Sylvi Listhaug:

Ut mot kirken:
- Sprøtt og trist

Frp-leder Sylvi Listhaug tar et kraftig oppgjør med kirken etter at de vedtok at de ønsker stans i norsk oljeleting.

REAGERER: Frp-leder Sylvi Listhaug mener Den norske kirke er blitt en propagandamaskin for venstresida. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
REAGERER: Frp-leder Sylvi Listhaug mener Den norske kirke er blitt en propagandamaskin for venstresida. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er sprøtt at kirken begynner å blande seg i politiske saker på denne måten her, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Tirsdag vedtok kirkemøtet at de vil følge anbefalingene fra det internasjonale energibyrået, og støtte stans i leting etter ny olje og gass på norsk sokkel.

Vedtaket ble fattet med hele 103 stemmer. Bare to stemte mot. Kirkemøtet er Den norske kirkes øverste organ.

- Politisk propagandamaskin

Saken ble først omtalt i Klassekampen.

«Kirka har begynt å oppføre seg som et politisk parti», sier Listhaug til avisa.

Til Dagbladet utdyper hun:

- Kirken beveger seg veldig langt fra det de egentlig skal holde på med. Jeg synes de er veldig opptatt av å ytre seg i politiske spørsmål, enn å gjør det de skal nemlig ta vare på folk og folkekirka vår.

Listhaug trekker fram at flere i kirkerådet har bakgrunn som partipolitikere, og mener de bruker kirken som politisk arena. Hun tror mange kristne nå føler seg støtt bort fra folkekirka.

KREVER SVAR: Sylvi Listhaug mener stortingspresident Eva Kristin Hansen bør vurdere sin stilling. Video: Emma Thingstad Dalen Vis mer

- Det er ikke rart det er glisne kirkebenker når man ser den utviklingen som er i kirken. I kirken der skal det være rom for ulike meninger. Der skal man komme sammen uansett politisk ståsted. Mens det mer og mer blir en venstrevridd propagandamaskin, som gjør at mange føler seg fremmedgjort, sier Listhaug til Dagbladet.

Listhaug har selv vært åpen om sin personlige tro, og fikk mye oppmerksomhet for sin bruk av et halskjede med kors. Hun forteller til Dagbladet at hun stadig er medlem i Den norske kirke, selv om det blir stadig vanskeligere.

- Jeg tror det er mange som ikke kjenner seg igjen i kirken lenger. For mange er begeret fullt. Men så er det vel flere som har det som meg at de har den kirken på hjemstedet som de er veldig glade i, og som gjør at man ikke melder seg ut, sier Frp-lederen.

- Tramper på oljearbeiderne

- De tramper på tusenvis av arbeidere over hele landet som står på i oljenæringa. De er vekke fra familien, både på plattformer og supplybåter. Mange er til og med vekke på julaften for å holde hjulene i gang. Takken fra kirken er at man tramper på den næringa.

- Det paradoksale er at oljenæringen bringer enorme inntekter til landet som også kommer kirken til gode. Så de sager av den greinen de sitter på, for det blir ikke så mye penger å få hvis oljenæringen skal legges ned.

KORS PÅ HALSEN: Sylvi Listhaugs mye omtale halskjede med kors. Her fra da hun ble innvandrings- og integreringsminister i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KORS PÅ HALSEN: Sylvi Listhaugs mye omtale halskjede med kors. Her fra da hun ble innvandrings- og integreringsminister i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Selve vedtaket om letestans i Norge kom under miljøplanen «Mer himmel på en truet jord» på kirkemøtet. Blant de som talte for saken på kirkemøtet var Tove Karoline Knutsen fra Åpen folkekirke. Hun har tidligere representert Arbeiderpartiet på Stortinget.

- Alle som sitter i regjering og Storting, vet at fossile energikilder er på vei ut, sa Knutsen i debatten ifølge Klassekampen.

- Det er rett og slett trist at de politiserer kirken mer og mer. Det går bare en vei: Det blir mer og mer likt et politisk parti, kommenterer Listhaug.

- Ikke partipolitikk

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit anerkjenner at det finnes politikerne blant delegatene på kirkemøtet. Han mener likevel ikke det er noe problem at kirken ytrer seg om ting utenfor det strengt religiøse og teologiske.

– Noen av delegatene som har vært samlet på Kirkemøtet den siste uka er aktive i ulike politiske partier. Men deres engasjement springer ut av kirkens tro og håp for hele verdens framtid, og hvordan vi som fellesskap i Norge må ta ansvar sammen, ikke bare hva som skjer med én næring. Det springer ut fra grasrota, ikke minst ungdommen, og det handler om vårt ansvar for vår neste, spørsmålet om rettferdighet i verden og hvem som er mest sårbare i dag og i framtida, skriver Fykse Tveit i en kommentar til Dagbladet.

– Dette handler om å ta vare på skaperverket, og det er ikke partipolitikk, det er helt sentralt i vårt forvalteransvar for jorda vår, fortsetter biskopen.

Kirkelederen ymter også frampå om at Listhaug har egne politiske interesser i utspillet, og er selektiv i kritikken.

– Det kan virke som noen politikere reagerer og hevder at kirken ikke bør uttale seg bare når de selv er uenige i det kirken sier.

Fykse Tveit er samtidig klar på at har stor respekt for norske oljearbeidere.

– De som arbeider i petroleumssektoren i Norge gjør en svært stor innsats for verdiskaping for det norske samfunnet. Samfunnet trenger kunnskapen og kompetansen til alle som arbeider i oljenæringa, også i omstillingen i det grønne skiftet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer