Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hasj-krangel i regjeringen:

Ut mot Listhaugs hasj-oppgjør

- Det er bred enighet blant forskere om at alkohol er mye farligere enn cannabis, sier Venstre. Normal Norge mener Listhaug bedriver moralisering.

UENIG MED LISTHAUG: Carl Erik Grimstad og Venstre mener et regulert salg av cannabis er den beste måten å redusere skadene av stoffet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UENIG MED LISTHAUG: Carl Erik Grimstad og Venstre mener et regulert salg av cannabis er den beste måten å redusere skadene av stoffet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Onsdag gikk folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) ut mot cannabisbruken i Norge. Hun mener ungdom har fått det for seg at hasj er lovlig og trygt, og varsler at Helsedirektoratet skal iverksette en informasjonskampanje om stoffet.

- Inntrykket mitt er at mange unge tror cannabis nærmest er lovlig nå, og helt ufarlig. Ingen av delene stemmer. Ungdom i dag drikker mindre enn før, men bruken av cannabis øker, samtidig som at stoffet har blitt sterkere og dermed farligere Det er veldig bekymringsfullt. Det er noe vi må ta på alvor, forteller Listhaug.

Hun sammenlignet også alkohol og cannabis som rusmidler.

- Cannabis er et ulovlig stoff, og konsekvensene av bruk kan bli veldig alvorlige. Alkohol er lovlig, men det er også skadelig for kroppen, hvis man ikke praktiserer måtehold.

- Alkohol er verre

I Listhaugs regjeringspartner Venstre har pipa en annen lyd.

- Det er bred enighet blant forskere om at alkohol er mye farligere enn cannabis. De samfunnsmessige kostnadene som følge av alkoholbruk er betydelige og fører for mange til alvorlig sykdom og død. Jeg er glad for at Listhaug også påpeker den skadelige effekten alkohol har for unge. Flertallet av norske ungdommer debuterer med alkohol før fylte 18 år, halvparten av 15-16 åringene har drukket alkohol det siste året, og en av fire har vært fulle, sier Carl Erik Grimstad (V) til Dagbladet.

RØYKEFRI: Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug fikk mye oppmerksomhet etter at et bilde av henne fra et landsmøte i 2018 begynte å sirkulere på nettet. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Grimstad legger til at også han, i likhet med Listhaug, er bekymret for den økte bruken av cannabis.

- All bruk av cannabis og andre rusmidler medfører risiko. Langtidsbruk av cannabis kan føre til vrangforestillinger, angst, psykose-episoder, samt fysiologiske- og somatiske skadevirkninger. Det er likevel bred enighet blant forskere om at alkohol er mye farligere enn cannabis, sier han og legger til:

- Venstre vil se på alternative metoder for å regulere rusmidler som i dag er forbudt med mål om å minimere skade for brukere og samfunn. Personlig er jeg enig med folkehelseministerens ungdomsparti om at det er meningsløst at politiet må henlegge voldssaker samtidig som de bruker ressurser på å arrestere folk for besittelse

Regjeringen får skylda

Rusreformutvalget som skal forberede gjennomføringen av rusreformen skal levere sin utredning til Helse- og omsorgsdepartementet innen 31. desember i år.

André Nilsen, styreleder i Normal Norge, er dypt uenig med Listhaugs tilnærming til cannabis.

- Det er forbudspolitikken til regjeringen som har ledet oss dit vi er i dag, med sterkere virkestoffer i cannabis som gjør stoffet farligere.

Moralisme

Normal Norge jobber for en ny tilnærming til cannabis, med en «evidensbasert regulering» av stoffet.

- For oss er det å få på plass lovlige kontrollerte utsalgsposter av cannabis viktig for å unngå at unge får tak på cannabis. Da vil det også være mulig å kontrollere hva slags cannabis som er i omløp. Og vi kan drive forebygging basert på fakta, ikke skremselspropaganda slik Listhaug gjør nå.

- Cannabis er både forbudt og farlig?

- Det er langt mer nyansert enn som så. Fra et folkehelseperspektiv er det ingen forskning som peker på at en forbudspolitikk mot cannabis virker skadereduserende. Snarere tvert i mot. Legale, regulerte markeder vil alltid være den beste tilnærmingen for å unngå skader og overbruk av cannabis.

Nilsen beskylder Listhaug for en moraliserende overfor cannabisbrukere. Han sammenligner dagens situasjon med det å ikke få vite hvor høy alkoholprosent som er i en øl før etter man har drukket den opp.

- Listhaug ønsker ingen moraliserende tone ovenfor røyk, alkohol og kjøtt, men med cannabis har hun ingen problemer med å være moraliserende. Forskning viser at alkohol er farligere enn cannabis, isolert sett, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media