Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ut mot Støre etter hemmelig Syria-møte

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi reagerer på uttalelsene til Jonas Gahr Støre etter fredagens hemmelige Syria-møte på Stortinget.

REDEGJORDE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) holdt en hemmelig redegjørelse om situasjonen i Nord-Syria og forholdene for flyktningene i Al-Hol-leiren på Stortinget fredag. Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre åpner for å få de såkalte Syria-mødrene hjem. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Det er oppsiktsvekkende at han kommenterer på den måten etter et lukket møte i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, sier Limi til Dagbladet.

KRITISK: Frps Hans Andreas Limi er kritisk til Støres uttalelser etter fredagens møte i stortingskomiteen med den noe kryptiske forkortelsen DUUFK. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISK: Frps Hans Andreas Limi er kritisk til Støres uttalelser etter fredagens møte i stortingskomiteen med den noe kryptiske forkortelsen DUUFK. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Frp-toppen som selv var til stede på det lukkede møtet viser til Støres utsagn om at det nå avtegner seg et flertall på Stortinget som åpner for å hente Syria-barn til Norge med mødrene sine.

- Møtene i DUUFK gir oss en anledning til å snakke åpent og fritt om vanskelige saker på tvers av partigrensene. Jeg påstår ikke at han har brutt en taushetsplikt, men reagerer på at han kommer med slike uttalelser til pressen rett etter møtet. De vil lett kunne bli koblet til diskusjonene i det lukkede møtet, sier Limi.

Hemmelig

Møtene i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen foregår bak lukkede dører på Stortinget, avskjermet fra pressen. Det er normalt ikke åpenhet om møtetidspunkt og svært sjelden blir agendaen for slike møter kommentert eller redegjort for.

TAUS: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) redegjorde for situasjonen i Nord-Syria på et lukket møte på Stortinget fredag. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
TAUS: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) redegjorde for situasjonen i Nord-Syria på et lukket møte på Stortinget fredag. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Det er vanlig praksis at mobiltelefoner må legges igjen på utsiden, og det er ikke vanlig å gjengi diskusjonene fra møterommet i detalj.

Dagbladet kjente imidlertid på forhånd til at fredagens møte ville dreie seg om situasjonen i Syria og forholdene for flyktningene i Al-Hol-leiren.

Konfrontert med dette sa Støre til Dagbladet etter møtet at regjeringen burde merke seg at et flertall på Stortinget nå åpner for å hente barna hjem med sine mødre, dersom dette er nødvendig for å få barna ut.

Han var samtidig tydelig på at han ikke kunne gå inn i detaljer om hva som ble sagt på møtet.

Åpner for Syria-mødre

Støre setter som forutsetning at mødrene bringes til ansvar for eventuelle kriminelle handlinger straks de skulle komme på norsk jord.

- Vi ønsker norske barn hjem. Samtidig så må vi sikre at de voksne som kan ha begått alvorlige forbrytelser, blir holdt ansvarlige for det, sa Ap-lederen og fortsatte:

- Hvis det som skal til for å få hjem et sykt barn er at en mor ledsager, så er vi for det. Vi er trygge for at norsk lovgivning kan åpne for å holde en mor ansvarlig dersom hun har deltatt i en terrororganisasjon.

Støre klargjorde samtidig overfor Dagbladet at det er flere momenter ved saken som ikke er egnet for offentligheten, men som krever fortrolighet.

- Jeg er for åpenhet, men jeg er også veldig for at det er sider ved dette som ikke kan tas åpent - rett og slett av hensyn til sikkerheten til de menneskene det gjelder, sier han.

- Alvorlig

Hans Andreas Limi i Frp er likevel ikke imponert over Støres opptreden. Han spør seg hvordan Ap-lederen kan konkludere med at det kan være flertall for å hente Syria-barnas mødre til Norge.

- Dette er litt alvorlig. Jeg merker meg at Senterpartiets Liv Signe Navarsete mener regjeringen burde få arbeidsro. Min forståelse er den at flere parier mener dette er en sak regjeringen bør håndtere. Det er ikke mer enn en uke siden at et forslag fra MDG om å hente en fireåring hjem med sin mor ble stemt ned av et stort flertall på Stortinget, sier han.

Frp-profilen fastholder at partiets primære syn er at mødrene ikke bør komme til Norge.

- Det er vår posisjon, ja. Ikke minst av hensyn til sikkerhetssituasjonen. Men så lenge det er snakk om norske statsborgere så kan vi ikke nekte å ta imot dem som skulle komme til Norge, jeg hadde nær sagt, på egen hånd, sier Limi.

Taus Søreide

Møtet i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUFK) på Stortinget varte i en drøy time. Utenriksministeren hastet rett videre til statsråd på Slottet, uten å svare på spørsmål.

I stedet vises det til uttalelser som Søreide sendte skriftlig til Dagbladet og flere andre medier i går. Da slo hun fast at Norge midlertidig stanser alle nye eksportlisenser av forsvarsmateriell til Tyrkia og røpet at den tyrkiske ambassadøren til Norge var kalt inn på teppet i UD. Dagbladet kjenner til at han ble møtt av en embetsmann på høyt nivå, men altså ikke av Søreide selv eller noen i hennes politiske stab.

- Vi følger situasjonen med dyp bekymring og gjentar vår tydelige oppfordring om at Tyrkia må avslutte militæroperasjonen samt må respektere folkeretten, framholdt Søreide i går.

- Vi er spesielt bekymret for den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen. Vi følger også med på hvordan dette påvirker den humanitære situasjonen i Al-hol-leiren, fortsatte hun.

Åpenhet

På forhånd hadde flere partier krevd en redegjørelse fra regjeringen etter Tyrkias militære offensiv mot Syria. Nå tar flere til orde for at Søreide også bør holde en orientering og svare på spørsmål åpent, i stortingssalen.

- Mye av det hun sa burde og kunne ha vært offentlig kjent, sier MDGs Une Aina Bastholm til Dagbladet.

De syke fireåringens skjebne blir nå på nytt et tema i Stortinget, takket være et initiativ nettopp fra Miljøpartiet De Grønne.

- Jeg vil stille utenriksministeren et skriftlig spørsmål, som er viktig. Er det juridisk mulig å sikre et fritt og informert samtykke fra mor om omsorgsoverdragelse, all den tid hun er i en så presset situasjon? Det handler jo om liv og død for gutten, sier Bastholm.

Svaret på spørsmålet kan ifølge MDG fort være at gutten ikke kan hentes ut av Syria uten sin mor, og at den politiske diskusjonen om dette spørsmålet internt i regjeringen dermed må bilegges.

IS-frykt

Det konkrete innholdet i redegjørelsen som Søreide holdt i DUUFK fredag er altså hemmelig, men overordnet handlet det om de tyrkiske militære operasjonene nord i Syria og hvordan disse påvirker situasjonen for flyktningene i Al-Hol-leiren.

- Det er åpenbart en fare for at vaktholdet i leiren nå forsvinner. Konsekvensen kan bli fullt frislipp av titusener av IS-fanger som bokstavelig talt kan sprenge i ansiktet på oss i europeiske land, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Moxnes sier han er glad for at regjeringen i går stanset alle nye tildelinger av eksportlisenser av forsvarsmateriell til Tyrkia, men mener Norge burde gå lenger.

- Norge burde ha fordømt den tyrkiske invasjonen og stanset alt salg av våpen og forsvarsmateriell til Tyrkia, sier han.

Sykt barn

Opposisjonen mener det haster med å få hentet ut den syke fireåringen fra Al-Hol-leiren i Syria, der han oppholder seg sammen med sin 29 år gamle mor.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier situasjonen er ustabil. Han frykter at IS kan komme til å gjenoppstå som reell trussel i området.

- Det er 60 000 mennesker i disse leirene, som passes på av om lag 400 voktere. Noen av dem kan bli kalt til kamper mot den tyrkiske invasjonen, sier Støre.

- Det er å frykte med alt det som skjer og på grunnlag av det Tyrkia gjør, at IS som langt på vei var nedkjempet, kan gjenoppstå, sier han.

SVs Audun Lysbakken understreker at det er viktig å få barna til Norge, og at fremmedkrigere stilles for retten her. Samme holdning inntas av regjeringspartiet KrF og langt på vei også av Venstre. Fremskrittspartiet har til nå stått steilt imot å hente mødrene til Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling