Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ut mot skolesjefens hasj-nekt

Noen timer etter at han vurderte saken annerledes enn kunnskapsministeren, snur Troms' utdanningssjef og beklager til Unge Venstre.

OPPHETET: Unge Venstre ble nektet å bruke valgkampmateriell som var for legalisering av marihuana ved en videregående skole i Tromsø. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Utdanningssjefen i Troms fylkeskommune, Børre Knudtå, legger seg flat og snur i saken om å nekte Unge Venstres valgkampmateriell som viser en såkalt joint og har påskriften «legalize it».

Det melder VG.

Det skjer bare timer etter at ansatte ved Breivang videregående skole i Tromsø forsøkte å hindre Unge Venstre i å sette opp valgplakaten, etter nettopp instruksjon fra utdanningssjef Knudtå.

Det endte i kaos og tårer.

Fikk Sanners vurdering

Overfor VG forteller Knudtå at han har fått kunnskapsminister Jan Tore Sanners (H) vurdering av opplæringsloven, og har snudd på bakgrunn av kunnskapsministerens vurdering av regelverket.

- Jeg har sett gjennom og ser at vi ikke har anledning for å nekte dem å bruke plakatene, sier han til avisa.

Han håper fremdeles ikke Unge Venstre vil bruke plakatene, men vil ikke nekte dem å bruke dem på valgtorgene neste uke, ifølge VG.

Åpen for å snu

Overfor Dagbladet tidligere i dag var Knudtå åpen om at det var hans skjønnsmessige vurdering av opplæringsloven som var bakgrunnen for nekten.

- Tar Norges kunnskapsminister feil, Krudtå? spurte Dagbladet tidligere i dag.

- Han har gjort en annen vurdering, og hvis det viser seg at han har rett, skal jeg rette meg etter det. Foreløpig holder jeg derfor fast på vår vurdering, men veilederen jeg har brukt som støtte er ikke svart-hvitt, svarte utdanningssjefen.

- Hendelsen i dag har jeg lyst til å beklage både overfor Unge Venstre og de ansatte på skolen og elever som måtte syns dette var ille. De ansatte på skolen har forholdt seg til de føringene vi har foreslått, sier utdanningssjefen til VG i ettermiddag.

Nå føyer han seg etter Sanners vurdering, men i en ny uttalelse overfor Dagbladet presiserer bare kunnskapsministeren det han allerede sa i går.

Får Sanner-støtte

For i går gikk nemlig Sanner krast ut og understreket at Unge Venstres valgkampmateriell har vern i ytringsfriheten - og derfor må tillates.

Sanner sier nå i en uttalelse til Dagbladet at han holder fast ved sitt standpunkt:

- Jeg har tidligere gjort det klart at opplæringsloven ikke gir fylkeskommunene adgang til å skjerme elevene mot den type ytringer som ligger i Unge Venstres kampanje.

Han gjentar videre sitt budskap om at ytringsfriheten står sterkt og er vernet i Grunnloven.

- I skolen legger vi vekt på elevdemokrati og at elevene skal bli aktive deltakere i demokratiet. Skolevalg er en del av demokratiopplæringen. Der står partiene fritt til å fremme de sakene og synspunktene de ønsker, sier Sanner og legger til:

- Fylkeskommunene har ikke grunnlag for å hindre Unge Venstre i å framføre sine synspunkter.

Selv om han sier at han ikke er enig i budskapet i Unge Venstres kampanje, mener han at ungdomspartiet har full rett til å ytre budskapet.

- Vi som er mot legalisering av hasj får ta debatten og møte ytringer med argumenter. Det er ikke en løsning å forby ytringer vi ikke liker. Det er viktig å forebygge rusproblemer blant ungdom, men det gjør vi med andre virkemidler enn å sensurere meninger og kneble debatter, gjentar han.

Skoledebatt avlyst

Som følge av opptrinnet på Breivang videregående skole i dag, ble den planlagte skoledebatten avlyst.

Det skjedde fordi alle de andre ungdomspartiene nektet å stille, hvis ikke Unge Venstre fikk anledning til å vise fram sitt valgkampmateriell.

Ungdomspartiet er for legalisering og regulering av cannabis.

En lærer havnet i en opphetet diskusjon med Unge Venstres representanter. Krangelen fikk brått sin slutt da skolens assisterende rektor, Bente Killie, dukket opp og leverte følgende budskap:

- Jeg har akkurat snakket med fylkesutdanningssjefen. Juristene i Troms Fylke betrakter dette som et brudd på opplæringsloven. Denne saken er ferdig snakka! sa hun, ifølge iTromsø.

Benedicte Bjørnås i Unge Venstre brøt sammen i tårer etter krangelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media