. Og jeg refererer bare til det faktum at jeg virkelig trodde at de skulle si at jobben vi har gjort … Uansett om det er om ventilatorer eller testing (...). Jeg mener vi gjør det veldig bra.

POSTSTEMMER: Trump mener hele verden vil le av USA om de velger å bruke poststemmer, som han i lengre tid har hevdet vil forårsake svindel og unøyaktige valgresultater. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / AP / NTB Scanpix. Vis mer

- Bedre enn de fleste

Kort tid før meldingen om Pelosi og dr. Birx, tvitret Trump nok en gang om hvor godt USA har håndtert viruset, noe han hevder er «langt bedre enn de fleste andre land».

- Med unntak av New York og et fåtall andre steder, har vi gjort det MYE bedre enn de fleste andre land med å håndtere Kina-viruset. Mange av disse landene opplever nå en stor andre bølge. Fake News jobber overtid med å få USA (og meg) til å se så dårlig ut som overhodet mulig, skriver Trump på Twitter.

Tall fra Johns Hopkins University viser mandag kveld at USA har registrert nærmere 4,7 millioner smittetilfeller og over 155 000 dødsfall siden pandemiens start.

- Ikke et akseptabelt svar

Det er ikke bare Birx som har fått høre det når Trump har vært misfornøyd med beskjeden hun har gitt.

Det samme har Fauci gjort gjentatte ganger.

I midten av mai advarte han om at å åpne forretningsvirksomhet og skoler for raskt i USA, kunne føre til ny oppblomstring av utbrudd over hele landet. Det ville medføre nye dødsfall, unødvendig lidelse, samt å sette landet ytterligere tilbake økonomisk.

<strong>ROSEHAGEN:</strong> President Donald Trump med dr. Deborah Birx og dr. Anthony Fauci i Rosehagen i mai i år. Foto: MANDEL NGAN / AFP
ROSEHAGEN: President Donald Trump med dr. Deborah Birx og dr. Anthony Fauci i Rosehagen i mai i år. Foto: MANDEL NGAN / AFP Vis mer

- For meg er dette ikke et akseptabelt svar, særlig når det gjelder skoler, sa Trump da han møtte pressen kort tid etter.

I april la presidenten også ut en melding på Twitter der noen andre foreslo å gi Fauci sparken, etter at eksperten hadde kommet med en kommentar om at flere liv kunne vært spart om USA hadde stengt ned tidligere.

- Fauci er en hyggelig mann, men han har gjort mange feil, sa Trump i et intervju med Sean Hannity på Fox News i midten av juli.

Det var da blitt kjent at Trump og Fauci ikke hadde snakket sammen på over én måned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer