Ut mot regjeringens hemmelighold

Solberg-regjeringen åpnet opp om vurderingene av smitteverntiltakene etter å ha fått kritikk. Nå har Støre-regjeringen gått tilbake til fullt hemmelighold.

BER OM ÅPENHET: Tidligere statsminister Erna Solberg ber Støre-regjeringen om større åpenhet rundt begrunnelsen for de inngripende smitteverntiltakene. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BER OM ÅPENHET: Tidligere statsminister Erna Solberg ber Støre-regjeringen om større åpenhet rundt begrunnelsen for de inngripende smitteverntiltakene. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Skjenkeforbudet har nok en gang satt i gang debatten rundt forholdsmessigheten ved inngripende smitteverntiltak. For ikke å snakke om regjeringens åpenhet rundt avveiningene som gjøres.

SMB Norge, som organiserer små og mellomstore bedrifter, ba allerede før jul regjeringen om å offentliggjøre begrunnelsen for den nasjonale skjenkestoppen og truer nå regjeringen med massesøksmål for å avklare lovligheten av vedtaket.

Også Solberg-regjeringen ble kritisert for manglende åpenhet rundt inngripende smittevernstiltak, både av jurister og politikere, men endret etter hvert praksis.

Nå retter tidligere statsminister Erna Solberg (H) selv pekefingeren mot dagens regjering.

- Synes å ha glippet

Fra stortingets talerstol torsdag, påpekte blant annet Solberg at Støre- regjeringen ikke har fulgt praksisen om åpenhet rundt begrunnelsen for smitteverntiltak som, etter noe tid, ble innført av hennes egen regjering.

Her påpekte hun at den forrige regjeringen begynte å offentliggjøre begrunnelsen for endringer i inngripende smitteverntiltak ut fra diskusjonene som hadde vært om dette, på regjeringens egne nettsider.

- Det synes å ha glippet for denne regjeringen. Det er ingen oppdatering eller offentliggjøring på regjeringen.no av begrunnelsene for dette siden 28. april. Det betyr at de innstrammingsvedtakene som er gjort, ikke er begrunnet på samme måten, sa Solberg.

- Jeg vil anbefale regjeringen å gå tilbake til den praksisen, fortsatte hun.

Dagbladet har vært i kontakt med Solberg, som ikke har noe å tilføye utover det hun sa fra talerstolen.

- Et minimum

Flere jurister har gjennom pandemien reagert sterkt på det de mener er en manglende åpenhet rundt smitteverntiltakene.

Blant disse er professor i rettsvitenskap ved UiB, Hans Fredrik Marthinussen, som gjentatte ganger har påpekt at det er vanskelig å vurdere lovmessigheten av tiltakene når man ikke har innsikt i nettopp forholdsmessighetsbegrunnelsen.

Han er dermed helt enig med Solberg når hun etterlyser mer åpenhet fra regjeringen om begrunnelsene for smitteverntiltakene og påpeker at han har etterlyst det samme lenge.

Han understreker imidlertid at heller ikke Solberg-regjeringens begrunnelser er utførlig gjort, men at også de er heller knappe.

- Men hun har sånn sett en bedre track record enn dagens regjering. Det er dette vi etterlyser, og da i en litt fyldigere utgave. Forvaltningsloven krever ikke begrunnelse for forskrifter. Høyesterett har imidlertid oppstilt et krav til grundig begrunnelser for inngripende vedtak, og da har vi her rettslige krav til begrunnelser som ikke blir overholdt av regjeringen, sier Marthinussen til Dagbladet og konkluderer:

- Et minimum må være å få på plass det som Solberg-regjeringen gjorde. Og selv de er altså knappe, men det er mye bedre enn ingenting.

- Gyllen mulighet

Etter det Dagbladet er kjent med, startet Solberg-regjeringen med å gi begrunnelser for smitteverntiltakene etter at hytteeierne i Sverige vant fram i tingretten om å slippe karantene ved hjemreise. Saken ble anket av staten, som seinere vant fram i lagmannsretten.

- Det høres logisk ut. De fikk seg nok en god overraskelse med den dommen, sier Marthinussen.

Også SV har flere ganger understreket viktigheten av åpenhet om begrunnelse for inngripende smitteverntiltak. De har tidligere foreslått å endre smittevernloven slik at Stortinget skal behandle smitteverntiltakene, enten i forkant eller i etterkant, om det haster å innføre tiltakene.

- Det vil sikre åpenhet om begrunnelsen og legitimitet til de ulike tiltakene, sier SV-leder Audun Lysbakken og fortsetter:

- Høyre stemte imot SVs forslag om endringer i smittevernloven i forrige stortingsperiode, men siden vi har fremmet forslaget på nytt, har Erna Solberg en gyllen mulighet til å sikre bedre demokratisk forankring av smitteverntiltak, når Stortinget snart skal behandle vårt forslag.

Lover bedring

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har overfor BT vedgått at vurderingene opp mot smittevernloven kunne vært lettere tilgjengelig for folk.

Når politiske beslutningen skiller seg fra rådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, vil departementet legge vurderingen ut på regjeringens nettside, uttalte hun til avisa.

Beslutningen om å beholde rødt nivå på videregående skoler etter jul, tross i at dette var i strid med rådene fra FHI og Helsedirektoratet, ligger imidlertid fortsatt ikke tilgjengelig for offentligheten to uker etter regjeringens vedtak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer