Ut mot Nordkapp-avtale: - De kunne fått noen millioner av meg

Hotellkjeden Scandic tjener titalls millioner i året på driften av platået på Nordkapp, noe Olav Thon reagerer på. Torsdag skal kommunen stemme over turistmagnetens framtid.

FORRETNINGSMANN: Olav Thon synes det er synd at det koster penger å komme inn på Nordkapplatået og at det offentlige ikke sitter igjen med gevinsten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
FORRETNINGSMANN: Olav Thon synes det er synd at det koster penger å komme inn på Nordkapplatået og at det offentlige ikke sitter igjen med gevinsten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer

I dag skal kommunestyret i Nordkapp stemme over en plan som kan sørge for at hotellkjeden Scandic fortsatt kan tjene fett med penger for inngangspenger og kommersiell drift av turistperla Nordkapplatået.

Om investor og milliardær Olav Thon fikk bestemme, ville det vært gratis å komme inn på platået. Han mener også at pengene på den offentlig eide turistattraksjonen, burde tilfalle det offentlige.

- Det synes jeg er et riktig standpunkt. Så må det selvfølgelig drives. Hvis ikke kommunen eller staten kan, så må driften bli satt ut. Da vil inntektene falle tilbake på alle, sier 95-åringen til Dagbladet.

80 000 i året

Han sier han synes det er urimelig med den gjeldende avtalen. Der har Scandics underselskap Rica Eiendom en festeavtale med det offentlige forvaltningsselskapet FeFo. Rica Eiendom betaler en årlig festeavgift på 80 000 kroner for Nordkapplatået.

Ifølge Dagens Næringsliv tjener Scandic over 50 millioner kroner årlig på å selge inngang til området, som koster mellom 180 og 285 kroner for besøkende. Omkring 300 000 mennesker besøker det som omtales som Norges og Europas nordligste punkt i året.

Det ligger an til at avtalen blir videreført når kommunestyret i Nordkapp skal stemme over saken. I et kommunestyremøte torsdag skal de 19 lokale folkevalgte der stemme over et planforslag som kommunen har innstilt på og som opprettholder det private monopolet på platået. Arbeiderpartiet lokalt reint flertall i kommunestyret, og har bestemt seg for å stemme for.

- Kunne fått millioner av meg

Olav Thon mener det er rart at kommunen ikke har sett etter nye løsninger.

- Jeg har Olav Thon-stiftelsen, som har store midler. Gjennom det gir vi bevilninger til turistformål. Vi har blant annet gikk store beløp til Svolvær, der det ble bygget sherpatrapper, samt mange andre prosjekter. Kommunen burde søke Olav Thon-stiftelsen og kan fortsatt gjøre det.

- Det er ikke umulig at de kunne fått noen millioner i stønad fra Olav Thon-stiftelsen. Da får ikke jeg noe med det å gjøre, men stiftelsen kommer da til å bevilge pengene, sier han og tegner opp at stiftelsen for eksempel kunne betalt for kommunal drift på stedet.

Administrerende direktør i Scandic Norge, Svein Arild Steen-Mevold, sier han synes det er spesielt at Olav Thon tar seg en pause fra utdrikningslaget for å kommentere saken. Thon gifter seg førstkommende fredag med kjæresten Sissel Berdal Haga (79).

- Det er kjempehyggelig at Olav Thon plutselig har sånn godhet for Nordkapp. Men han bør gi pengene til det fondet som vi planlegger å opprette sammen med Rica Eiendom for å sikre bærekraftig utvikling på Nordkapp. Vi trenger ikke bidrag til driften av Nordkapp, det klarer vi selv, sier Steen-Mevold til Dagbladet.

STRIDENS KJERNE: Mange er uenig i at det ikoniske Nordkapplatået er privatisert og at kjeden Scandic har monopol på næringsvirksomhet på stedet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STRIDENS KJERNE: Mange er uenig i at det ikoniske Nordkapplatået er privatisert og at kjeden Scandic har monopol på næringsvirksomhet på stedet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Nordkapp-ordfører Kristina Hansen forsvarer også avtalen og peker på at det sikrer drift på det populære turistmålet.

- Det drives næring der som vi mener er helt i tråd med lover og regler. Vi kan ikke gå inn og regulere eierskap direkte, sier hun til Dagbladet.

- Bom på Karl Johan

Thon sier han synes det er merkelig at Scandic kan sette opp en bom til området og kreve betalt.

- Det er litt som om jeg skulle satt opp en bom på Karl Johan. Så kunne jeg fått betalt for at folk skulle inn der. Det hadde vært fint det, sier han spøkefullt.

- Hva hadde du gjort hvis det var du som fikk en slik avtale?

- Jeg er alltid forberedt på å betale den maksimale leien som kan oppnås, men dette virker som en meget spesiell situasjon, sier han.

- Jeg synes ordningen er urimelig. De burde i hvert fall fått undersøkt markedet og sørget for å få den inntekten som de kan få ut av det, sier Olav Thon.

- Ikke rekende på ei fjøl

SCANDIC-SJEF: Svein Arild Steen-Mevold. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SCANDIC-SJEF: Svein Arild Steen-Mevold. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Uansett utfall av morgendagens kommunestyremøte på Nordkapp vil Scandic få en dyrere festeavtale med det offentlige forvaltningsselskapet FEFO. I tillegg må de søke kommunen om ny løyve for å kreve billettavgift. Hotellkjeden sysselsetter over 75 årsverk i Nordkapp og har drift på platået året rundt.

- Platået er en viktig arbeidsplass. Skal man drive lønnsomt, trengs adgangsbillett for å få det til. Sju til åtte måneder i året er det ikke lønnsomt å drive, sier Scandic-sjef Steen-Mevold.

Han peker også på at syklende, gående og lokale kommer gratis inn. Selskapet eier og driver også besøkssenteret Nordkapphallen.

- Vi har en god fortjeneste på Nordkapp og våre hoteller i kommunen i dag. Det har tatt mange år å komme dit. Pengene kom ikke rekende på ei fjøl. Det framstilles som vi tjener penger på Nordkapp, men vi tjener penger på å drifte Nordkapphallen.

POPULÆRT: Saras Telt var et populært utested, og fasilitetene ble oppgradert for mange millioner da Olav Thon drev stedet. Da leieavtalen gikk ut, måtte han gi fra seg alt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
POPULÆRT: Saras Telt var et populært utested, og fasilitetene ble oppgradert for mange millioner da Olav Thon drev stedet. Da leieavtalen gikk ut, måtte han gi fra seg alt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Måtte flytte ut

Olav Thon kommer på en anekdote om da han på 90-tallet kjøpte Restaurant Cecil ved Stortinget. Den gang fulgte det med tillatelse til å drive serveringsstedet Saras Telt på Eidsvolls plass gjennom en leieavtale.

- Da forlangte statsbygg av meg at jeg bygget en utgravd kjeller med toaletter, lagerlokaler også videre. Etter å ha hatt det i omkring tjue år kom staten og sa: «nå går kontrakten ut og dermed må du flytte.» Da forsøkte jeg å si som Scandic og Rica, at jeg har bygd dette og det kostet mange millioner. Det fikk jeg beskjed om at ikke betydde noen ting. Den praksisen staten fulgte den gangen er nesten parallell til saken på Nordkapp. Det var ingen nåde, forteller han til Dagbladet.

Leiekontrakten med staten gikk ut i 2013. Året etter var serveringsstedet ferdig revet.