Ut mot Erna: - Grenser til feilinformasjon

Arbeiderpartiet ville ha svar fra statsministeren på økte forskjeller i samfunnet, men er ikke fornøyd med svaret.

ULIKHET: Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer på statsminister Erna Solbergs (H) svar i Stortinget i dag om at ulikhetene ikke har økt noe særlig i hennes tid. Video: Arnhild Aass Kristiansen / Jørgen Gilbrant Vis mer

Statsminister Erna Solberg (H) stilte i dag til muntlig spørretime i Stortinget. Her ble hun blant annet spurt om økende økonomiske forskjeller.

- Vi ser en økende forskjell i arbeidslivet mellom de i hele, faste stillinger og innleide, og mange nordmenn har mindre penger å betale regningene sin med, mens de som har de høyeste lønningene stikker fra, godt hjulpet av regjeringens skattepolitikk. Er statsministeren fornøyd med at regjeringens politikk øker forskjellene? spurte Arbeiderpartiets Arild Grande.

- Jeg mener vi alle skal ta på alvor de tendensene til økt ulikhet vi har sett de siste 20 årene. De er ikke blitt særlig høyere under denne regjeringen, men det er noen faretegn, svarte statsministeren.

Støre reagerer

Svaret fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre til å reagere.

- Det er på grensen til å feilinformere Stortinget, mener han.

- Nå har de lagt fram en egen ulikhetsmelding som de ble presset av Stortinget til å legge fram. Den viser jo at ulikhetene øker. Tre av ti har fått mindre kjøpekraft for lønna si etter 2013, sier Støre og viser til SSB-statistikk fra husholdningenes inntekter etter skatt.

Her kommer det fram at den tredelen av husholdningene som har minst å rutte med, har fått mindre å rutte med fra Solberg ble statsminister i 2013 og fram til 2017. Den nederste tidelen har fått 1,3 prosent mindre, mens den rikeste tidelen har økt sin inntekt med 5,6 prosent.

Med unntak av finanskriseåret 2009 er det første gang siden 1990 at de husholdningene med minst fra før opplever en negativ utvikling i penger til rådighet, skrev NRK da meldingen først ble presentert i mars.

- Alvorlig

- Den øverste delene har fått vesentlig mer, inntekstulikheten øker, og formuesulikheten øker særlig. Dette er alvorlige tegn. Mens Norge tidligere har hatt mindre forskjeller enn andre land, nå begynner vi å følge etter andre lands utvikling. Regjeringen har manglende politikk for å møte det, hevder Støre.

Ulikhetene i formue er større i Norge enn ulikheten i inntekt og den øker fortsatt, ifølge SSB . De rikeste 10 prosent eier nå 60 prosent av formuen i Norge.

- Forskjellene økte jo også under deres tid i regjering er ikke dette felles ansvar?

I STORTINGET: Ap-leder Jonas Gahr Støre hører på Erna Solbergs svar under Stortingets muntlige spørretime.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I STORTINGET: Ap-leder Jonas Gahr Støre hører på Erna Solbergs svar under Stortingets muntlige spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Nei. Det er et felles ansvar å gjøre noe med det, men de økte ikke på denne måten under vår tid i regjeringen. På inntekt sto de stille. Nå skyter de fart, mener Støre.

- Lav ulikhet i Norge

Erna Solberg viser derimot til de langsiktige trendene på inntekt.

- Forskjellen i inntekt har økt nesten sammenhengende siden 1980-tallet. Men inntektsforskjellen i 2017 er bare marginalt høyere enn i 2014 målt ved den såkalte Gini-koeffisienten som SSB har publisert. Faktum er at Norge er blant de landene i verden med lavest ulikhet og hvor ulikheten øker minst, sier hun, og fortsetter.

- Jeg forstår at Gahr Støre forsøker å tegne et bilde av Norge som passer til Arbeiderpartiets valgkamp, men jeg tror ikke folk opplever hverdagen sin så mørk som han beskriver den.

- Jeg gleder meg til en valgkamp der vi kan snakke om egne politiske løsninger og egen politikk. For å bekjempe økt ulikhet vil Høyre satse på kunnskap og kompetanse, integrering og inkludering i arbeidslivet, og å skape flere jobber. På disse områdene tar vi viktige initiativer, mens Ap er kraftig på etterskudd, sier Erna Solberg.