Snøskredet i Lyngen:

Ut mot stygge kommentarer etter skredet

Ordfører i Lyngen kommune har fått nok av ufine kommentarer etter ulykker i fjellet. Nå ber han folk om å tenke seg om før de kaster seg over tastaturet.

SOFIATINDEN: Dagbladets dronebilder viser rasområdet hvor to menn mistet livet 1. mai 2021. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: David Gonzales Buendia / Anne Merete Mikkelsen. Vis mer
Publisert

Lørdag ettermiddag ble to personer bekreftet omkommet etter et snøskred på Sofiatinden i Lyngen.

Kort tid etter kom kommentarene fra forståsegpåere i sosiale medier - noe ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johansen, beskriver som en «stygg og økende trend».

Overfor NRK ber han folk om å skjerpe seg.

- Det er rett og slett veldig stygt, sier han til statskanalen.

- Krasse kommentarer

Kommentarene han reagerer på kommer ofte fra personer uten kompetanse eller innsyn i hendelsene, og tar ikke hensyn til involverte eller pårørende, utdyper Johansen overfor Dagbladet.

- Folk kommenterer ganske krasst hvor idiotisk det er å utsette seg for slik risiko ved å gå i fjellet, sier ordføreren.

Det mener han folk bør holde seg for gode for.

REAGERER: Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johansen, har fått nok av ufine kommentarer etter ulykker i fjellet. Foto: Privat
REAGERER: Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johansen, har fått nok av ufine kommentarer etter ulykker i fjellet. Foto: Privat Vis mer

- Folk har ikke noe med å kommentere slike hendelser. Det dukker alltid opp noe som oppleves som en ekstrabelastning for alle involverte, sier Johansen.

Han forteller at de i Lyngen jevnlig opplever uønskede hendelser i fjellet. Stadig oftere synes han å merke at folk iler til kommentarfeltene for å mene.

- Vi lever i et samfunn der det skjer ulykker - enten det er i bil, på havet eller på skitur. Folk bør tenke seg om før de kaster seg over tastaturet.

Det var Robin Lie Sørensen (26) og Martin Tollefsen (28) som mistet livet i skredet. Lørdag ettermiddag opplyste Johansen at kommunen hadde satt full krisestab, og at pårørende ivaretas av helsepersonell.

Stort skred

Lyngen er en attraktiv destinasjon for toppturglade turister. Sofiatinden er en av de mest populære, krevende toppturene, ifølge skiguide og skredobservatør Finn Hovem.

- Det er en kompleks tur. Det er ingen måte å nå toppen på uten å gå i skredterreng. De som tar seg opp på toppen, er folk med erfaring, sa han til Dagbladet lørdag.

Hovem beskriver årets sesong som spesiell.

- Det har vært et uvanlig år med krevende skredforhold i hele vinter, så det har vært færre toppturer enn vanlig. Men når det er fint vær er Sofiatinden et fjell som normalt besøkes av flere turfølger hver helg

Skredet ble beskrevet som stort av politiet. Farevarselet for snøskred i Lyngen var lørdag på faregrad to, ifølge Varsom.no. Det betyr lokalt ustabile forhold, og det oppfordres til å være forsiktig i leområder med fersk fokksnø.

De to omkomne ble funnet halvannen meter under snøen. Det var to andre turgåere som meldte fra til nødetatene.

Mandag og tirsdag er farevarselet før snøskred i Lyngen oppjustert til faregrad tre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer