Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronakriseloven:

Ut mot kriseloven: - Bekymret

Høyre-mann John Christian Elden er den siste av en lang rekke jurister som er bekymret for kriseloven regjeringen krever. - En tilsidesettelse av lovverk, sier Elden.

LOVENDRINGER: Her legger statsminister Erna Solberg fram sin nye corona-lov. Video: NTB Scanpix / Regjeringen Vis mer

Stortinget samles i dag for å blant annet behandle krisefullmaktloven, som har fått mye kritikk.

Advokat og Høyre-medlem John Christian Elden er blant dem som er misliker lovforslaget som vil gi regjeringen utvidet fullmakt.

- Jeg er ikke bekymret for intensjonen og regjeringens ønske om å ha nok virkemidler til å styre folket gjennom denne krisen, forklarer Elden overfor Dagbladet.

- Men jeg er bekymret for tilsidesettelsen av lovverk, maktfordeling og prosedyrer som demokratiene har utviklet siden 1700 tallet, før det er strengt nødvendig, legger han til.

Stortingets coronakomité møtes klokka 10 i dag i det som er et siste forsøk på å komme til enighet om coronaloven. Klokka 12 settes Stortinget i et ekstraordinært møte.

Lovgivning på tinget

Formålet med loven er å gi regjeringen vide fullmakter for å sikre at nye krisetiltak kan settes i verk raskt. Lovforslaget har nå vært ute på en minihøring blant juridiske ekspertmiljøer.

Dersom fullmaktsloven blir vedtatt, vil regjeringen kunne iverksette tiltak uten at det er fattet vedtak i Stortinget. Regjeringen foreslår at loven skal gjelde i seks måneder, men har møtt motstand fra opposisjonen.

- Så lenge Stortinget fungerer og er i arbeid, bør lovgivningen skje der, sier Elden.

- REIS HJEM: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ber de som fremdeles oppholder seg på hytta om å reise hjem. Video: Regjeringen Vis mer

Han slutter seg dermed til en lang rekke av toppjurister som har refset lovforslaget.

- Styrke domstolene

John Christian Elden trekker paralleller til situasjonen under krigen, og sier regjeringen nå vil behøve utvidet fullmakt i en eller annen form.

- Men regjeringen må med grunnlag i konstitusjonell nødrett kunne fatte straksvedtak fram til Stortinget bestemmer, og regjeringen må som ved Elverumsfullmakten i 1940 kunne ivareta Norges styre dersom Stortinget ikke er vedtaksført.

Kilder tett på prosessen forteller Dagbladet lørdag formiddag at opposisjonen på Stortinget har hatt en rekke innsigelser på lovforslaget. I forhandlingene som har pågått har både terskelen for bruk av fullmaktene og hvor mye en sak skal haste før fullmaktene trer i kraft, vært diskutert.

Elden ber også regjeringen styrke domstolene i den krevende tida vi står i nå.

- Den uavhengige domstolskontrollen av regjeringen må styrkes for å vise at vi er et demokrati, sier Elden.

KRITISK: Toppadvokat John Christian Elden. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KRITISK: Toppadvokat John Christian Elden. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Omdiskutert

Regjeringen ønsket opprinnelig at loven skulle gjelde ut året, men Stortinget satt foten ned.

Regjeringen forslo så seks måneders varighet, men Dagbladet er kjent med at flere partier på Stortinget i går forhandlet for å få lengden ytterligere redusert. Arbeiderpartiet ønsker at varigheten i første omgang bare skal være én måned.

Også tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier regjeringens nye kriselov er unødvendig og mener den er høyst problematisk, ifølge Klassekampen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, som er saksordfører for behandlingen av regjeringens kriselov, foreslår at loven begrenset til å vare i én måned, ifølge TV 2.

Frp kritisk

Miljøpartiet De Grønne advarer mot å presse gjennom kriseloven i ekspressfart, og mener regjeringens lovforslaget bør ut til minst ei ukes offentlig høring.

Også regjeringens gamle kamerater i Frp er kritisk til lovforslaget. Partiet har varslet at også de krever endringer i regjeringens forslag.

- Vi kan ikke vedta loven slik den foreligger fra regjeringen, sa Frp-leder Siv Jensen i går.

- Det må gjøres betydelige oppstramminger og klargjøringer slik at fullmakten ikke blir for omfattende, sier hun videre i en pressemelding.

Hele Norges coronakart