Ut mot Ruter: - Ufint

Lille julaften var det billettkontroll på T-banen da Luca Espseth (35) satt på i Oslo. Rar prioritering, mener han. - Alle må ha gyldig billett, svarer Ruter.

KRITISK: Luca Espseth reagerer på Ruters valg av dato for billettkontroll. Foto: Privat
KRITISK: Luca Espseth reagerer på Ruters valg av dato for billettkontroll. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Klokka var rundt 14 fredag da vekterne kom inn på T-banevognen som fraktet Espseth til Tøyen i Oslo.

Han hadde selv kjøpt billett tidligere i måneden, men det var ikke tilfellet for alle hans medpassasjerer.

Dersom man blir tatt i billettkontroll i Oslo koster det 950,- på stedet, eller 1150,- hvis man betaler seinere.

- De guttene som ble stoppet uten billett bak meg, hadde nok betalt for billetten sin hvis det utgjorde en like liten brøkdel av inntekten deres som det gjør for meg, sier 35-åringen.

Espseth reagerer på at Ruter velger å ha billettkontroll dagen før julaften, i ei tid da mange har fått dårligere råd som følge av inflasjon og skyhøye strømpriser.

- Det er en rar prioritering av Ruter å skulle ha folk på jobb lille julaften for å forsøke å tyne de siste kronene ut av befolkningen, i en desember som er tøff for mange.

SLÅR TIL: En mann i Storbritannia går til angrep på billettkontrollør etter å ha blitt nektet adgang uten togbillett. Video: British Transport Police. Reporter: Andrea Viland Ask Vis mer

- Må regne med svinn

Tidligere i desember annonserte Ruter et rabattert månedskort til 499,- med originalpris 814,-.

- De forsøker å framstille det som at de er så snille med oss. Da blir det ufint å innkassere bøter med den andre hånda.

- Kan du forstå at de ser et behov for billettkontroller for å kompensere for tapte inntekter etter pandemien?

- Jeg håper virkelig ikke det er argumentet for å ha billettkontroller. For å få folk til å betale må de gjøre tilbudet attraktivt og billig å bruke. Som alle andre tilbud i det offentlige må man regne med noe svinn, sier 35-åringen.

Han mener det burde ha vært vurdert om kollektivtransport skulle ha vært gratis.

- Skattekronene våre går til sykt mange meter med asfalt, man burde heller tenke at det skal prioriteres slik at barna på østkanten skal få ta T-banen.

Ruter: - Viktig for å opprettholde tilbudet

Ruter er forelagt Espseths kritikk.

Pressevakt Sofie Bruun opplyser til Dagbladet at det lille julaften, som ellers, gjennomføres rutinemessige billettkontroller.

- Alle som reiser med Ruters transportmidler må ha gyldig billett. Billettinntektene er viktige for at Ruter skal kunne opprettholde tilbudet, og derfor gjennomfører vi billettkontroller for å sikre inntektene til kollektivtrafikken, sier hun i et skriftlig svar.

Hun opplyser at om lag halvparten av selskapets inntekter kommer fra billettsalg. Den andre halvparten er tilskudd fra Oslo og Akershus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer