Amineh Kakabaveh

Ut mot Norge:
- Naive og feige

Amineh Kakabaveh, som mener hun er på Erdogans Nato-relaterte «terroristliste», langer ut mot Norge for å være for snill med Tyrkias president: - Skremmer meg, sier den svenske politikeren til Dagbladet.

«TERRORLISTET»: Det skremmer den svenske politikeren Amineh Kakabaveh at Sverige og andre land er villige til å forhandle med Tyrkia. Hun hevder hun selv er svartelistet av president Erdogan. Foto: Noella Johansson / AFP
«TERRORLISTET»: Det skremmer den svenske politikeren Amineh Kakabaveh at Sverige og andre land er villige til å forhandle med Tyrkia. Hun hevder hun selv er svartelistet av president Erdogan. Foto: Noella Johansson / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De nordiske landene, inkludert Norge, er naive og feige. Alle bøyer seg for Erdogan, og slik har han hele Europa i sine hender, sier den svenske politikeren Amineh Kakabaveh på telefon til Dagbladet.

Forrige uke nådde hun overskriftene i hele Sverige, etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan erklærte at han ikke ville støtte Sveriges Nato-medlemskap.

Erdogan hevder at Sverige har terrorister som folkevalgte, og landet at støtter militante kurdere.

Kakabaveh, som selv er av kurdisk herkomst og født i Iran, er sikker på at hun er en av dem Erdogan har «svartelistet» i forbindelse med Nato-spørsmålet.

- Jeg er på lista hans, sier den partiløse politikeren kontant og fortsetter:

- Selv om jeg aldri har vært i en åpen kamp mot Tyrkia, har jeg vært i en demokratisk kamp for menneskerettigheter og kvinners rettigheter. For Erdogan er både kvinner og kurdere fiender.

Nå har hun en klokkeklar beskjed til både Norge og den norske Nato-sjefen, Jens Stoltenberg.

Krever utlevering

Onsdag ble det klart at Tyrkia har blokkert første trinn i den formelle Nato-prosessen for å innlemme Sverige og Finland i forsvarsalliansen.

Kakabaveh viser til at Erdogan har lagt fram et krav til de to landene om utlevering av om lag 30 kurdiske opposisjonelle, som Tyrkia mener er terrorister.

Tidligere har han blant annet kalt Sverige og Finland «frihavner» for medlemmer av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som er terrorstemplet og fører en væpnet kamp i Tyrkia.

Tyrkias utenriksminister, Mevlüt avusoglu, har også hevdet at Sverige forsyner syriskkurdiske grupper som YPG med våpen.

Men til tross for Erdogans hissige utspill, har Nato-sjef Jens Stoltenberg uttrykt seg optimistisk til en løsning.

– Tyrkia har gjort det klart at deres intensjon ikke er å blokkere medlemskapene, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg søndag.

Samtidig har Blinken og andre utenriksministre, blant dem tyske Annalena Baerbock, sagt at de er helt sikre på at alle Nato-medlemmer på sikt vil si ja.

Nå advarer den svenske politikeren imidlertid om veien til et Nato-ja fra Erdogan.

Bønn til Norge og Stoltenberg

Kakabaveh mener de nordiske landene er alt for redde for å havne i en åpen konflikt med Erdogan, og dermed vegrer seg for å sette ned foten når han kommer med krav til Sveriges Nato-medlemskap.

Hun frykter at Sverige vil gjøre alt for å kunne bli med i Nato, og dermed bøye av for kravene til Erdogan.

Da vil hun ikke lenger støtte sin egen statsminister. Det var Kakabaveh stemme som vippet flertallet over og sørget for at Andersson ble valgt til statsminister i høst.

- Dette er mennesker som har flyktet fra hans diktatur. Går hun med på Erdogans krav, mister Magdalena Andersson min støtte, sier politikeren, som hele sin karriere har kjempet for at Sverige skal være alliansefritt.

Hun mener også de andre Nato-landene, inkludert Norge, har et ansvar. Hun sier de bør «gjøre noe radikalt for å markere at diktatoren ikke kan diktere som han vil».

- Hva mener du Norge kan gjøre for å markere dette «radikalt»?

- De bør gjøre det tydelig at dette er uakseptabelt. Det gjør verken Norge, Sverige eller Finland, og det gir Erdogan en fri area til å vinne dette slaget, svarer Kakabaveh og tilføyer:

- Jeg vil be det norske folk og Jens Stoltenberg om å markere sin motstand mot kravene til Erdogan. Skal vi tillate at mennesker som Sverige, Norge og andre land som har tatt i mot politiske flyktninger, stemples som terrorister?

- Urovekkende

Når Kakabaveh snakker om sin Nato-skepsis, trekker hun fram at hun selv oppvokst i «krig, elendighet og diktatur».

- Jeg vet at verden behøver fred og nedrusting, ikke mer våpen. Et Nato-medlemskap innebærer mer våpen, krig og konflikt, hevder politikeren, som fram til 2019 representerte Vänsterpartiet før hun ble partiløs.

- HISTORISK: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Finland og Sveriges ambassadører til NATO onsdag 18. mai. Video: AP Vis mer

Hun understreker at hun ikke blir skremt av å være utpekt av Erdogan.

- Jeg tror det er godt kjent for hele verden at Erdogan behandler mennesker som står opp for kurdiske rettigheter som terrorister. Det skremmer meg ikke, sier hun og legger til:

- Det som skremmer meg, er at han er i et Nato-land og at andre Nato-land er villig til gå ham i møte. De er stille og gjør ingenting. Det er urovekkende.

Dagbladet har forelagt kritikken fra Kakabaveh overfor den tyrkiske ambassadøren i Oslo og den tyrkiske ambassadøren i Stockholm. Ambassadøren i Oslo viser til ambassadøren i Stockholm, som selv ikke ønsker å svare på kritikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer