Ut mot Støre: - Det verste svaret til Greta (17)

Ola Elvestuen (V) ber Ap-leder Jonas Gahr Støre om å vise kortene og avklare Arbeiderpartiets standpunkt om iskanten. Venstre-toppen frykter for Norges omdømme.

VENTER: Regjeringspartiene KrF og Venstre er tydelige på at de ønsker å flytte iskanten sørover. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre avventer regjeringens forslag til forvaltningsplan. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
VENTER: Regjeringspartiene KrF og Venstre er tydelige på at de ønsker å flytte iskanten sørover. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre avventer regjeringens forslag til forvaltningsplan. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KØBENHAVN/OSLO (Dagbladet): - Vi må kunne forvente at Arbeiderpartiet tar ansvar for klima og miljø i et vanskelig Storting, sier Ola Elvestuen (V).

Elvestuen gikk fredag av som klima- og miljøminister i Erna Solbergs (H) regjering og er tilbake på Stortinget. Der tar han plass i utenrikskomiteen, men han vil fortsatt ha et øye til det han mener er vår tids viktigste spørsmål.

I løpet av våren legger regjeringen fram en revidert forvaltningsplan for Barentshavet. Da vil Stortinget måtte ta stilling til en definisjon av hvor iskanten skal gå.

Iskanten

  • I dag er iskanten definert som områder der det i gjennomsnitt er is 30 prosent av dagene i april, basert på målinger gjort fra 1967 til 1989. Men kloden er varmere i dag enn da disse målingene ble gjort.
  • En oppdatering av tidsserien vil dermed føre til at iskanten flyttes lenger nord. En slik oppdatering ble foreslått av regjeringen i 2017, men ble avvist i Stortinget.
  • Et annet alternativ er å innføre en såkalt dynamisk iskant, det vil si at man setter grensa der isen til enhver tid er. En slik definisjon støttes av Frp og vil åpne for leting etter olje og gass vesentlig lenger nord enn i dag.

Elvestuen er like klar som KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på at regjeringen flytte iskanten sørover og begrense oljeekspansjonen nordover.

Da vil ballen ligge hos Arbeiderpartiet for å få flertall for regjeringens forslag. Frp-nestleder Sylvi Listhaug har allerede omtalt det som en «krigserklæring» fra regjeringen hvis de foreslår å flytte iskanten sørover.

- Iskanten må trekkes sørover på grunn av områdets viktighet og miljøhensyn. Dette handler også om Norges internasjonale posisjon og anerkjennelse av at vi evner å trekke en grense mot nord og Arktis. I dette spørsmålet vil Arbeiderpartiet avsløre om de tar klima på alvor eller om de bare prøver å spille på flere sider hele tida, sier Elvestuen.

Ber V gå stille

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er i København på møte med sosialdemokratiske venner i Skandinavia.

Støre ønsker fortsatt ikke å si hvor Ap lander.

- Heller du mot å flytte iskanten sørover eller i alle fall holde den der den er?

- Vi skal se helheten i forvaltningsplanen før vi tar stilling til det. Store forvaltningsplaner må komme fra regjeringen, og iskanten er en del av det. Så kommer spørsmålet om hvilke sårbarhetskriterier som skal legges til grunn, sier Støre til Dagbladet.

Ola Elvestuen har tidligere sagt til Dagbladet at regjeringen blir grønnere når Frp har gått ut. Samtidig har Venstre-leder Trine Skei Grande uttrykt frykt for at Arbeiderpartiet skal danne en miljøfiendtlig allianse på Stortinget sammen med Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

Det reagerer Støre sterkt på.

- Jeg synes Venstre skal gå stille i dørene. De har sittet i regjering med Frp, gitt dem avgjørende innflytelse og gjør fortsatt det. Da får de stå ved det, før de peker på andre, sier Støre.

HELT UENIG: Jon Georg Dale, talsperson for energi og miljø, stiller seg ikke bak Greta Thunbergs klimaforslag. Video: Jørgen Gilbrant / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Ap under press

Arbeiderpartiet presses allerede av AUF for å flytte iskanten sørover og stenge nye områder for petroleumsvirksomhet.

- Hvis vi velger å flytte iskanten nordover, så er det rett og slett å bruke våre egne klimaendringer til å tute og kjøre. Det er det Frp vil i denne saken. Jeg mener disse områdene er altfor sårbare til det, sier AUF-leder Ina Libak til NTB.

På den andre siden står industrien og fagbevegelsen.

- Vi er prinsipielt for å konsekvensutrede områder som er aktuelle for petroleumsvirksomhet. Det er i pakt med norsk forvaltningstradisjon der vi har gradvis har rykket nordover og gradvis konsekvensutredet nye områder, sa leder Frode Alfheim i Industri Energi til Dagbladet mandag.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum avventer regjeringens forslag til forvaltningsplan før han konkluderer.

- I Fellesforbundet baserer vi oss på fakta. Myndighetene har gitt oljevirksomheten rammer etter dagens kunnskap om hvor iskanten ligger. Vi ser i dag ingen grunn til at disse grensene skal endres verken nordover eller sørover. Det er regjeringen som må legge fram en sak for Stortinget med nye oppdaterte og faglige begrunnelser før vi eventuelt endrer standpunkt, sier Eggum til Dagbladet.

Ap + Sp + Frp

Regjeringspartiene KrF og Venstre har imidlertid tydelig flagget at de ønsker å flytte definisjonen av iskanten sørover. Elvestuen forventer at Støre bør kunne gjøre det samme.

- Hvis Arbeiderpartiet sitter stille i båten og ikke gjør noen ting, er det den verste responsen man kan ha på Greta Thunberg.

STORTINGET: Ola Elvestuen gikk av som klima- og miljøminister fredag. Nå er han tilbake på Stortinget og vil fortsette å kjempe for klimagasskutt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
STORTINGET: Ola Elvestuen gikk av som klima- og miljøminister fredag. Nå er han tilbake på Stortinget og vil fortsette å kjempe for klimagasskutt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Da er tross alt Frp bedre, siden de flagger en ærlig mening?

- Ja, det går det an å forholde seg til. De klimastreikende ungdommenes krav er å handle, da er det vårt ansvar som sitter i posisjon å finne virkemidlene.

- Hvis det blir en allianse mellom Ap, Sp og Frp for å flytte iskanten nordover. Kan Venstre sitte i en regjering og gjennomføre det?

- Det er en så uansvarlig allianse at jeg ikke kan se det for meg. Vi er i en klima- og miljøkrise. Vi må ha partier som følger opp det de sier i praktisk politikk, nå må Arbeiderpartiet vise at de mener noe med det de sier, sier Elvestuen.

Hyller Greta

Venstre-toppen ønsker også å gå i rette med Fremskrittspartiets nyslåtte energi- og miljøpolitiske talsperson Jon Georg Dale. I et intervju med Dagbladet i dag advarer Dale mot å høre på Greta Thunberg og sier at det vil dytte millioner ut i fattigdom og sult.

Elvestuen sier det tvert imot er politikernes oppgave å lytte til den 17 år gamle svenske klimaaktivisten.

- Vi må lytte til Greta Thunberg. Hun har rett. Hele budskapet bygger på fakta og grunnleggende vitenskap. Radikale endringer kreves for å nå klimamålene og beholde den velferden vi har. Det vil si utslippskutt nå. Norge må ta sin del, akkurat som resten av verden må øke sine ambisjoner, sier Elvestuen, og minner Frp på hva de var med på i regjering:

- Vi tar den i EUs ambisjoner om et utslippskutt på minst 40 prosent innen 2030. Dette var Frp med på i regjering, og det sier mye om hvor harde forhandlingene var. Vi klarte å få flertall for dette med et borgerlig flertall og Frp på laget, skryter Venstre-toppen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer