Krigen i Ukraina:

Ut mot Putin

Avhopperen Nikita Chibrin tjenestegjorde i en beryktet russisk brigade. Nå forteller han om forbrytelsene han har sett.

ÅPNER OPP: Avhopperen Nikita Chibrin, som tjenestegjorde i en beryktet russisk brigade, forteller om hva han har vært vitne til i Ukraina. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP/NTB
ÅPNER OPP: Avhopperen Nikita Chibrin, som tjenestegjorde i en beryktet russisk brigade, forteller om hva han har vært vitne til i Ukraina. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nikita Chirbrin er en tidligere soldat fra den russiske byen Yakutsk. Han tjenestegjorde i «64. Separate Guards Motor Rifle Brigade» - den mest beryktede russiske militærenheten som nå står anklaget for å ha begått krigsforbrytelser i Bucha, Borodianka og andre byer og landsbyer nord for Kiev.

Nå er den tidligere soldaten fast bestemt på å fortelle om hendelsene han var vitne til i Ukraina.

Chibrin sier at han fortsatt husker russiske medsoldater som stakk av etter at de angivelig hadde voldtatt to ukrainske kvinner i sin utplassering nordvest for Kiev i mars.

I et videointervju med CNN, åpner han opp.

- Jeg så dem løpe. De hadde voldtatt en mor og en datter. Kommandantene deres bare trakk på skuldrene da de fant ut om voldtektene. De ble aldri straffet for sine forbrytelser. De ble aldri fengslet.

FLAMMEHAV: Flere videoer i sosiale medier viser en voldsom brann i etterkant av angrepet mot en russisk base i den okkuperte byen Melitopol, sør i Ukraina. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Nikita deserterte fra det russiske militæret i september, og flyktet til Europa via Hviterussland og Kasakhstan.

I et videointervju med CNN, publisert i morgentimene onsdag, snakker han ut om hendelsene han sier han var vitne til under sin tjenestetid.

Tropper fra Chibrins brigade ble stemplet som krigsforbrytere av det ukrainske forsvarsdepartementet i april, etter at massegraver med drepte sivile ble oppdaget etter at russiske styrker trakk seg ut av Kiev-regionen.

Chibrin tjenestegjorde under Azatbek Omurbekov, offiser med ansvar for den 64. Brigaden.

Omurbekov, kjent som «Slakteren av Bucha», er under sanksjoner fra EU og Storbritannia.

USA har sanksjonert mot hele brigaden.

Kreml har benektet enhver involvering i massedrapene. De hevder det er grunnløse påstander, og er fast bestemt på at bildene av sivile kropper er falske.

Forberedt på å vitne

Russlands president, Vladimir Putin tildelte enheten en militær ærestittel og berømmet den for dens «heltemod og dristige handlinger». Det var et trekk som utløste harme over hele verden.

Chibrin forteller til CNN at han ikke så noe av det antatte heltemotet, men derimot svært mange av forbrytelsene.

- Jeg er forberedt på å vitne mot enheten min ved en internasjonal straffedomstol. Enheten hadde en direkte kommando om å myrde alle som delte informasjon om våre posisjoner, enten det var militære eller sivile. Dersom noen hadde telefon, fikk vi lov til å skyte dem. Medlemmene av brigaden min var uten tvil i stand til å ta livet av ubevæpnede sivile.

DRAMATISK: Forsvarsdepartementet i Ukraina skriver på Twitter at «helvete har brutt løs» i Avdijivka, en by i Donetsk fylke. Ifølge oberstløytnant Geir Hågen Karlsen kan det dreie seg om fosforvåpen. Vis mer

Kritikkverdige forhold

Soldatene i enheten hans var ekstremt dårlig forberedt på kamp, i følge Chibrin.

Han hevder at treningen enheten fikk, besto av befal som gav dem et våpen, et mål og 5000 kuler.

- Det var ingen trening. Vi fikk beskjed om at vi bare skulle skyte for å komme oss unna. Mangelen på nødvendig trening ble tydelig da vi var i Ukraina. De samme mennene som skrøt av å være «Rambo» før de ble utplassert, kom ødelagte tilbake. De så lik, medsoldater bli myrdet, de så nederlaget og skjønte at de ikke kunne stikke av. Dersom vi sa at vi ikke ville krige, fikk vi beskjed om at det kom til å få fatale konsekvenser for oss og familiene våre.

Enheten trakk seg tilbake fra området nordvest i Kiev i slutten av mars, etter den mislykkede offensiven der. Chibrin og enheten returnerte til Hviterussland.

Deretter ble han tvunget til å reise tilbake til Ukraina i mai, hvor han da ble sendt til Kharkiv-regionen i det østlige Ukraina, og tilbragte deretter tid i skogen rundt Izyum.

Det var da han endelig fant en sjanse til å rømme.

Han hoppet usett inn i en lastebil som skulle til Russland

Selv om ferden var av den risikable sorten, kom han seg tilbake til hjemlandet, hvor han tilbragte nesten en måned på sykehus med ryggskader.

Han fikk da beskjed om å returnere til krigen, men Chibrin nektet. Han fikk hjelp av venner og familie til å flykte til sin nåværende beliggenhet i Europa, og han er klar i sin tale

«Jeg skal aldri tilbake til Russland».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer