Ernas bursdagsmiddag:

Ut mot Erna: - Utrolig arrogant

For andre år på rad måtte Madeleine Schultz avlyse sønnens barnebursdag. Så ble Erna Solbergs 60-årslag kjent. - Holder ikke med en unnskyldning, sier Schultz.

NRK melder at statsminster Erna Solberg under sitt eget 60-årslag brøt smittevernrådene. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solbergs private 60-årslag var lite promotert, men har blitt godt kjent i etterkant av feiringa. Til tross for at middagen bare var for spesielt inviterte, kom torsdag nyheten om at statsministerens gjesteliste inneholdt i overkant mange navn.

Samme helg som hennes statssekretær Peder Egseth (H) bisto Molde-ordføreren i et utskjelt angrep på Oslos coronahåndtering, samlet Solberg 14 mennesker på Geilo.

Nå etterforskes statsministeren for brudd på smittevernregler, og har selv gått ut og beklaget brudd på smittevernanbefalingene. Den beklagelsen lar ikke journalist og forfatter Madeleine Schultz seg imponere av.

- Statsministeren har vært med på å lage reglene som vil alle har vært nødt til å følge det siste året. Derfor blir jeg provosert og sur når dette skjer. Er det en person vi skal forvente mer av, så er det statsministeren, sier Schultz til Dagbladet.

FRUSTRERT: To av sønnens barnebursdager har blitt avlyst på grunn av corona det siste året. Da nyheten om Erna Solbergs bursdagsmiddag kom, trodde Madeleine Schultz knapt det hun hørte. Foto: Privat
FRUSTRERT: To av sønnens barnebursdager har blitt avlyst på grunn av corona det siste året. Da nyheten om Erna Solbergs bursdagsmiddag kom, trodde Madeleine Schultz knapt det hun hørte. Foto: Privat Vis mer

- Veldig lei seg

Etter at nyheten sprakk torsdag, gikk hun selv ut på Facebook og fortalte om hvordan hun det siste året blant annet har vært nødt til å avlyse to barnebursdager for sin egen sønn. Snart skulle sønnen feiret fireårsdag. Den blir det ingenting av.

- For vår del, som bor tett i Oslo, så har det siste året inneholdt flere skuffelser. Sønnen min fyller fire snart, og han får heller ikke i år feiret barnebursdag. Det blir bare oss. I fjor gikk det greit, men da jeg fortalte ham det i år, så ble han veldig lei seg da han skjønte at han ikke fikk feire bursdag. Så det har nok gått mer inn på ham enn jeg kanskje trodde, sier Shcultz.

- RISIKERER BOT: På en pressekonferanse 3. januar understreket Erna Solberg at man kan bli bøtelagt for brudd på smittevernreglene. Politiet etterforsker nå om Solberg og familien brøt smittevernbestemmelsene to dager på rad i vinterferien. Foto: NTB Vis mer

Peker på klasseforskjellen

Hun opplever selv reglene som vanskelige å holde seg oppdatert på til en hver tid, men mener det likevel bør være mulig for politikere og særlig statsministeren å følge dem.

- De står uke etter uke og forteller om hvor viktig det er. Da må man kunne forvente at det også gjøres av dem selv, sier forfatteren, som synes situasjonen blir ekstra spesiell sett i lyset av debatten som raste om Oslo og Molde-ordføreren.

- Hva bør statsministeren gjøre nå?

- Det holder ikke å unnskylde seg når man gjør en så utrolig arrogant ting som dette. Vi har hatt et system der unge har blitt bøtelagt for å ha møtt en person for mye, så hva skal statsministeren få? Det burde i alle fall være proporsjonalt. En bot på 10.000 kroner er enormt mye for en 20-åring. Klasseforskjellen blir veldig tydelig. Derfor er det på høy tid å se på om reglene har slått feil ut og om de i det hele tatt er forståelige, sier Schultz.

Statsminister Erna Solberg beklager etter at hun brøt smittevernreglene i sitt eget 60-årslag. Vis mer

- Sjokkerende

Hun er langt ifra den eneste som har reagert etter statsminister Solbergs beklagelse torsdag. Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier til Dagbladet at Solberg må stå til ansvar for sine handlinger på lik linje med enhver annen nordmann.

- Dette er provoserende for vanlige folk som gjør sitt beste for å følge reglene, under mer trangbodde og hyttefrie forhold enn det statsministeren har, sier Moxnes.

Også jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen lar seg sjokkere av det som har kommet fram.

- Covidreglene har vært der hele tida. Tallene har vært endret underveis, men å treffes 14 stykker under pandemien er det ingen av oss som ville tenkt var uproblematisk. Hun er øverste ansvarlig og setter reglene, og i tillegg har gitt pekefingrer under pressekonferansene. At hun ikke greier selv å vite hva som er de straffesanksjonerte reglene er sjokkerende, sa Marthinussen til Dagbladet torsdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer