Ut mot Rødt-lederen:- Rart

Rødt-leder Bjørnar Moxnes forsvarer partiet mot den massive kritikken etter gårsdagens Debatten på NRK. Men flere reagerer på forsvarstalen.

REAGERER: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Kristin Svorte
REAGERER: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er feigt av Rødts ledelse ikke å svare på dette, sier Åsmund Aukrust (Ap) til Dagbladet.

Han er nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

- De som sto der for Rødt, representerer det Rødt mener og har ment siden krigen startet 24. februar, fortsetter han.

I et Facebook-innlegg onsdag forsvarte Rødt-leder Bjørnar Moxnes partiet mot den massive kritikken etter gårsdagens Debatten på NRK.

Joakim Møllersen, som er sentralstyremedlem og styremedlem i Rødt Oslo, uttalte i programmet at Norge ikke skal forsyne Ukraina med våpen. Han hevdet også at Nato motarbeider forhandlingene i krigen, noe som ikke er dokumentert.

Dette svarer NRK

Moxnes svarte blant annet ved å si at han ikke var invitert av NRK til denne delen av debatten. Det var heller ikke arbeidsutvalget eller stortingsgruppa, påpeker han.

Redaktør i NRKs nyhetsdivisjon, Knut Magnus Berge, sier til Dagbladet at det er riktig at NRK ønsket debattdeltakere fra Rødt som tydelig forsvarte dagens politikk, siden det var det som var utgangspunktet for Raymond Johansens angrep på Rødt.

Han sier videre at det er redaksjonen som suverent avgjør hvem de inviterer, men forklarer følgende om valget de falt på:

- Vi var i kontakt med stortingsgruppe og ledelse med tanke på deltakelse, men fikk inntrykk av at det var mer uklart hva som ville vere holdningen inn i denne debatten. Derfor landet vi på å invitere dem vi gjorde. Så vil jeg understreke at vi i tillegg hadde en representant for Rødt som klart tok til orde for å endre partiets politikk og sende våpen, sier Berge.

- Opptatt av seg selv

Ap-politikeren er ikke imponert over Rødt-ledelsen.

- Når de nå angriper NRK, virker de mest opptatt av seg selv og hvordan Rødt framstår. Med god grunn - Rødt er et ytterpunkt i Ukraina-krigen - og er på stor kollisjonskurs med egne velgere, sier Aukrust.

Også Venstre-leder Guri Melby reagerer på Moxnes uttalelser.

- Jeg må si det er veldig rart av Moxnes å skylde på NRK for at hans eget partis standpunkt blir framført av andre enn ham selv på Debatten, sier Melby til Dagbladet.

- Rødt er imot å sende våpen til Ukraina, det kan han ikke lure seg unna, fortsetter Melby.

Rødt-ledelsen har fått forelagt kritikken i denne saken, men ikke svart på Dagbladets henvendelser.

- Ikke rikket seg

Venstre-lederen mener debatten fikk tydelig fram hvor samlet store deler av norsk politikk er i støtten til Ukrainas kamp.

Hun påpeker videre at Møllersen representerer den samme politikken som Rødt har framført på Stortinget det siste året, selv om Moxnes' argumenter er annerledes.

- Moxnes, Møllersen og resten av partiet Rødt har den samme vedtatte politikken, den har ikke rikket seg en centimeter siden februar i fjor, sier hun.

- Grenseløst naivt

SV-leder Audun Lysbakken mener SVs standpunkt om å sende våpen er i tråd med venstresidas tradisjoner.

- SV er svært tydelig på vår støtte til våpen til Ukraina. Det er i tråd med venstresidens beste tradisjoner: For mennesker som kjemper mot diktatur og undertrykkelse, for folkerett og nasjonal selvråderett. Mot imperialisme og stormaktspolitikk, mot de autoritære høyrekreftene som på ny hjemsøker vår del av verden.

Listhaug kaller Rødts standpunkt for «grenseløst naivt».

- Det er ubestridelig faktum at Ukraina hadde falt for lenge siden til despoten Putin hvis ikke Vesten hadde gitt omfattende våpenhjelp til dem. Jeg syns det er grenseløst naivt og skremmende at Rødt ikke ser nødvendigheten av å hjelpe en underlegen part mot en ulovlig angripende fiende.

Hun mener det også er farlig for den frie verden å ikke stå opp mot stormaktsgale regimer som ikke respekterer folkeretten og som terroriserer sivile.

- Europa har en moralsk plikt og er nødt til å vise Russland og andre potensielle fiender at vi som naboer ikke vil forholde oss passive når det er en grusom krig på vårt eget kontinent, sier Listhaug til Dagbladet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer