Mímir Kristjánsson:

Ut mot eget parti

Rødt-profil Mímir Kristjánsson har endret mening. For første gang går han inn for at Norge skal sende våpen til Ukraina.

ENDRET SYN: Mímir Kristjánsson er nå for å sende våpen til Ukraina. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ENDRET SYN: Mímir Kristjánsson er nå for å sende våpen til Ukraina. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kritikken hagler mot Rødt for partiets Ukraina-politikk. Rødt ønsker ikke å sende våpen til Ukraina, noe som også var tema på NRKs «Debatten» tirsdag kveld.

Nå tar en av partiets største profiler Mímir Kristjánsson bladet fra munnen og sier for første gang at han støtter en endring av politikken.

- Jeg har tidligere vært enig i at Norge ikke bør sende våpen, dels av frykt for at vi skal bli trukket inn i krigen og dels fordi vi har holdt oss med et prinsipp i mange tiår om å ikke selge våpen til land i krig. Men når debatten i Rødt nå kommer opp på nytt har jeg gått noen runder med meg selv, og landet på motsatt konklusjon, sier Kristjánsson til Dagbladet.

Mímir Kristjánsson snakker også om temaet i sin egen podkast, Mímir&Marsdal, som kommer ut i dag.

- Kamp mot imperialisme

Rødt er nå i en programprosess der partiet kan ende opp med å endre syn og gå inn for militær støtte til Ukraina. Kristjánsson støtter en slik endring.

- Veien til forhandlingsbordet i Ukraina går via at Putin blir stoppet i sine planer om å legge under seg hele landet. Rødt har hele tida sagt at dette er en imperialistisk angrepskrig og at ukrainerne har rett til å forsvare seg med våpen. Rødt har heller ikke vært for en våpenembargo mot Ukraina. Rødt har heller aldri vært et pasifistparti, sier Kristjánsson, som mener motstanderne av å støtte Ukraina militært nå må se seg selv i speilet.

- Det er vanskelig for meg å forstå at hensynet til Norges mildt sagt frynsete selvbilde som fredsnasjon i lengden skal veie tyngre enn å bidra til ukrainernes kamp mot imperialismen. Kamp mot imperialisme føres titt og ofte med våpen. Det avgjørende her er jo at Putin ikke får okkupere Ukraina. Da kreves det våpen.

- Feigt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes svarte i dag på kritikken mot partiet og viste til at han ikke vil flagge standpunkt mens partiet er i en programprosess.

Han angrep også NRK for ikke å ha invitert verken ham eller noen andre fra partiledelsen.

- Samtidig har jeg ikke ønsket å foregripe debatten som nå pågår i partiet. Det syns kanskje noen er rart, men jeg har ment det er riktig av hensyn til partidemokratiet, skrev Moxnes på Facebook.

Moxnes har ikke besvart Dagbladets henvendelser om å utdype sitt syn.

Åsmund Aukrust (Ap), nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité mener det rett og slett ikke holder fra en partileder.

- Det er feigt av Rødts ledelse ikke å svare på dette. De som sto der i «Debatten» for Rødt, representerer det Rødt mener og har ment siden krigen startet 24. februar, sier Aukrust til Dagbladet.

- Når de nå angriper NRK, virker de mest opptatt av seg selv og hvordan Rødt framstår. Med god grunn - Rødt er et ytterpunkt i Ukraina-krigen - og er på stor kollisjonskurs med egne velgere, sier Aukrust.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer