Sandra Borch

Ut mot kjøtthysteri: - Spis ekstra svor

Senterpartiets landbruks- og matminister Sandra Borch vil ikke oppfordre til å spise mindre kjøtt. Tvert imot.

PINNEKJØTTMINISTER: Ingenting får komme i veien for juletradisjonene til Sandra Konstance Nygård Borch. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
PINNEKJØTTMINISTER: Ingenting får komme i veien for juletradisjonene til Sandra Konstance Nygård Borch. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sandra Borch har takket nei til pinnekjøtt på alle julebord hittil i desember. Ikke fordi hun ikke liker pinnekjøtt.

Men fordi hun elsker det: Pinnekjøttmåltidet må spares til julaften. Kjøttet må være fra sauene på hennes egen familiegård i Lavangen.

Landbruks- og matministerens hyllest til norsk tradisjonsmat har en klar politisk undertone:

- Debatten rundt kjøtt blir ofte veldig svart-hvitt og polarisert. Man setter nøttesteik opp mot kjøtt, sier hun til Dagbladet.

- Ha god samvittighet

Hun vil bort fra et slikt kjøtthysteri:

- Om du spiser ribbe og lurer til deg ekstra svor, så gjør det med god samvittighet, sier Borch.

- Men så heter det at man må spise mindre kjøtt for miljøet?

- Ja, ofte hører man det. Men jeg mener at om man får ned utslippene gjennom utviklingen av mer norsk fôr, så slipper vi å importere soya fra Brasil.

RIBBE: Dagbladet-kokk Christopher Sjuve med enkel guide til hvordan du får svoren sprø på juleribba. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Hun sier landbruket må være en del av klimaløsningen, ikke problemet.

- Det vil uansett være utslipp fra kua, men vi kan få det betydelig ned, særlig hvis vi utvikler norsk fôr. Forskningen viser det. Det vil også bidra godt i klimaregnskapet, sier hun.

Spis hva du vil

Hun viser til at hver tredje nordmann spiser pinnekjøtt i jula. 4 prosent oppgir at de spiser vegetarmat, ifølge Matprat.

- De som velger å bli veganere eller vegetarianere, må få gjøre det. Det er deres valg. Men debatten og kunnskapen må være rett.

- Så kan man spise hva man vil?

- Ja, hvis jeg spiser en biff er det også grønnsaker til det. Og poteten må løftes opp som en viktig grønnsak i Norge.

Folk vil spise kjøtt

Borchs siste dag på kontoret før jul er den store gavepakkedagen. Gaver og julekort ligger klar.

Senterparti-statsråden er av den svært tradisjonelle sorten. Juletreet må være ekte, og alt skal være som i fjor. Om noen timer går flyet til Tromsø, og deretter videre hjem til pinnekjøttet på julaften:

Dagbladet-kokk Christopher Sjuve viser deg et genialt triks for å svoren ekstra sprø. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Det er noe med å spise det på julaften, å kjenne lukta.

- Folk kommer ikke til å slutte å spise kjøtt. Det er en viktig proteinkilde. Men du må selvsagt vurdere hva du spiser i løpet av ei uke. Det bør alle gjøre vurderinger på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer