Endringer i AAP-regelverket:

Ut mot Frp-politiker: - Framstiller meg som en snylter

Elin Marie Jahren (40) føler seg uthengt av Frp-politiker Liv Gustavsen på Facebook. Gustavsen sier meningen med innlegget var å kritisere partiet Rødt.

MISTET AAP: Elin Marie Jahren har slitt med posttramatisk stresslidelse i flere år. Hun sliter økonomisk etter at hun ble fratatt AAP-stønaden fra Nav. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MISTET AAP: Elin Marie Jahren har slitt med posttramatisk stresslidelse i flere år. Hun sliter økonomisk etter at hun ble fratatt AAP-stønaden fra Nav. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Det er ikke noe kult å bli hengt ut av en stortingspolitiker, sier Elin Marie Jahren (40).

Elin Marie Jahren er blitt intervjuet av flere medier etter at hun sto fram med sin historie i Dagbladet i slutten av februar i år. Jahren har slitt med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter at hun i 2012 ble truet av en rusmisbruker på jobb i rustjenesten.

Skjermdump fra Facebook.
Skjermdump fra Facebook. Vis mer

Hun er en av mange som føler at de urettmessig har mistet arbeidsavklaringspengene etter at regelverket for AAP ble strammet inn med virkning fra 2018. Etter å ha mistet Nav-stønaden frykter Elin Marie at hun blir tvunget til å selge hjemmet sitt.

Torsdag skal lovforslaget opp i Stortinget. Onsdag vil blant annet Facebook-gruppa «Aksjon for AAP endringer» demonstrere i Oslo. Lise Christoffersen for Ap og Solfrid Lerbrekk for SV vil også holde appell i forbindelse med demonstrasjonen.

Lørdag la Liv Gustavsen, fylkesleder for Viken Frp og vararepresentant for Frp Akershus på Stortinget, ut et innlegg på i sin Facebook-side.

Innlegget er lenket til Dagsavisen-artikkelen: «Elin Marie mistet AAP: Har ikke fortalt sønnen at de kanskje må flytte».

I innlegget skriver politikeren blant annet at «Partiet Rødt har fått et nytt medlem. Denne dama har meldt seg inn og hun påstår at regjeringen ikke gjør noe for de syke, fordi hun selv blir trukket i AAP». Videre skriver Gustavsen at Jahren jobber og studerer samtidig som hun mottar AAP.

Du kan lese hele innlegget i skjermdumpene til høyre i denne artikkelen.

Kjenner seg ikke igjen

Skjermdump fra Facebook.
Skjermdump fra Facebook. Vis mer

I innlegget beskriver Gustavsen Jahren som «slike «arbeidsføre» som denne dama snakker system og helsevesen ned (..)».

- Jeg gråt noen tårer den dagen, sier Elin Marie Jahren om innlegget.

Hun kjenner seg ikke igjen i historien Gustavsen beskriver. Hun forteller til Dagbladet at innlegget fra politikeren har vært en belastning og at det har vært en del drittslenging mot henne i tråden under politikerens innlegg som nå er slettet.

- Jeg skjønner at folk reagerer når hun skriver som hun gjør. At det gis inntrykk av at jeg får i pose og sekk, men hun har ikke innsyn i saken min i det hele tatt. Det virket ikke som om hun har lest sakene i media heller, sier Jahren til Dagbladet.

Jahren har nylig meldt seg inn i partiet Rødt. Hun har også deltatt som gjest på partiets landsmøte i år.

Framstiller meg som snylter

- Jeg er ingen profilert politiker. Hadde det vært saklig hadde det vært greit, men hun går til personangrep mot meg. Hun framstiller meg som en som snylter, sier Jahren.

Jahren forteller at hun har fått en beklagelse fra Gustavsen.

- Jeg har fått en beklagelse i innboksen, men hun beklager at jeg opplever innlegget hennes støtende. Ikke at innlegget inneholder faktafeil om saken.

Dagbladet har vært i kontakt med Liv Gustavsen om innlegget.

- Er det ikke litt uvanlig at en politiker går ut med kritikk mot en privatperson på denne måten du gjør her?

- Meningen var å sparke til Rødt. Hun promoterte Rødt ved at hun var medlem av Rødt og gikk ut i media med det. Sleivsparket var til Rødt og til deres dobbeltmoral. Jeg hadde ikke gransket henne mer enn det som sto i artikkelen Dagsavisen hadde skrevet, sier Gustavsen.

Beklager

Gustavsen sier at hun aldri hadde delt en artikkel om en privatperson hvis det ikke var lenket til en sak som omhandlet et politisk parti.

- Du kaller henne «slike arbeidsføre» i innlegget ditt?

- Og det beklager jeg. Det burde jeg sikkert ikke ha skrevet. Jeg hadde aldri lagt ut en artikkel om det ikke var vinklet til at hun holdt til et politisk parti. Jeg har også beklaget til henne at hun ble en del av noe hun følte ikke ble riktig. Jeg så bare at artikkelen handlet om Rødt. Hadde det vært en privatperson som sto fram uten at det handlet om Rødt hadde jeg ikke gjort det.

Fikk stygge kommentarer

- Hva tenker du om at hun føler hun blir framstilt som en snylter?

- Jeg beklager at hun føler det.

Gustavsen valgte å slette innlegget på Facebook-siden etter noen timer.

- Jeg fikk hele verden på meg og måtte slette det. Det kom mange stygge kommentarer og AAP-aksjonsgruppa på Facebook oppfordret sine medlemmer om å spamme siden min, sier Gustavsen.

Gustavsen sier også at hun fikk trusler under innlegget.

- Jeg ble truet på livet. Jeg ble også kalt nazihore. Jeg vurderer å melde noen av dem. Jeg synes det er ubehagelig, sier Gustavsen.

Avviser

Elisabeth Thoresen, administrator for Facebook-gruppa, er blitt forelagt kritikken fra Gustavsen.

- Om noen har kalt henne for stygge ting, så er det ikke oss i aksjonsgruppen, da er det noen andre. Hun fikk massiv motstand, og at hun nå skal framstå som et «offer» i denne saken er nesten enda verre enn dette hun skrev. At Elin Marie opplevde hets er det ingen tvil om, sier Thoresen til Dagbladet.

Thoresen sier hendelsen sender ut noen signaler om hvordan samfunnet ser på syke og skadde.

- At en politiker går ut på denne måten overfor en syk og yrkesskadet person er ikke noe vi kan la gå oss forbi i stillhet. Dette sier så mye om holdninger til sårbare grupper.