Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SSB-tall viser kvinnerekord blant ordførere

Ut mot ordførertall: - Altfor dårlig

KrF og Frp har ingen ordfører-damer. Nye SSB-tall viser at det er venstresiden som trekker opp kvinneandelen i lokalpolitikken.

- FOR DÅRLIG: Det er Anette Trettebergstuens dom over kvinnetallene for høyresiden i lokalvalget. Foto: Lars Eivind Bones
- FOR DÅRLIG: Det er Anette Trettebergstuens dom over kvinnetallene for høyresiden i lokalvalget. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er et demokratisk problem at kvinneandelen fortsatt er såpass lav, både i kommunestyrene og på toppen. Disse tallene viser hvem som i suverent størst grad er nødt til å gjøre en bedre jobb. Det er som du ser høyresiden, slår Anette Trettebergstuen, leder av Aps kvinnepolitiske nettverk fast. Hun viser til ferske tall fra SSB.

De viser at det er ny kvinnerekord i antall ordførere – 35 prosent av landets ordførere er nå kvinner, noe som er mer enn en fordobling på 20 år.

Men Ap har fått SSB til å bryte ned tallene på partinivå. Da kommer det fram at det er venstresiden som drar opp kvinneandelen.

- Når kvinneandelen på ordførere gikk opp, så er det fordi høyresiden gikk kraftig tilbake i valget, sier Trettebergstuen.

Ingen kvinnelige ordfører

Høyre, Frp, KrF pg Venstre gikk alle kraftig tilbake i kommunevalget.

Frp fikk bare tre ordførere, og av dem er ingen kvinner. KrF beholdt 9, men heller ingen av dem er kvinner.

Venstre har en kvinneandel på 50 prosent blant sine ordførere, men siden de kun fikk to, gjør det lite forskjell på statistikken.

Høyre endte til slutt på 34 ordførere, og en kvinneandel på 23,5 prosent.

- Det er altfor dårlig, mener Trettebergstuen som etterlyser systematisk jobbing.

Hennes eget parti Ap kan vise til 148 ordførere og en kvinneandel på 39,2 prosent.

- Vi i AP har jobbet med dette lenge og systematisk og vi har nesten 45 prosent ordførerkandidatandel før valget. Det kom ikke av seg selv, det kommer av bevissthet og systematisk jobbing, sier Ap-politikeren.

SV best

Også SV og Sp kommer langt bedre ut enn høyresiden.

Av SVs seks ordførere er halvparten kvinner. Senterpartiet har 131 ordførere etter høstens brakvalg og en kvinneandel på 35,9 prosent .

Trettebergstuen mener de partiene som faktisk er opptatt av likesling gjør noe med det, og at det gjenspeiles i statistikken.

- Det er klart partiene syn på viktigheten av likestilling kommer til syne i måten de ikke rekrutterer eller rekrutterer på. Det er et symptom på unnfallenheten. Hadde det ikke vært for venstresiden, så hadde det knapt vært kvinner i lokalpolitikken, mener Trettebergstuen.

- Vi har jo interne kvoteringsregler, 50/50 på alle styrer og råd, som selvfølgelig er det som skal til. Det har ikke høyresiden.

- Flere har sagt at det er vanskeligere å rekruttere kvinner. Er det en del av bildet?

- Det har til en hver tid blitt argumentert mot kvinners inntreden på alle maktarenaer at de egentlig ikke er interessert, ikke passer, eller er vanskelige. Men det er de jo ikke. Man er bare nødt til å finne dem, gjøre jobben og åpne opp for dem.

- Damene er der jo. Men har du mannsdominerte partier med mannslister, er terskelen kanskje litt høy for å ønske å bidra og, mener hun.

Oversikten SSB har utarbeidet for Ap, viser at partiene på venstresiden drar opp kvinneandelen i lokalpolitikken.
Oversikten SSB har utarbeidet for Ap, viser at partiene på venstresiden drar opp kvinneandelen i lokalpolitikken. Vis mer

- Hjelper ikke med Siv og Erna

- Hvis du ser på partilederne der er det tre kvinner på høyresiden. Kan man egentlig kritisere dem for ikke å satse på likestilling da?

- Det er veldig bra og en viktig signaleffekt at så mange partier i Norge har kvinnelig partileder. Men det betyr lite i poltikken lokalt på Fekkefjord eller Hamar at man har kvinnelige leder i de konservative partiene når de lokalt ikke gjør jobben med å få med seg damer og heller ikke da stiller opp for demokratiet.

- Mener du Erna Solberg og Siv Jensen ikke har brukt sin posisjon til å fremme likestilling?

- Ja, absolutt. Tvert imot. Vi har tre kvinnelige partiledere i regjeringsposisjon som på sin vakt har innskrenket kvinners rett til å bestemme over egen kropp, og ført likestillingen i revers.Hun viser til endringen i abortloven, likestillingsloven, kutt til likestillingsombudet og kvinneorganisasjoner.

- Lista er lang over tilbakeslagene for likestilling. Statistikken viser det også, at for først gang så går vi tilbake på statistikken som viser likestillingsgraden til land. Sånn sett så hjelper det ikke at vi har kvinner på toppen så lenge de ikke gjør den jobben med å gjøre Norge mer likestilt.

Frp med utfordring tilbake

- Jeg godtar ikke premisset fra Trettebergstuen. Vi har tre ordførere, det er klart vi skulle hatt noen kvinner, men så gikk ikke valget så greit som vi skulle ønske. Men vi har to varaordførere, sier Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i Frp.

Hun innrømmer likevel at de godt skulle vært flere kvinner på listene.

- Det er klart at det er viktig at vi er gode på rekruttering, både av kvinner og menn. Jeg er opptatt av å oppfordre kvinner til å stille på listene våre og at vi har et forbedringsbehov er jeg den første til å innrømme. Men for Frp handler like muligheter om at alle skal behandles som individer. Kvoteringsregler blir helt feil i denne sammenhengen. Det må være fordi man vil selv og brenner for det, sier hun.

Hjemdal peker også på at Frp nå som de er ute av regjering er det eneste partiet med både kvinnelig parlamentarisk leder og første nestleder med Siv Jensen og Sylvi Listhaug.

- Jeg synes Trettebergstuen kan notere seg det.

- Ap sov i timen

Hun mener også at Frp har vært i front på viktige saker for likestilling som negativ sosial kontroll og kjønnslemlestelse.

- Det har vært en sak der Frp har gått i front, mens Ap sov i timen. Jeg synes ikke de skal breie seg for mye. Som likestillingspolitisk talsperson er jeg opptatt av å være en ombudskvinne for kvinner, men også for menn. Hvor har Ap vært i kampen mot samværssabotasje? Der vil jeg gjerne sende utfordringen tilbake, det er ikke bare kvinner som kjenner på utfordringer knyttet til likestilling.