Donald Trump

Ut mot Kina: - Må holdes ansvarlig

FNs første virtuelle toppmøte startet tirsdag med taler fra verdens toppledere. President Donald Trump bruker sin tale til å lange ut mot Kina.

TRUMP: - FN må holde Kina ansvarlig for deres handlinger, sier Trump i dagens tale. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sin åpningstale i en nesten tom hovedforsamlingssal i New York advarer FNs generalsekretær António Guterres mot en ny kald krig mellom USA og Kina.

- Vi går i en svært farlig retning. Vår verden har ikke råd til ei framtid der de to største økonomiene deler kloden i et stort brudd, sier han.

Han peker også på at verden er rammet av en historisk helsekrise, den verste økonomiske krisen siden depresjonen i 30-åra og trusler mot menneskerettighetene, og han oppfordrer til global solidaritet i forbindelse med pandemien, også når det gjelder utvikling av vaksiner.

Lang talerliste

De to første som taler er Brasils president Jair Bolsonaro og USAs president Donald Trump. De to representerer de to landene i verden som har registrert flest mennesker smittet av coronaviruset.

I sin tale langer Trump ut mot Kina. Han kaller viruset for «Kina-viruset», som han har gjort en rekke ganger tidligere og fått kritikk for.

Den amerikanske presidenten lover å distribuere en vaksine, bekjempe viruset, ende pandemien. Han sier videre at verden vil gå inn i en ny æra med enestående framgang, samarbeid og fred.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer