Norge-Russland:

Ut mot russisk forskningstokt

Tidligere forsvars- og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener regjeringen må revurdere tillatelsen til det russiske forskningsfartøyet «Akademik Sergey Vavilov» - som kan drive forskning på norsk kontinentalsokkel.

PÅ TOKT: Fram til 22. oktober får Russland gjennomføre en forskningstokt på den norske kontinentalsokkelen med dette forskningsfartøyet, «Akademik Sergey Vavilov». Foreløpig ligger skipet til kai i Kaliningrad Her fra en ekspedisjon i Antarktis i 2013. Foto: Global Warming Images / REC / NTB
PÅ TOKT: Fram til 22. oktober får Russland gjennomføre en forskningstokt på den norske kontinentalsokkelen med dette forskningsfartøyet, «Akademik Sergey Vavilov». Foreløpig ligger skipet til kai i Kaliningrad Her fra en ekspedisjon i Antarktis i 2013. Foto: Global Warming Images / REC / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidligere i september skrev Dagbladet at forskningsfartøyet, som tilhører Shirshov-instituttet i Moskva, har fått tillatelse til å drive et forskningstokt for perioden 26. august til 22. oktober. Det viser dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

Den gang advarte forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Forsvarets høgskole Sjøkrigsskolen om «Akademik Sergey Vavilovs» potensial for å drive både med etterretning og sabotasje.

Tillatelsen vakte oppsikt - og leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), stilte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skriftlig spørsmål i Stortinget om begrunnelse for tillatelsen og de sikkerhetsvurderinger som ble gjort i forkant.

Ifølge overvåkningstjenesten for skip, Marine Traffic, ligger «Akademik Sergey Vavilov» for tiden til havn i den russiske enklaven Kaliningrad.

Søreide er klar på at regjeringen må gjøre en ny vurdering av tillatelsen. Også i etterkant av det man antar er sabotasjeaksjoner mot gassledningene Nord-stream 1 og 2. Det er foreløpig ukjent hvem som står bak hendelsene mot gassledningene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer