Ut mot norsk oljeutbygging

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg langer ut mot utbyggingen av det norske oljefeltet Johan Sverdrup.

UT MOT NORGE: Greta Thunberg langer ut mot Norges oljeutbygging. Foto: AFP/NTB Scanpix
UT MOT NORGE: Greta Thunberg langer ut mot Norges oljeutbygging. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Twitter lenker Thunberg til en Financial Times-artikkel , der blant annet Equinors konserndirektør for utvikling og produksjon Norge, Arne Sigve Nylund, uttaler at «vi har felt her som vil produsere i minst 50 år».

- Selv om vi er i starten av en klima- og miljømessig krisesituasjon, åpner Norge Vest-Europas største oljefelt, skriver Thunberg.

I desember oppfordret hun sammen med 15 andre barn fra 13 land statsminister Erna Solberg (H) til å stanse letingen etter og utvinningen av olje og gass.

I en uttalelse til Dagbladet taler olje- og energiminister Sylvi Listhaug Thungberg imot, og mener hun bør hylle Johan Sverdrup og norsk energipolitikk som en del av løsningen.

- Thunberg og alle miljøforkjempere bør juble for at Johan Sverdrup-feltet har utslipp som er blant de laveste i verden: 0,7 kg CO2 per produsert fat olje, mens gjennomsnittet i verden er 18 kilo, sier Listhaug til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Verden kommer til å etterspørre olje i flere tiår, også innen rammene av Parisavtalen. Økt energietterspørsel globalt henger sammen med økt levestandard.

Det er ikke realistisk at fornybar energi vil kunne dekke verdens stadig økende energibehov på kort og mellomlang sikt, mener Listhaug.

- Olje brukes også til mye annet enn forbrenning. Det eneste verden vil oppnå ved at Norge stenger ned oljeproduksjonen er at klimagassutslippene fra verdens oljeproduksjon øker. Økt produksjon i andre land ville komme i stedet for den norske, gjerne fra steder med høyere utslipp enn norsk sokkel, sier Listhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer