<strong>KRITISERES:</strong> Sveriges energiminister, Anders Ygeman, reagerer på Erna Solbergs kommentarer om at svenske nynazister kommer til Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISERES: Sveriges energiminister, Anders Ygeman, reagerer på Erna Solbergs kommentarer om at svenske nynazister kommer til Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ut mot Ernas naziutspill

Erna Solbergs utspill om svenske nynazister i Norge falt ikke i god jord hos Sveriges energiminister Anders Ygeman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som følge av terrorangrepet i Bærum varslet statsminister Erna Solberg sikkerhetstiltak i Norge, og foreslo samtidig et nordisk samarbeid i kampen mot høyreekstremisme.

Samtidig trakk hun fram at svenske nynazister deltar i demonstrasjoner i Norge.

- Når nynazister marsjerer i norske gater, både i Fredrikstad og i Kristiansand, er det veldig mye svensk å høre. Deres nynazister forsøker også å organisere seg i nabolandene, sa hun på en pressekonferanse mandag formiddag, ifølge Aftenposten.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Kommer folk fra Sverige

Videre ble Solberg spurt om hvorfor hun trakk fram Sverige.

- Sverige har hatt de største og mest organiserte gruppene i Norden knyttet til dette. Vi har sett at av dem som har kommet for å demonstrere, er det noen lokale, og så kommer det folk fra Sverige, sa hun og tilføyet:

- Det er for å forsøke å løfte opp og organisere seg i nabolandene. Da er det viktig å skape motstandsdyktighet i Norge.

VURDERTE FEIL: - I dag har jeg ikke problemer med å se, at vi gjerne skulle forfulgt dette konkrete tipset tettere, vedgår Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder for kontraterror i PST overfor Dagbladet. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Malene Storrusten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Reagerer

Kommentarene fikk Sveriges energiminister, Anders Ygeman (S), til å reagere.

- Gjerne et norsk-svensk samarbeid, men regjerer man med Frp og utnevner Sylvi Listhaug til minister to ganger, så skal man kanskje se seg selv i speilet før man ser over grensa, skriver han i en kritisk Twitter-melding.

Ygeman har vært riksdagsmedlem i Sverige siden 1996. Fra 2014 til 2017 var han Sveriges innenriksminister, og i 2019 ble han utnevnt til energiminister.

Overfor Aftonbladet utdyper han hva det er ved Solbergs utspill han reagerer på.

- Det er hovedsakelig at det virker som at hun ønsker å legge skylda for høyreekstremismen på Sverige, når hun selv har dannet regjering med det høyrepopulistiske partiet Frp, sier ministeren og fortsetter:

- Vi kommer ikke unna faktumet at to av de angrepene vi har sett, er blitt gjennomført av nordmenn. Og Anders Behring Breivik var medlem av nettopp Frp i flere år, sier han til den svenske avisa.

Peker på Listhaug-comeback

Våren 2018 trakk Sylvi Listhaug seg som justisminister som følge av massiv kritikk etter et Facebook-innlegg hvor hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet. Før hun trakk seg, omtalte Listhaug saken som «helt surrealistisk» og en «heksejakt».

Ygeman peker på at til tross for dette, så fikk Listhaug en ny ministerpost i 2019.

Ygeman blir også utfordret på hva han selv gjorde for å stoppe nynazister da han var innenriksminister, hvorpå han svarer at flere medlemmer og tidligere medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR) fikk dommer mot seg på den tiden.

I Finland er det blitt lagt ned forbud mot å være medlem av NMR. Et slikt forbud tror Ygeman at kan komme til Sverige også.

- Vi har behov for å vaksinere mennesker fra disse forvirrende ideene. Og politiet og rettsvesenet må kunne gjøre det. Jeg tror ikke at vi kommer til å tillate slikt i framtida, sier ministeren.

SKYTING: En person beskrives som lettere skadet etter å ha blitt skutt i en moské i Bærum. En mistenkt gjerningsmann er pågrepet. Video: Tipser Vis mer

Trekker linjer til 22. juli

Mandag ble terrorsiktede Philip Manshaus (21) varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav de to første vil være under full isolasjon. 21-åringen nekter straffskyld.

Tidligere på dagen ankom han fengslingsmøtet tydelig forslått, satt seg rolig ned og gliste til det frammøtte pressekorpset.

Hendelsen får Ap-leder Jonas Gahr Støre til å trekke linjer til 22. juli-terroren.

- Jeg har møtt mennesker som er redde, som lever i vårt land og opplever at de er utsatt. Mennesker som ser seg om ved døra, sa han og tilføyet:

- Da jeg så bildene fra rettslokalene i dag, tenkte jeg at det er så mange andre som er redde – som ser at her er det forbindelser til 22. juli.

Under en TV 2-sendt duell mellom Solberg og Støre tidligere på dagen, sa Støre at Norge trenger en handlingsplan mot denne «islamsjikanen og hetsen».

- Vi må ruste oss mot dette. Og så må vi politikere være må være bevisste på måten vi snakker på, måten Erna Solberg og jeg debatterer på, hvordan vi er i det offentlige rom, sa Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer