Trond Giske med ny bok:

Ut mot makt-eliten

Arbeiderpartiet har et problem som stikker dypere enn habilitetssaker, mener Trond Giske.

BOKAKTUELL: I boka «Verdt å slåss for» kommer Trond Giske med nye fortellinger og betraktninger fra karrieren som tidligere Ap-nestleder og statsråd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BOKAKTUELL: I boka «Verdt å slåss for» kommer Trond Giske med nye fortellinger og betraktninger fra karrieren som tidligere Ap-nestleder og statsråd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Reisen min fra toppen og ned på grasrota har gitt meg noen interessante perspektiver, sier Trond Giske til Dagbladet.

Den tidligere Ap-nestlederen serverer jordbær og is i bygårdsleiligheten sin i Trondheim. Slår av en vits om at journalister vel er vant til å spise jordbær med politikere, på sine pressekonferanser i hovedstaden.

Giske gir snart ut bok. Her får den såkalte makteliten gjennomgå.

Maktas indre sirkler er for Oslo-orienterte og forstår ikke vanlige folk godt nok, mener han. Det gjelder politikere, akademikere, politiske kommentatorer og næringslivstopper.

- Boka er kritisk mot de sirklene.

De politiske kommentatorene

- Vi sitter inne på Stortinget og er overbevist om at en sak er viktig fordi Tone Sofie Aglen eller Kjetil B. Alstadheim har skrevet om det. Men jeg tror ikke så mange utenom det politiske miljøet egentlig har fått det med seg, sier han.

Giske graver i skåla etter jordbær. Lokalproduserte trønderbær er de beste, hevder trønderen.

Han er blitt beskrevet som en slags lokal motkraft mot partiledelsen i Oslo, etter at han selv falt fra posisjonene.

Problemene ligger dypere

- Er dette en kritikk av kulturen i Arbeiderpartiet?

- Nei, ikke egentlig. Det er mer en kritikk av den lukkede makteliten. Arbeiderpartiet har historisk sett vært motsatsen til det.

- Men gått i feil retning?

- Vi har i hvert fall ikke fått god nok oppslutning. Vi har høyere ambisjoner enn pluss minus 20 prosent. Det må jeg være ærlig og si, svarer Giske.

Han mener Arbeiderpartiets problemer stikker dypere.

Hva vil han?

Giske har på kort tid gjort et lite partilag i Trøndelag til Arbeiderpartiets største. Nidaros sosialdemokratisk forum regnes som en slags protestbevegelse innad i partiet.

Mange har spurt seg hva Giske egentlig vil med dette.

Selv mener han Nidaros-laget er et eksempel på at det fins et politisk skille i Norge.

STUDENT: David Goodharts bok om somewheres og anywheres er Trond Giskes bibel om dagen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STUDENT: David Goodharts bok om somewheres og anywheres er Trond Giskes bibel om dagen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Globalvelgerne, eller «anywheres», er urbane, høyt utdannede og verdensorienterte. Nærvelgerne, «somewheres» bor ofte i distriktene, har ofte lavere utdanning og mer kulturkonservative.

Disse sosiologiske teoriene fra Storbritannia passer også i Norge, hevder han.

Dette har han utforsket i sin nye masteroppgave i statsvitenskap, som snart er ferdig.

- Nidaros er en nærvelger-bastion, slår han fast.

- Var Nidaros Ap bare en casestudie til masteroppgaven din?

- Nei, men det setter ord på en del ting som man føler skjer.

Ikke en habilitetssak

Venstresida i både USA, Storbritannia og andre europeiske land har mistet arbeiderklassevelgere, påpeker Giske. Mange har gått over til høyrepopulistiske partier.

- Venstresida må holde på den gruppa.

- Du mener Norge har et stort antall nærvelgere som ikke føler seg sett?

- Ap har vært under 30 prosent i seks år. Det skyldes ikke en enkelthendelse, en habilitetssak eller en enkeltsak. Det handler om noe dypere. Og det handler om at vi må få fram at politikken vår er det beste for folk flest.

By eller land

- Har ikke Jonas Gahr Støre blitt mer opptatt av nærvelgerne? Han har bremset ned på rusreform, kraftkabler, energisamarbeid og antall forlik med Høyre?

- Regjeringen gjør mye bra. Men vi får åpenbart ikke nok uttelling for det, svarer Giske.

- Det blir ofte en diskusjon om at vi enten må vi ha distriktsprofil, eller vinne storbyen. At enten må vi få arbeiderklassen til å stemme oss, eller få med akademikerne. Man skal ikke kvitte seg med globalvelgerne, det må være en koalisjon. Det er bare da vi blir store.

Populiststempelet

- Er du selv en populist, når du snakker om slike enkle skiller mellom by og land?

- Det er et interessant spørsmål, for hver gang man er kritisk til deler av det sentrale miljøet, kommer populiststempelet. Betyr det at du er kritisk til hvordan den indre kretsen av en elite fungerer, er det ikke så bekymringsfull å bli kalt det. Men hvis det betyr at du har lettvinte løsninger eller manipulerer, så er det et skjellsord, svarer Giske.

- Du er blitt kritisert for å presentere for enkle løsninger i strømpolitikken. Kan du risikere å forlede folk til å støtte deg?

- Man må ikke undervurdere folk. Hvis prisen i den europeiske enden av en kabel er høy, blir prisen i vår ende høy. Det er markedsprinsipp. Når vi da blir fortalt at strømprisen i sør kan løses med økt produksjon, og det fortsatt skal være fri flyt av strøm gjennom kablene, da vet jeg ikke hvem som forleder hvem, svarer han.

LOKALLAGSMØTE: Trond Giske prøvde på et Nidaros-møte å stoppe Arbeiderpartiet i å endre partivedtektene. Endringen ga laget hans mindre innflytelse i partiet. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
LOKALLAGSMØTE: Trond Giske prøvde på et Nidaros-møte å stoppe Arbeiderpartiet i å endre partivedtektene. Endringen ga laget hans mindre innflytelse i partiet. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

Tar selvkritikk

Giske legger entusiastisk ut om valgkampaktivitetene han selv har deltatt på med sitt partilag, Nidaros. Om allsang av trønderske viser og «You'll never walk alone».

- Du var også en gang en del av elitemiljøet du kritiserer?

- Ja. Jeg har definitivt vært en del av makta i Norge. Men jeg har hele tida hatt et fotfeste i Trondheim. Det hjelper jo. Men for all del, jeg har vært en del av det selv, sier Giske.

- Vi får se

Når spørsmålene handler om hans politiske ambisjoner videre, blir svarene korte.

- Er det noen vits i å spørre deg om hvor du er om ti år?

- Nei.

- Om et halvt år?

- Vi får se.

- Kommer det noen overraskelser i boka?

- Ja, det håper jeg.

- Men ikke om din avgang i 2018?

- Nei, nei.

- Du skal ikke innom det?

- Nei, jeg prøver å unngå avsporinger fra det politiske.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer