Dating:

Ut mot fuckboys på 40: - Slutt!

Hilde Nordlund er lut lei av uærlige menn.

LEI: Hilde Nordlund kommer med en klar beskjed til uærlige datere. Foto: Privat
LEI: Hilde Nordlund kommer med en klar beskjed til uærlige datere. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingenting feil i å ønske seg noe uforpliktende, men vær ærlig. Hvis du bare er ute etter sex, så si det. Hvis du bare vil sondere terrenget, si det. Ikke føl for å smøre litt tjukt på for å få det du vil ha. Ikke seil under falskt flagg.

Dette sier Hilde Nordlund (41) til Dagbladet.

Den single Oslo-kvinnen er lut lei det hun kaller «fuckboys på 40».

Får deg på kroken

En såkalt fuckboy er et begrep som brukes om gutter - eller menn - som bare er ute etter sex, men som gjerne later som om de er interessert i noe mer.

- Jeg vil beskrive en fuckboy som de gjør i Urban Dictionary - som en som ligger rundt, utgir seg for å ønske noe annet, får deg på kroken, og så gjerne ghoster deg eller dumper deg brått etter at man har fått det man var ute etter, sier Nordlund.

TREND: Emneknaggen «butter candle» på TikTok har fått millioner av visninger. Men bør du egentlig kaste deg på trenden? Video: Storyblocks / TikTok. Vis mer

- Kan ikke bruke denne unnskyldningen

Det var i en kronikk i Nettavisen at 41-åringen mandag langet ut mot godt voksne fuckboys.

Nordlund, som til vanlig jobber som leder for samfunnskontakt og kommunikasjon i HR Norge, skrev at hun kan forstå at menn i 20-åra oppfører seg slik, men …

«De er unge og uerfarne. De ser ikke fullt ut konsekvensene av det de gjør. Hjernen vår er tross alt ikke ferdigutviklet før vi er 25 år, og det er frontallappen, som blant annet kontrollerer og bedømmer impulskontrollen vår, som er seinest utviklet. Denne unnskyldningen kan ikke menn i verken 30-, 40- eller 50-åra slå i bordet med. Likevel oppfører mange av dem seg som fuckboys,» skrev hun.

- Utbredt problem

Nordlund står bak den nye podkasten «Datingmysteriet fra A til Å», hvor hun denne uka prater med psykolog og datingforsker Marius Stavang ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

- Det var da jeg pratet med ham at jeg begynte å tenke mer på denne type oppførsel og at det er klassisk det vi kaller for fuckboys. Det slo meg hvor utrolig dårlig gjort det egentlig er, sier hun.

Marius Stavang sier følgende til Dagbladet:

- Karikert sagt er alle menn fuckboys - ved at de i større grad enn kvinner begjærer uforpliktet sex. Menn ønsker flere sexpartnere, ha sex tidligere, uten relasjonsinvestering og emosjonell forbindelse. Det er instinkter det er snakk om her.

Han hevder at menn og kvinner står i en interessekonflikt når det kommer til uforpliktet sex.

- For å overkomme denne interessekonflikten, er mannen villig til å villede kvinnen om at han er interessert i et forhold med henne, forklarer han.

FORSKER PÅ DATING: Marius Stavang. Foto: Caroline Boman Grundekjøn
FORSKER PÅ DATING: Marius Stavang. Foto: Caroline Boman Grundekjøn Vis mer

Kuttet kontakten

Hilde Nordlund forteller at hun for noen måneder siden datet en mann som hun mener hadde uærlige hensikter.

Hun sier at forholdet begynte med at han overøste henne med interesse - for så å kutte kontakten helt.

Disse to fenomenene kalles henholdsvis love bombing og ghosting.

- Jeg opplevde dette i sommer, med en som plutselig endret interessenivået. Som virket genuint interessert. Det begynte med lovebombing, og endte med ghosting, sier hun.

Kvinner også

Nordlund mener at det ikke bare menn som kan være uærlige som hva de vil.

- Kvinner kan også det. Og det er heller ikke greit. Jeg tror datingmarkedet hadde vært lettere å navigere i om vi var litt all right mot hverandre.

Hun sier at det er viktig for henne å påpeke at det ikke alltid trenger å være snakk om uærlige hensikter.

- Noen relasjoner tar jo slutt, noen ganger forsvinner interessen. Men da er man jo ærlig om det. De typiske fuckboys-tendensene er jo at de kanskje serverer noen løgner underveis i datingen og at relasjonen får en brå avslutning uten noen særlig god forklaring, forklarer hun.

Sile bort «fuckboys»

Datingforsker Stavang sier til Dagbladet at det ikke finnes noen bombesikker måte å sile bort menn som bare vil ha sex.

- … men hvis hun venter med å ha sex, da kan «fuckboysa» betrakte investeringen som så høy at det ikke er verdt det. Samtidig kommer mannen som er interessert i noe mer til syne.

- Hva vil du si til fuckboys, Hilde Nordlund?

- Det er skikkelig dårlig gjort å ikke være ærlig. Det er ikke noe all right å leke med andres følelser for å føle seg bedre selv. Slutt med det.