Eigersund:

Ut mot «smitteskam»: - Gapestokk

- Gapestokken ble faktisk avskaffet for mange år siden i Norge.

RETTER PEKEFINGER: Kommunikasjonssjef i Eigersund kommune går ut mot skyld og skam ved coronasmitte i kommunen. Foto: Creative Commons
RETTER PEKEFINGER: Kommunikasjonssjef i Eigersund kommune går ut mot skyld og skam ved coronasmitte i kommunen. Foto: Creative Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 71 700 +729
mutantsmittet1 120
døde 623 +1
påvist smittet 114 000 000+306.3K
døde 2 540 000 +7.3K
Se mer

Eigersund kommune har sett seg lei av ryktespredning og plassering av skam ved coronasmitte i kommunen, og retter nå de hard kritikk mot «smitteskam».

- Vi har en oppfordring til alle. IKKE, gjentar IKKE bidra til «smitte-shaming», heter det i en pressemelding fredag.

- Gapestokken ble faktisk avskaffet for mange år siden i Norge.

Leif E. Broch, kommunikasjonssjef i Eigersund helt sør i Rogaland, mener at «tida var inne for klart språk».

- Vi har fått en del reaksjoner på dette. Vi hadde en litt fortvila pårørende som tok kontakt i går, og det var utløsende for innlegget, sier han til Dagbladet.

Han sier at skammen bidrar til å «å steine folk som allerede er i en vanskelig situasjon».

- Hvis du er utløsende årsak til at en skole går i karantene, så trenger man ikke flere steiner. Det er ille nok, sier Broch.

Forventa en smekk på fingeren

TØFF TONE: Leif E. Broch, kommunikasjonssjef i Eigersund, sier at «tide var inne for klart språk». Foto: Eigersund kommune
TØFF TONE: Leif E. Broch, kommunikasjonssjef i Eigersund, sier at «tide var inne for klart språk». Foto: Eigersund kommune Vis mer

Broch sier at han hadde forventa å få «en smekk på fingeren» etter den tøffe tonen i pressemeldinga, men at de utelukkende har fått gode tilbakemeldinger.

Han mener at «smitteskammen» kan bidra til at flere ikke tester seg og at det «i verste fall fører til tap av liv».

- Det er jo litt menneskelig å lete etter syndebukker, men det er ikke konstruktivt, sier han.

Broch mener imidlertid ikke at dette bare gjelder Eigersund kommune - men hele landet. I kommunen er det registrert 89 coronasmittede siden pandemiens start.

Hardt ordskifte

I sommer gikk helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ut mot «coronaskam», da han fryktet at det skulle føre til at færre testet seg for corona.

- Det er et hardt ordskifte nå, og jeg er redd for at det kan gjøre det vanskeligere å stoppe smitten. De som drar på utenlandsferie eller svenskehandel blir fordømt, de som sitter tett på uteserveringer eller ikke holder avstand på bussen blir omtalt i sinte ordelag, og de som glemmer smitterådene blir kalt for egoister, sa han under en pressekonferanse.

SKAM: Helseminister Bent Høie sier de som frykter at de er smittet av coronaviruset «ikke må skamme seg – men teste seg». Video: NTB Scanpix Vis mer

Helseministeren forsto at mange fryktet at smitten skulle spre seg.

- Men synd og skam har aldri vært til hjelp mot en smittsom sykdom før. Tvert imot, understrekte han.

- Jeg vil si dette til deg som frykter at du er smittet: Du skal ikke skamme deg – du skal teste deg. Slik tar du ansvar og hindrer smitten i å bre seg.

Håper flere blir bevisste

Broch sier at han selv har tatt coronatest to ganger, men at han ikke testet positivt. Han har imidlertid kjent på bekymringen av å kanskje måtte sende hele kommuneledelsen i karantene - dersom han hadde testet positivt.

- Jeg reflekterte litt over den følelsen hvis jeg måtte sette hele kommunens ledelse i karantene. Jeg kjente litt på det, sier han.

Nå håper han at flere blir bevisste på språkbruken sin.

- Tonen settes ved middagsbordet. Det er ikke alltid at folk er like bevisste, sier Broch og fortsetter:

- Det er ikke ondsinna, men resultatet blir jo det, sier Broch.

Status vaksinasjon Full oversikt

329 034 (6.1%)i Norge har fått dose nr 1
161 891 (3.02%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer