Vaksineforsker:

Ut mot Støres vaksineløfte

Regjeringen vil at alle voksne skal få tilbud om en tredje vaksinedose før påske. Vaksineforsker mener det er umusikalsk å tilby boosterdose til alle voksne allerede.

TID TIL Å VENTE: Vaksineforsker Gunnveig Grødeland mener vi har tid til å vente på mer data rundt omikron-varianten, før tredje vaksinedose blir tilbudt. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten
TID TIL Å VENTE: Vaksineforsker Gunnveig Grødeland mener vi har tid til å vente på mer data rundt omikron-varianten, før tredje vaksinedose blir tilbudt. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten Vis mer
Publisert

Tirsdag ettermiddag orienterte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg om coronasituasjonen i Norge.

Støre var klar på at de som har fått tilbud om vaksine, men ikke tatt den, bør ta den.

- Vårt aller viktigste verktøy for å bevare kontrollen er vaksinen, sa han på tirsdagens pressekonferanse.

Det gjelder både de som ennå ikke har tatt første og andre dose, men også de som har fått tilbud om en tredje vaksinedose.

Tid til å vente

Regjeringen ber også kommuner i Norge forberede seg på å oppskalere vaksineringskapasiteten og sette 400 000 doser per uke.

Støre sier vaksinemålet er å tilby alle over 18 år en tredje vaksinedose før påske. Tirsdag kveld annonserte for øvrig Oslo kommune at de vil tilby nettopp denne dosen, for samme aldersgruppe, like over nyttår.

Forsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved UiO Gunnveig Grødeland har tidligere uttalt at det ikke er nødvendig med en tredje vaksinedose til friske voksne under 65 år.

Når Dagbladet snakker med Grødeland etter pressekonferansen, mener hun fortsatt nødvendigheten av en tredje dose til resten av den voksne befolkningen bør vurderes - og ikke innføres nå.

- Jeg står på det jeg har ment tidligere, sier hun.

Tirsdag formiddag redegjør statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for Stortinget om status for coronahåndteringen i Norge. Vis mer

Selv om den oppsiktsvekkende coronavarianten omikron nå er påvist i flere land, mener Grødeland det er tid til å vente på mer forskning rundt varianten før man gir tilbud om boosterdosen.

- Den tredje dosen er veldig viktig hos eldre over 65 og for de i risikogruppene, men når det gjelder bruk hos friske over 18, bør det vurderes litt nærmere, sier Grødeland.

- Ettersom vi bare er halvveis i vaksinasjonen med tredje dose av eldre, mener jeg det er tid til å vurdere om det er nødvendig med tre doser til friske over 18 år, legger hun til.

Vaksineforskeren ved UiO legger ikke skjul på at den nye varianten kan gjøre det mer nødvendig å anbefale en tredje dose til alle, dersom data fra de neste ukene tilsier det.

- Data om den nye varianten vil komme de neste ukene, og da må vi se på egenskapene varianten har i forbindelse med smittespredning og vaksineeffekten, sier hun.

- Umusikalsk

Grødeland står fast ved sine tidligere uttalelser til Dagbladet, om at det er «umusikalsk» å tilby friske mennesker under 65 år en tredje vaksinedose i Norge, når risikogruppen og helsepersonell fortsatt ikke har fått første dose i andre land.

- Selvsagt avhengig av hva data sier så er det i hovedsak viktig å prioritere risikogruppe og helsevesen i hele verden, før man prioriterer tredje dose, sier hun.

Men det er ikke bare av solidaritet Grødeland mener man bør prioritere andre, spesielt afrikanske land, først.

- Det er også i vår interesse å prioritere og vaksinere i andre land da bedre vaksinedekning kan redusere risikoen for at nye virusmutasjoner skal utvikle seg, legger hun til.

Nye varianter kan oppstå i vaksinerte land også, men sannsynligheten øker i land med lav vaksinasjonsdekning, ifølge Grødeland.

Hun ser ikke bort fra at omikron er et resultat av lav vaksinasjon i landene det har utviklet seg i.

- Ekstra på vakt

Omikron-varianten ble først oppdaget i Botswana sør i Afrika. Før helga innførte en rekke europeiske land, deriblant Norge, strenge innreiserestriksjoner fra land sør i Afrika.

Folkehelseinstituttet har uttrykt at de ikke er bekymret per nå, men ekstra på vakt. FHI undersøker også nå tre mistenkte tilfeller i Ullensaker kommune på Romerike.

- Varianten har svært mange mutasjonsendringer, og mange av disse i det viktige Spike-proteinet. Flere av endringene har vi funnet i andre bekymringsvarianter tidligere, så denne utgaven av coronaviruset er helt spesiell, har seniorforsker og seksjonsleder Karoline Bragstad i Seksjon for influensa og annen luftsmitte i FHI tidligere uttalt til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer