Tidligere russisk toppgeneral:

Ut mot krigen: - Den største feilen

En tidligere toppgeneral i det russiske militæret tror krigen kan vare i ti år.

TI ÅR: Tidligere toppgeneral og politiker i Russland, Vladimir Sjamanov, tror krigen kan vare i ti år.Foto: Maxim Marmur / AP / NTB
TI ÅR: Tidligere toppgeneral og politiker i Russland, Vladimir Sjamanov, tror krigen kan vare i ti år.Foto: Maxim Marmur / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vladimir Sjamanov (65) har lang fartstid innenfor det militære og politiske regimet i Russland.

Som generaloberst i det russiske flyforsvaret ledet han russiske tropper under invasjonen av Georgia i 2008, før han seinere ble sjef for elitesoldatene i militærets fallskjermjegerenhet.

Siden han pensjonerte seg i 2016 har han vært medlem av den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, hvor han har representert Putins parti, Forent Russland, og ledet Forsvarskomiteen.

65-åringen, som blant annet har mottatt ærespris for sin innsats i Tsjetsjenia, kritiserer nå krigen i Ukraina i et ferskt intervju.

ANGRIPER: En video frigitt av det russiske forsvarsdepartementet skal vise et russisk helikopterangrep på en ukrainsk militærbase. Video: Reuters Vis mer

- Den største feilen

Den tidligere toppgeneralen tar ikke avstand fra selve krigen, men legger ikke skjul på hva han mener er den største feilen Russland har begått under invasjonen av nabolandet.

- Den største feilen er Moskvas forventning om at russiske styrker ville «bli møtt med blomster» i Ukraina. Det fikk vi virkelig kjenne på de første fem dagene, sier han i et intervju på journalisten Oksana Kravtsovas Youtube-kanal, skriver Expressen, som har oversatt intervjuet.

Sjamanov viser til militærutdanningen i Ukraina, som han mener er av høy kvalitet. Ifølge den tidligere toppgeneralen har et betydelig antall militære utdanningsinstitusjoner vært i drift i Ukraina siden Sovjetunionens tid - noe han anser som Ukrainas hovedstyrke.

- Kan ta ti år

Sjamanov virker imidlertid ikke å være i tvil om at en seier fremdeles er mulig for Putins menn, men understreker at Russland fortsatt har «mye å gjøre».

Den såkalte «demilitariseringen» og «avnazifiseringen» som president Vladimir Putin satte som mål for krigen, kan nemlig ta fra fem til ti år å fullføre, hevder Sjamanov.

På spørsmål om han ser på Ukraina som en del av Russland i framtida, svarer han følgende:

- Trenger vi Ukraina? Hvis ikke disse to tingene (demilitarisering og avnazifisering, journ.anm.) skjer, trenger vi ikke det.

TRUSSEL: Tidligere generaloberst i det russiske flyforsvaret, Vladimir Sjamanov, mener Russland må gå til fullt angrep dersom Polen beveger seg inn i et okkupert Ukraina. Video: Kanal 1 Russland. Vis mer

Kritiserte Russlands strategi - snudde

Intervjuet med Sjamanov har, ifølge Expressen, blitt delt i flere regimelojale medier i Russland.

Det er imidlertid ikke ofte at kritikk av krigen publiseres i statlige medier, men også i midten av mai vakte uttalelser på russisk TV oppsikt.

Den russiske journalisten og militæranalytikeren Mikhail Khodaryonok ba Russland forberede seg på at det ukrainske forsvaret, med hjelp fra europeiske allierte, vil kunne bevæpne én million mennesker.

- Situasjonen vil bli verre for vår del, slo han fast, før han blankt avviste russisk propaganda om moralsk og psykisk forfall blant Ukrainas styrker.

To dager seinere dukket han opp på TV igjen - med motsatt budskap.

- Det ser ut som at noen har irettesatt ham litt, skrev BBCs Russland-ekspert Francis Scarr på Twitter etter helomvendingen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer