Ap's landsmøte

Ut mot Erna

Ap-lederen klinker til med et rekordtidlig valgløfte, og taler direkte til landsmøtet klokka 10. Den store krangelen om rusreform hopper Støre likevel bukk over i dag.

LANDSMØTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot høyresideparitene i sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte. Video; Arbeiderpartiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiet er i medvind på målinger. Senterpartiet er tydelig distansert i egen blokk, og Støre nærmer seg Erna Solberg i popularitet på enkeltmålinger.

Når partiet startet sitt landsmøte i dag er rusreform den store konfliktsaken. Dagbladet erfarte tidlig at partiet kommer til å si nei. Dermed er regjeringens prestisjetunge rusreform trolig død, selv om sterke krefter i Ap støtter reformen.

Det er spørsmålet om å avkriminalisere mindre mengder narkotika funnet på person som er stridens kjerne. Her er Ap delt, hvor brorparten ikke støtter avkriminaliseringen regjeringen har lagt opp til.

Følg Støres tale direkte i DBTV øverst i artikkelen fra klokka 10!

Glefser mot Erna

Støre går rett i strupen på Erna Solberg.

- Høyrepartiene har virkelig vist sitt sanne jeg. De sa nei til krav om at krisepenger bare skal gå til seriøse bedrifter. Nei til bonusnekt og utbyttefrys for bedrifter som får krisehjelp av samfunnet. Nei til feriepenger for arbeidsledige, sier Ap-lederen i talen.

- Og hver gang og ved hver anledning: et helhjertet ja til kutt i formuesskatten – til tross for at aksjekursene har nådd nye høyder under denne krisen. Det er et tydelig svar på hvem som kommer først for Høyre, legger han til.

- Ryddet opp

Støre lover samtidig lavere inntektsskatt for alle som tjener mindre enn 750 000 kroner.

- Vi ryddet opp etter Høyre og jappefesten på 80-tallet - solidaritetsalternativet fikk folk tilbake på jobb på 90-tallet, sier Støre.

I håp om å måtte unngå en lignende opprydning sier Støre at «mye står på spill ved valget» i år.

- Norge var lenge best i verden på å få folk i jobb. Det er vi ikke lenger. Nesten en av tre arbeidsledige i Norge i dag er under 30 år. Og de siste åtte årene er antallet unge uføre doblet. Det er en fallitterklæring, ikke bare for Erna Solberg, men for et helt samfunn, sier Støre.

Valgløfte

Arbeiderpartiet ønsker også å styrke retten til hel stilling i lovverket. Partiet ønsker at alle som jobber deltid i Norge i dag, på tvers av offentlig og privat sektor, skal få følgende spørsmål av arbeidsgiver: «ønsker du full stilling?».

Hvis arbeidstakers svar er ja, så skal arbeidsgiver være pliktig til å skaffe til veie en plan for full stilling hvis det er mulig, forklarer Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Du vil forby deltid?

- Nei, vi kan ikke forby deltid. Det vil selvsagt være situasjoner hvor både offentlig og privat sektor faktisk behøver deltidsstillinger, men vi vil snu bevisbyrden. I dag er det arbeidstaker som må argumentere for å øke sin stillingsbrøk. Med våre forslag snur vi bevisbyrden slik at det blir arbeidsgiver som må dokumentere at det faktisk ikke er mulig å tilby en heltidsstilling.

Likestilling

7 av 10 helsearbeidere ute i kommunene jobber deltid og en fjerdedel har flere arbeidsforhold, ifølge tall fra Fagforbundet. Helsearbeidere har ikke annet valg i dag enn å jakte ekstravakter og jobbe flere steder for å ha ei lønn å leve av. Mange av dem er kvinner.

- Derfor er dette også et viktig likestillingsgrep, sier Støre.

Gripe inn privat

Ap-lederen mener det er fire veier til målet om heltid, og han forsikrer at partiet hans skal ta i bruk alle fire. Han peker på Ap-styrte kommuner som Malvik, Bodø og Fredrikstad som har lyktes lokalt med å fjerne store deler av de små stillingsbrøkene i helse- og omsorgssektoren.

- Vi vil ta i bruk lovveien, budsjettveien, den politiske veien, og den norske partssamarbeidet for å nå målet om at ingen skal jobbe ufrivillig deltid dersom Arbeiderpartiet styrer landet. Det må bli slutt på at folk tilbys 37 prosent-stillinger og dermed en lønn man verken kan leve av eller få boliglån med, sier Støre.

- Og i privat sektor, kan du gripe inn der?

- Vi kan for eksempel se på arbeidsmiljøloven, og sørge for at plikten til å drøfte heltid med arbeidstakeren faktisk gjennomføres i det private, sier Støre og følger opp med et valgløfte:

- Hvis det blir regjeringsskifte til høsten vil vi sette oss ned med partene og legge en forpliktende plan for en heltidssatsing i Norge. Det må bli slutt på at arbeidstakere tilbys små stillingsbrøker når det ikke er nødvendig. Der vil Arbeiderpartiet ta i bruk alle midler vi kan for å hjelpe arbeidstakere som ønsker full stilling, faktisk få en full stilling.

Deltidskrisa

Støre og Ap får støtte fra Mette Nord, leder i Fagforbundet.

- Jeg er glad for at Jonas og Arbeiderpartiet gjør dette til en av sine viktigste saker. Vi trenger politikere som tar deltidskrisa på alvor, stiller krav til kommunene og samtidig setter de i stand til å skape en heltidskultur. Det fortjener både helsearbeiderne våre og eldre og pleietrengende som er brukere av tjenestene, sier Nord til Dagbladet.

- Det stilles ikke i dag strenge nok krav til utlysninger eller gode nok planer for å skape heltidskultur. Arbeidsgiver må gjøres pliktig til å lyse ut heltidsstillinger og vi må snu bevisbyrden for hvorfor det ikke lar seg gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer