Coronakrisa og beredskap

Ut mot regjeringens beredskap: - Naivt og historieløst

Han har ønsket å gi regjeringen arbeidsro i krisa, men overfor Dagbladet tar nå Trygve Slagsvold Vedum bladet fra munnen og kritiserer regjeringens beredskap.

UT MOT BEREDSKAPEN: Trygve Slagsvold Vedum sier Sp skal fortsette å gi regjeringen arbeidsro i krisa, men han er tydelig på at beredskapsarbeidet til Erna Solbergs regjering har hatt svakheter. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
UT MOT BEREDSKAPEN: Trygve Slagsvold Vedum sier Sp skal fortsette å gi regjeringen arbeidsro i krisa, men han er tydelig på at beredskapsarbeidet til Erna Solbergs regjering har hatt svakheter. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har hittil vært sparsommelig i sin kritikk av beredskapen Norge hadde mot coronaviruset i tida før Erna Solberg stengte landet 12. mars.

Han har vært i lange forhandlinger om krisepakkene på Stortinget, og bidratt til at et samlet politisk landskap har lagt kjepphester og kjekling til side i krisetida.

- Naive

For første gang retter han nå en stram pekefinger mot beredskapsarbeidet til regjeringen. Over lang tid har Erna Solberg ikke forberedt Norge godt nok på kriser som coronakrisa, mener Vedum.

- Regjeringen har vært for naive, sier han til Dagbladet.

- Erna burde ha sett at en pandemi kunne ramme oss?

- Vi har forsøkt å gi regjeringen arbeidsro i denne tida, og det skal vi fortsette med. Og når vi er gjennom denne krisa, så må vi ha en full gjennomgang av samfunnsberedskapen og stille regjeringen noen ubehagelige spørsmål. Det blir en tid for det.

- Men?

- Men analysene til regjeringen har dessverre vært for svake i forkant. Deres tanke har vært at markedet ordner opp - men det ser vi nå at ikke er tilfellet. Høyre har troa på markedet i krisetider. Senterpartiet har troa på desentralisert beredskap, selvforsyning og buffer. Jeg tror mange nå deler denne oppfatningen, at regjeringens tankegang og politikk ikke forberedte landet godt nok på en krise, sier Vedum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer