Tina Bru

Ut mot Skatteetaten og NRK

Høyre-nestleder Tina Bru er blant de 28 stortingspolitikerne som har fått varsel om skattesmell. - Jeg stiller meg uforstående til NRKs framstilling av saken, sier hun til Dagbladet. - Vi står inne for arbeidet vi har gjort, svarer NRK.

KAN FÅ SKATTESMELL: Høyre-nestleder Tina Bru. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
KAN FÅ SKATTESMELL: Høyre-nestleder Tina Bru. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyre-nestlederen bekrefter overfor NRK at hun er blant politikerne som har fått varsel fra Skatteetaten etter gjennomgangen av politikernes pendlerboliger.

Sentralt i saken er en toroms-leilighet i Stavanger der Bru, hennes familie og hennes foreldre en periode var folkeregistrert samtidig.

Ifølge statskanalen mener Skatteetaten at den tidligere statsråden ikke har betalt nok leie på hjemstedet. Hun mener selv at hun oppfyller vilkåret.

- Det er faglig uenighet rundt det merkostnadsvilkåret og hvordan det skal tolkes. Og den tolkningen som Skatteetaten har, den har aldri slått meg, sier Bru til NRK.

Bru reagerer

Saken er ennå ikke ferdig behandlet.

På spørsmål om hvorfor hun ikke har vært åpen om dette tidligere, forklarer Bru at det handler om at det er et varsel.

- Jeg har tro på at jeg skal klare å oppklare saken med Skatteetaten. Jeg har aldri vært i tvil om at jeg skal fortelle åpent hvis det kom et vedtak, men det foreligger jo ikke ennå.

Til NRK ønsker ønsker hun ikke å oppgi beløpet det dreier seg om i varselet.

I en pressemelding tirsdag ettermiddag går Bru hardt ut mot både Skatteetaten og NRK-saken.

- NRK publiserte i dag en sak hvor de trekker i tvil om jeg oppfyller pendlervilkåret, og dermed har krav på skattefri pendlerbolig i Oslo. Jeg stiller meg uforstående til en slik påstand, og det er heller ikke dette varselet fra Skatteetaten handler om. NRK trekker dette i tvil på bakgrunn av at mine foreldre, etter avtale med meg, innimellom har oppholdt seg i leiligheten. I varselet jeg har mottatt fra Skatteetaten konkluderer de med at jeg oppfyller pendlervilkåret, sier Tina Bru til Dagbladet.

Bru understreker altså at hun har betalt for leiligheten i Stavanger, men at hun er uenig med Skatteetaten om hun har betalt nok.

- Under arbeidet med denne saken har jeg gitt NRK innsyn i deler av varselet mitt, deriblant der de konkluderer med at jeg oppfyller pendlervilkåret og at Skatteetaten ikke sår tvil om at jeg reelt sett har disponert leiligheten vi leide. Likevel velger NRK å så tvil om dette, fortsetter Bru.

NRK slår tilbake

NRK tilbakeviser Tinas Brus kritikk.

- Dette er ordinær kritisk nyhetsjournalistikk, og vi står inne for arbeidet vi har gjort, sier Marius Tetlie, fagredaktør i NRK Nyheter, til Dagbladet.

- Tina Brus versjon kommer godt frem i saken. Vi mener det er relevant å belyse de faktaene vi presenterer i saken, sier Tetlie.

Skatteetaten vil ikke kommentere saken:

- På grunn av taushetsplikt kommenterer ikke Skatteetaten enkeltsaker, sier Skatteetatens medierådgiver Erlend Fossbakken til Dagbladet.

Solberg svarer

Høyres leder Erna Solberg kommenterer Tina Bru-saken slik overfor Dagbladet:

- Tina informerte meg i vår om at hun er en av politikerne som har fått varsel fra Skatteetaten. Det finnes kun et uenighetspunkt. Den handler om Skatteetatens definisjon av merkostnader, og dermed om hun har betalt for lite i husleie. Saken er ikke konkludert ennå.

Hun sier hun håper Skatteetaten og Tina klarer å bli omforente om saken.

- Jeg har selv sett at Tina aktivt har pendlet mellom Oslo og Rogaland siden hun ble valgt inn på Stortinget i 2013. Jeg betviler ikke hennes status som pendler.

Solberg legger til:

- Vi er helt nødt til å ha ordninger som gjør det mulig å kombinere familieliv med det å være politiker. Man skal ikke tape penger på å pendle, og det må være slik at hvis du er innvalgt fra andre deler av landet, kan ha med deg små barn til Oslo og ha de i barnehage der. Alternativet er at Stortinget kun blir bestående av eldre menn og kvinner som bor fast i Oslo-området.

Uenige med skatteetaten

Det er ikke bare enkeltpersoner som har fått varsel om skattesmell. Det samme gjorde Stortinget og Statsministerens kontor (SMK).

Skatteetaten mener at Stortinget skal betale ekstra arbeidsgiveravgift på totalt 1,3 millioner kroner for årene 2017 til 2020.

Da fristen for eventuelle kommentarer gikk ut for to uker siden, besluttet både Stortinget og SMK å bestride hele eller deler av skattekravet.

I sitt svar skrev Stortinget at de mener det ligger «klart unnskyldelige forhold» for at denne situasjonen har oppstått og pekte blant annet på at de ikke har vært orientert om disse tolkningene fra Skatteetaten.

Også SMK reagertepå at Skatteetaten i sitt forhåndsvarsel tolker loven strengere enn i den veiledningen etaten tidligere har gitt til SMK og enkeltpolitikere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer