Elektrifisering

Ut mot eget parti

Høyres stortingspolitiker Sveinung Stensland mener strømkrisa bør få partiet til å snu i et sentralt stridstema.

UTFORDRER: Høyres stortingspolitiker Sveinung Stensland (til venstre) utfordrer eget parti i kraftkrisa. Her sammen med partileder Erna Solberg i fjor. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
UTFORDRER: Høyres stortingspolitiker Sveinung Stensland (til venstre) utfordrer eget parti i kraftkrisa. Her sammen med partileder Erna Solberg i fjor. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

Seinsommerens rekordhøye strømpriser bør få Høyre til å stoppe i sine grønne ambisjoner om å elektrifisere oljeplattformer. Det mener en av partiets egne stortingsrepresentanter.

Mens Høyre, og blant annet energipolitisk talsperson Nikolai Astrup forsvarer elektrifisering av norsk sokkel, er Stensland aktiv motstander.

- Denne utviklingen viser vel at jeg hadde et ganske betimelig poeng, sier Stensland til Dagbladet. Han har også tidligere ytret dette, men mener det nå er viktigere enn noen gang.

Peker på viktig detalj

Den samme interne dragkampen finner sted i Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Flere Ap-ordførere ba i Klassekampen deres egen olje- og energiminister, Terje Aasland (Ap), om å stoppe de grønne ambisjonene om mer elektrifisering.

Elektrifisering vil si å sende strøm fra land til oljeplattformene. Slik brukes mindre gass på sokkelen til å produsere egen strøm, og man kan spare utslipp og eksportere mer til utlandet.

Høyre vedtok i sitt program å fortsette med elektrifisering for å nå klimamålene og utvide til flere oljefelter.

Men med ett forbehold: Det skal tas hensyn til kraftsituasjonen på land. Det mener Stensland er et argument for å stoppe opp.

- Den dagen vi har fullstendig overflod av strøm, kan vi heller diskutere det, sier Stensland.

- Kompromissløs

Elektrifisering av sokkelen blir sett på som ett av de viktigste tiltakene for å nå Norges klimamål om 50 prosent utslippskutt innen 2030.

Men ikke for Sveinung Stensland.

- Den globale klimaeffekten er høyst omdiskutert. Det vil kreve ganske store kraftmengder i framtida, som vi ikke har, sier han.

Olje- og energiministeren har overfor Dagbladet holdt fast ved elektrifisering og at klimamålene står fast.

- Jeg noterer meg at olje- og energiministeren går rett på uansett hva han støter på. Han er kompromissløs i spørsmålet om elektrifisering, sier Høyres Stensland.

Astrup står fast

Nikolai Astrup, Høyres energipolitiske talsperson, står på sin side fast på at elektrifisering bør skje.

- Vårt standpunkt er det samme som det har vært hele tida, sier Astrup til Dagbladet.

Han mener bruk av havvind vil gjøre det mulig å redusere utslipp uten at det går utover strømressursene.

UENIG: Nikolai Astrup, energipolitisk talsperson i Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UENIG: Nikolai Astrup, energipolitisk talsperson i Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han peker på at fokuset har endret seg siden klimatoppmøtet i fjor, der mange var opptatt av at politikerne skulle gjøre mer for å kutte utslipp.

- Så går strømprisene opp, og da forventes det at viktige klimatiltak skrotes. Det blir veldig kortsiktig, mener Astrup.

- Elektrifisering må vurderes for hver enkelt feltutbygging, og Stensland og jeg er naturligvis enige om at dette er betinget av krafttilgangen på land og mulighetene for å ta i bruk havvind og andre fornybare løsninger, sier Astrup

To tanker i hodet

Astrup sier at alternativet til å utvikle plattformene er å avvikle, noe ingen er tjent med, mener han.

- Vi må gjøre det vi kan for å avlaste behovet for kraft fra land for norsk sokkel.

- Hvordan gjør man det samtidig som man har stor kraftmangel?

- Blant annet ved å bygge ut havvind i tilknytning til petroleumsinstallasjonene. Vi er i en situasjon der vi skal løse flere oppgaver samtidig. Vi skal ha rikelig med ren og rimelig strøm til glede for industri og husholdningene, men vi skal også redusere utslippene betydelig fram mot 2030 og 2050, sier Astrup.

- Så det store kraftproblemet nå gjør ikke at man bør endre på de grønne ambisjonene?

- Det er ikke snakk om et enten eller, men et både òg. Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Både en sunn kraftbalanse i Norge med rimelige priser og reduserte utslipp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer