- Det er en myte, sier Erna Solberg (H).
- Det er uheldig om folk har det inntrykket, sier Marit Arnstad (Sp).
- Det er fullstendig feilaktig om folk har det inntrykket, sier Kirsti Bergstø (SV).
- Det er heldigvis ikke helt riktig, sier Bård Hoksrud (Frp).
De snakker om «stortingsferien», det over tre måneder lange oppholdet mellom siste møte i stortingssalen før sommeren og første møte i høst.
Fredag var siste møte i stortingssalen. De samles først igjen til den formelle konstitueringen av Stortinget 2. oktober, før det blir høytidelig åpning av det 168. storting tirsdag 3. oktober.
Men politikerne insisterer på at de tre månedene ikke kan betegnes som ferie.
Full kalender
- For meg er kalenderen allerede i ferd med å fylles godt opp, men jeg skal være tilgjengelig for velgerne mine både i Telemark og resten av landet i hele sommer. Jeg tror det er bra både for folk og politikere at vi kommer oss ut og møter folk. Det er tross alt folket vi jobber for, sier Bård Hoksrud.
- Så å kalle hele den perioden for ferie er heldigvis ikke helt riktig, sier Hoksrud.
- Selvfølgelig får vi også mulighet til å være litt med familie og venner og ta ferie som de fleste andre, sier han.
Full Høyre-fres fra august
Erna Solberg synes ikke de tre månedene med møtefri i Stortinget er for lenge.
- Det er en myte at stortingspolitikere har ferie fra juni til oktober. En like viktig del av jobben vår er å være ute og møte folk, bedrifter, frivillige og alle andre aktører som til sammen utgjør det norske samfunnet, sier Solberg.
- Jeg tror ikke man får en særlig god forståelse av hva som trenger å bli bedre i Norge dersom man bare sitter i stortingssalen eller på kontoret. Alle som bruker denne perioden riktig kommer tilbake til stortinget i oktober som litt klokere representanter for sitt lokalsamfunn og sine velgere.
- I valgår forventer vi at alle jobber fullt fra august. Så unner jeg også politikere å få litt fri sammen med familien sin, men som jeg sa på Høyres gruppemøte sist onsdag: Jeg håper dere får en fin ferie, men ikke la den vare for lenge, sier Erna Solberg.
Ville kutte friperioden
- I SV har vi aldri hatt lengre ferie enn vanlige folk har, sier SV-leder Kirsti Bergstø til Dagbladet.
- Når det ikke er samling i Stortinget, gjør folk en jobb i sine valgdistrikt. Det er avgjørende at man kan ha kontakt med organisasjoner, næringsliv og frivillighet lokalt, sier Bergstø.
SV foreslo for noen år siden å kutte perioden med møtefri på Stortinget med en måned.
De begrunnet forslaget med behov for en jevnere arbeidsbyrde.
- Vi har ment at det ville være bedre å starte tidligere på høsten. Det er fordi det har vært perioder med lange sesjoner, med møter til langt på natt. Den store behandlingen av arbeidsmiljøloven stemte vi ironisk nok over klokka tre på natta, sier Bergstø.

Rister på hodet: Kinderegg rammes
Jobber fra hjemtraktene
Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, regner med at representantene har nok å gjøre selv om det er møtefri på Stortinget.
- Det er uheldig om det fester seg et inntrykk av at vi har ferie i hele denne perioden. De fleste reiser hjem til sine valgdistrikter og arbeider derifra, sier Arnstad.
Hun påpeker at kommunevalget 11. september gjør at det kan bli en stri sommer for mange.
- De fleste av våre representanter har ferie fra slutten av juni og er tilbake i begynnelsen av august, sier Arnstad.