Lov om helligdagsfred

Ut mot helligdagsro: - Fryktelig gammeldags

Politiet i Oslo mottok seks meldinger om støy før klokka 10 andre pinsedag.

PROVOSERENDE: Leder for Venstres ungdomsparti, Ane Breivik, mener helligdagsloven bør avvikles. Foto: Unge venstre
PROVOSERENDE: Leder for Venstres ungdomsparti, Ane Breivik, mener helligdagsloven bør avvikles. Foto: Unge venstre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En egen lov sikrer den norske befolkningen fred og ro på helligdager gjennom hele året.

«For å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytida ro og verdighet, skal det være helligdagsfred i samsvar med reglene i denne lov.», sier paragraf én i loven.

- De fleste mener nok dette er et temmelig utdatert lovverk, sier Unge Venstre-leder Ane Breivik.

Hun tror folk opplever det svært provoserende at de ikke kan klippe egen plen første pinsedag eller måke innkjørselen andre juledag.

- Feil bruk av ressurser

Breivik peker på at vi allerede har et lovverk som sikrer at det er stille på nattetid og at ikke den offentlige ordenen blir forstyrret.

- Det at vi trenger et skjerpet lovverk på disse spesielle dagene, som i stor grad begrenser hva enkeltmennesket kan foreta seg, synes jeg er fryktelig gammeldags.

Mandag 6. juni har Dagbladet omtalt de mange støy-klagene politiet har mottatt i løpet av pinsen.

- Vi har mottatt flere klager jevnt over hele politidistriktet. Det er snakk om alt fra gressklipping til vanlig vedlikeholdsarbeid, opplyste operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Bård Einar Hoft, til Dagbladet.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tore Solberg, fortalte at de innen klokka ti andre pinsedag hadde mottatt seks meldinger om arbeid som medførte «utilbørlig larm».

Ifølge Solberg rykket politiet ut på flere av meldingene.

- Jeg synes det er helt feil bruk av politiets ressurser. Politiet bør ha mer fornuftige ting å gjøre enn å beslaglegge en gressklipper, sier Breivik til Dagbladet.

Breivik er også kritisk til at man har en regel som blir praktisert annerledes ut ifra hvor i landet man måtte være.

- Det at man ikke kan ta seg til takke med det alminnelige lovverket rundt offentlig orden, og sette begrensninger for hvem som kan klippe hagen sin, synes jeg er litt søkt.

Dette sier Toppe

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Formålet med denne loven er delt; den skal verne om det gudstjenestelige livet og den alminnelige fred på helligdager - for å oppnå ro og verdighet. Lovens hensikt har lite med statskirke eller ikke å gjøre.

Hun framholder at bestemmelsen ikke bare gjelder gudstjenester i Den norske kirke, men all gudstjenestelig virksomhet.

- Den skal tjene oss alle på den måten at det på de høytidsdagene loven fastsetter ikke skal være aktivitet som lager utilbørlig støy, for eksempel arbeid på byggeplass.

Toppe fortsetter:

- Jeg tror vi er mange som mener det er en fin ting å ha et skille mellom hverdag og helligdag. Det er selvfølgelig ikke bra hvis politiet opplever et renn av klager på disse dagene, men jeg tror ikke det vil være noen stor fordel for innbyggerne i Norge at man for å ikke belaste politiet skal fjerne bestemmelsen eller loven i sin helhet. Da vil det i alle fall bli liten forskjell på hverdag og helligdag når det gjelder støy og bråk.

- Prat med naboen

Sør-Vest politidistrikt har også mottatt klager på støy. Bare av den litt mer ironiske sorten andre pinsedag.

- Det er noen som har meldt inn at «kirkeklokkene går amok», forteller operasjonsleder Helene Strand.

De skal også fått klager på tennisspill mandag morgen.

Justispolitisk talsperson for Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, mener det er viktig for folk å kunne beholde roen på fridager.

Likevel mener han det beste er å løse støyklager seg imellom før man kontakter politiet.

- Jeg tenker det er viktig at publikum forsøker å ta en prat med naboen sin og prøver å løse slike problemstillinger seg imellom før man ringer politiet, sier Amundsen til Dagbladet.

Dersom noen ikke etterkommer det, for eksempel støyende byggearbeid i boligområder, kan man ta det videre, ifølge Frp-politikeren.

- Greit med ro

- I helligdagene har man fri og er med familien. Mange ønsker å bruke den dagen til en rolig dag i sola. Da har jeg stor forståelse for at et byggfirma ikke bør bruke den dagen på å knuse stein.

- Det er greit at vi har litt ro og fred da, sier han.

HELLIGDAGSFRED: Justispolitisk talsperson i Frp, Per-Willy Amundsen, tror det er viktig for folk med ro og fred på helligdagene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HELLIGDAGSFRED: Justispolitisk talsperson i Frp, Per-Willy Amundsen, tror det er viktig for folk med ro og fred på helligdagene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Amundsen understreker at han først og fremst tror dette handler om respekt for hverandre på fridagene framfor religion.

Så lenge loven blir praktisert på en fornuftig måte, og ikke en mulighet til å lage en sak politiet bruker ressurser på, ser Amundsen ingen åpenbare grunnen til å avvikle loven i dag.

Han understreker at dersom det skjer alvorlige hendelser som krever politiressurser, vil alltid saker som dette bli nedprioritert.

- Det beste for oss alle er om vi bare kan løse dette oss imellom. Det er ikke alt samfunnet og staten skal løse for deg, avslutter Amundsen.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Politidirektoratet. På grunn av helligdag hadde de ikke mulighet til å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer