Ut mot ordføreren: - Forferdelig

I går kveld gikk Erna Solberg ut og beklaget Statsministerens kontors innblanding i Molde-uttalelsen. Tidligere varaordfører i Molde, Sidsel Rykhus, mener det er på høy tid at Moldes ordfører gjør det samme.

LEGG DEG FLAT: Tidligere vararordfører Sidsel Rykhus har samarbeidet nært med Moldes ordfører Torgeir Dahl i en årrekke. Hun mener utspillet om Olslos koronahåndtering er usmakelig. Video: Ingunn Dorholt / Lars E. Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 105 000 +739
innlagt261 -8
døde 711 +24
påvist smittet 137 000 000+779.6K
døde 2 960 000 +13.3K
Se mer

MOLDE (Dagbladet): - Jeg synes dette har vært helt forferdelig.

Det sier tidligere varaordfører i Molde, Sidsel Rykhus (Ap), om de siste dagene etter at Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) gikk ut mot Raymond Johansen og Oslos coronahåndtering.

Etter flere dagers påtrykk, gikk Erna Solberg i går ut med en beklagelse. Det mener Rykhus det er på høy tid at Dahl også gjør.

- Verre og verre

Rykhus forteller til Dagbladet at hun våknet opp til flere meldinger fra venner og bekjente i Oslo-området søndag morgen, etter at ordførerens utspill ble frontet i VG.

- Først tenkte jeg at han bare hadde skutt fra hofta igjen. Vi er begge to litt sånn at vi kan gjøre det, og derfor tenkte jeg at han raskt ville komme til å rette opp i det han hadde sagt, eller beklage uttalelsene. Men det har jo ikke skjedd. Det ble bare verre og verre, sier Rykhus.

HARDT UT: Sidsel Rykhus (Ap) er tidligere varaordfører i Molde. Hun går hardt ut mot Torgeir Dahl sitt utspill om coronasmitte i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HARDT UT: Sidsel Rykhus (Ap) er tidligere varaordfører i Molde. Hun går hardt ut mot Torgeir Dahl sitt utspill om coronasmitte i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dagbladet møter den tidligere varaordføreren i hennes nykjøpte Fargerike-butikk i Molde. Selv om hun fortsatt sitter i formannskapet og kommunestyret ut perioden, anser hun seg i stor grad ferdig med politikk og har nå tatt fatt på helt andre oppgaver som butikkeier.

Hun har også tidligere jobbet innen reiselivet, og mener uttalelsene fra ordføreren har skadet byens omdømme.

- Dette skader omdømmet vårt noe vanvittig. Jeg synes dette er forferdelig, sier hun til Dagbladet.

- Det har vært ett tema i denne butikken siden søndag og det er dette. Alle som snakker med meg her, synes at dette har vært helt forferdelig. Jeg har ikke hørt én person som har støttet dette her i butikken.

- Forstår ikke årsaken

Rykhus understreker at hun kjenner Dahl godt etter å ha samarbeidet tett gjennom flere år og skryter av et svært godt samarbeid med ham i åra hun var varaordfører.

Spørsmålet hun stiller seg, er hvorfor han valgte å gå ut med dette budskapet.

- Jeg skjønner ingenting av hvorfor han har gjort dette, og det ser det ikke ut til at noen gjør. Jeg har snakka med andre politikere og det er jo også blitt kjent hva andre gruppeledere har ment om dette med skjevfordeling av vaksiner. Dahl ser ut til å stå ganske alene.

Hun mener det er tydelig, ikke minst etter at kontakten med ansatte ved Statsministerens kontor ble kjent, at dette dreier seg om valgkamp.

HASTEINNKALTE: Erna Solberg hasteinnkalte til pressekonferanse i Oslo tirsdag kveld. Vis mer

- Jeg kan ikke skjønne at dette er annet enn valgkamp, og det har jo kommet fram nå, at dette har noe med Høyre sentralt å gjøre. Men jeg gjenkjenner ingenting av dette fra Dahl fra tidligere valgkamper.

I går opplyste Erna Solberg at det også har vært kontakt med statssekretær Peder Egseth og to andre Høyre-ordførere om liknende utspill.

Til VG har imidlertid Frosta-ordfører Frode Revhaug (H) sagt at han takket nei til forespørselen.

- Ordføreren fra Frosta var smart. Og det er derfor jeg ikke skjønner hvorfor ikke Dahl også gjorde det, for han er steike smart og dyktig. Jeg skjønner ikke at han lar seg lure på denne måten og jeg har heller aldri hørt at han har hatt et vondt ord å si om Raymond Johansen før, sier Rykhus.

Hun mener at dersom Dahl reagerte på Johansens utspill mot regjeringa, burde han skjønne at det ikke er lurt at han blander seg inn.

- Vi er jo ikke en nabokommune av Oslo. Her har vi per nå heller ikke smitte, så vidt meg bekjent.

- Bør legge seg flat

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Dahl i tale, uten hell.

Rykhus mener ordføreren nå bør legge seg flat og beklage. Til Oslos befolkning, men ikke minst til Raymond Johansen.

- Han bør legge seg kjempe-flat. Det er det jeg ville gjort om jeg var i hans situasjon. Jeg hadde sagt jeg var lei meg og beklaget. At han nå ikke vil si noe, gjør det hele bare vondt verre.

Selv er den tidligere varaordføreren livredd at dette skal gå ut over reiselivet i byen.

- Molde er jo ikke alltid så populære, og jeg er jo redd at dette kan gjøre situasjonen verre.

Selv har hun blant annet beklaget til Oslo Arbeiderparti på Facebook, på vegne av alle Moldensere.

Status vaksinasjon Full oversikt

897 511 (16.7%)i Norge har fått dose nr 1
296 980 (5.53%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer