Ut mot regjeringens mannsprosjekt

- Hvis vi ikke våger å si at det er forskjeller mellom kvinner og menn, hva er da poenget med et mannsutvalg? spør Frp-politiker Silje Hjemdal.

STORTINGSPOLITIKER: Frps Silje Hjemdal har liten tro på regjeringens nye prestisjeprosjekt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
STORTINGSPOLITIKER: Frps Silje Hjemdal har liten tro på regjeringens nye prestisjeprosjekt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): Et nytt utvalg som setter menn i fokus, er på trappene.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) tar opp arven etter Jens Stoltenberg (Ap), som ledet det første mannsrolleutvalget for 36 år siden.

Den gangen handlet det mest om pappaperm, nå handler det om gutter som faller ut av skole og utdanning og menn som sliter psykisk.

Men Frp-stortingspolitiker Silje Hjemdal er skeptisk.

- Jeg er redd for at dette blir noe man lanserer med brask og bram og sikkert med de beste intensjoner, men at det ender opp i noe lite konkret, sier Hjemdal til Dagbladet.

Kommer tidlig i høst

Hun tok opp kritikken tirsdag under et Arendalsuka-arrangement i regi av stiftelsen Reform.

Frp-politikeren frykter mannsutvalget blir en «samlesekk» med alle slags ambisjoner, uten at det vil skje noe konkret.

Foreløpig har debatten handlet mest om likestillingsministerens beslutning om at det ikke skal sitte kvinner i utvalget.

Hjemdal frykter at Ap-/Sp-regjeringen nå vil skyve dette løftet fra regjeringsplattformen foran seg mens man venter på at utvalget skal komme med tiltak.

Likestillingsminister Anette Trettebergstuen vil ikke kommentere Frp-kritikken. Departementet opplyser at de tar sikte på at utvalget vil være klart tidlig i høst.

Skeptisk til kvotering

Trettebergstuen håper ifølge Aftenposten at mannsutvalget vil få gjort noe med at jenter og gutter velger tradisjonelle yrker. Hun vil få flere menn inn i kvinnedominerte yrker og endre på «ord, tradisjoner og forventninger».

- Hvis vi ikke våger å si at det er forskjeller mellom kvinner og menn, hva er da poenget med et mannsutvalg? innvender Frp's Hjemdal.

Hjemdal understreker at hun heier på menn som velger kvinnedominerte yrker eller omvendt. Men hun er skeptisk til kvotering

- Jeg tror vi må ut av sporet der politikere skal inn og regulere for mye, sier Hjemdal.

Bachelorpress

Ulike regjeringer har satt menn og likestillingsutfordringer på dagsordenen.

I 1986 ledet daværende AUF-leder og Ap-politiker Jens Stoltenberg et mannsrolleutvalg. Også i 2008 satte en Ap-ledet regjering ned et liknende utvalg.

Høyre-regjeringen i 2017 oppnevnte et utvalg som så på forskjeller mellom hvordan gutter og jenter presterer på skolen.

Frp-politikeren vil heller snakke om at det fins forskjeller mellom gutter og jenter.

- Du er ikke med på å snakke guttenes sak hvis det de vil, er å jobbe fysisk for så å bli møtt med samfunnsholdning om at de skal ta bachelorgrad eller mastergrad, sier Hjemdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer