Ut mot Grande-refs i intern Venstre-gruppe

- Ikke snakk dritt om andre, ber varaordfører i Haugesund på lukket Venstre-gruppe. Andre tar til orde for lederskifte i partiet umiddelbart.

UTFORDRES: Flere profilerte Venstre-politikere landet over mener Trine Skei Grande må byttes ut som partileder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTFORDRES: Flere profilerte Venstre-politikere landet over mener Trine Skei Grande må byttes ut som partileder. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Lederspørsmålet er på agendaen i Venstre, bare dager etter det svake valgresultatet på 3,9 prosent.

I går kveld gikk valgkomiteen i Venstre ut på Facebook-gruppa «Venstres medlemmer» og ba om innspill til valgprosessen. Komiteen skal innstille på ny partiledelsen framfor partiets landsmøte neste år. Valgkomiteen holder langt på vei Trine Skei Grandes framtid i sin hender.

Marius Skeie, lokallagsleder i Tinn Venstre, skriver i den lukkede gruppa at partiledelsen må reise ut fra Oslo for å møte de frustrerte lokalpolitikerne.

«Ledelsen i Venstre er blant partiets aller fremste og dyktigste politikere, men nå trenger vi en endring der det stakes ut en stø og bedre definert liberal kurs for Venstre», skriver Skeie.

Vil bytte ut alle tre

I Telemark mistet Venstre mer enn halvparten av oppslutningen sin, og har nå sju kommunestyrerepresentanter i hele fylket. Skeie mener hele partiledelsen må byttes ut.

KREVER NY LEDELSE: I dette lange innlegget på Venstres lukkede Facebook-gruppe tar Marius Skeie til orde for å bytte ut partiledelsen.
KREVER NY LEDELSE: I dette lange innlegget på Venstres lukkede Facebook-gruppe tar Marius Skeie til orde for å bytte ut partiledelsen. Vis mer

«Jeg mener at ledelsen har hatt god nok tid på seg til å klare det - nå er det nødvendig med en kur kurs og en ny måte å lede partiet vårt på», fortsetter Skeie på gruppa.

Han ønsker at Sveinung Rotevatn blir ny Venstre-leder, og at Guri Melby og Abid Raja overtar som nestledere.

Overfor Dagbladet utdyper han kritikken og behovet for ny partiledelse.

- Vi framstår som et parti uten retning, og vi behøver en helt ny kurs. Liberale partier i Europa går fram, mens vi blir mindre og mindre, sier Skeie.

- Hele ledelsen må byttes ut?

- Jeg har ingenting å utsette på politikerne, men nå må vi se på hvordan vi får partiet videre, ja, svarer han.

- Snakke dritt om andre

Flere Venstre-profiler har de siste dagene fortalt Dagbladet at de mener Trine Skei Grande bør gå av som leder.

May Britt Vihovde, varaordfører for Venstre i Haugesund, oppfordrer partimedlemmer til å avstå fra «å snakke dritt om andre». Hun er Vihovde tidligere stortingsrepresentant for partiet.

«Om noen ønsker å komme inn i partiledelsen så er mitt råd: Gjør det ved å bygge team, ved å gjøre andre gode, ved å framheve egenskaper ved deg selv som overtaler meg til å heie på deg! (...) Gjør det ikke ved å snakke dritt om andre. Det du oppnår da er samtidig å svekke Venstre», skriver Vihovde.

Hun har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag.

Nestleder-usikkerhet

Verken Terje Breivik eller Ola Elvestuen ville i formiddag bekrefte at de ønsker å fortsette som nestledere i Venstre.

- Mine svar om dette vil jeg først gi komiteen, skrev Elvestuen i en SMS til Dagbladet.

- Tankene mine om nestlederposisjonen kommer jeg til å meddele for valgkomiteen når den tid kommer, sa Terje Breivik til Dagbladet.

VENSTRE: Venstres leder Trine Skei Grande nekter for at dette var hennes siste valg som partileder. Vis mer

De to nestlederne i det pressede partiet legger seg dermed på en annen linje enn Trine Skei Grande. Under ett minutt etter at hun gikk av talerstolen på Venstres landsmøte, hadde Skei Grande allerede fortalt Dagbladet at hun ønsket å fortsette som partileder.

- Jeg er klar til å gjøre lederjobben, gjentok Skei Grande dagen etter valget.

Krav om avgang

Trine Seim, førstekandidat for Voss Venstre, er blant dem som rett ut har sagt at Skei Grande må gå av.

- Dette med Trine som leder går bare ikke lenger. Hun er faglig dyktig, men hun er blitt en partileder som tar fokus bort fra politikken. Jeg skulle ønske denne debatten var mer dyptgående, at verden ikke var så enkel, men beklager - det er så lett som at vi behøver en ny ledelse og ny partileder i Venstre for å komme oss videre, hevder Seim.

Også Yousuf Gilani, varaordfører for Venstre i Drammen, ønsker ny partileder.

- Nå er det på høy tid at Trine Skei Grande trekker seg, fortalte han Dagbladet på tirsdag.

Samtidig som Skei Grande står fjellstøtt blant enkelte i partiet, er det også tidvis stor frustrasjon rettet mot henne. «Trine i bunkersen» er et begrep som brukes for å beskrive en partileder flere mener ikke involverer partiet. De hevdes at Skei Grande helst bare forholder seg til et lite hoff av personer i Oslo som snakker henne etter munnen.

En Venstre-kilde beskrev nyheten om at Skei Grande ønsket å fortsette som «en knyttneve i magen», og som «det siste Venstre trengte etter det dårlige valget».