FHI-topp:

- Ut mot Tegnells innvandrer-fadese

Fagdirektør i FHI, Frode Forland, mener det er på høy tid at svenske myndigheter tar større kontroll over coronasituasjonen i landet.

NOROVIRUS: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold om hvordan omgangssyken kan påvirke coronahåndteringen. Reporter: Frode Andresen. Video: Jeanette N. Vik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 800 +238
innlagt 135 +6
døde 544
påvist smittet 98 700 000+569.9K
døde 2 120 000 +13.2K
Se mer

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sa i forrige uke til SVT at noe av grunnen til at Sveriges dødstall skiller seg ut fra resten av Norden, er at innvandrere i landet «har vært veldig drivende» for dødstallene i landet.

- Jeg tror ikke det er en fullstendig forklaring, men det er et viktig tema, sa fagdirektør i FHI, Frode Forland, til Expressen, hvor han svarte på spørsmål fra leserne.

- Knallhardt fokus

Forland ble blant annet spurt om forskjellen mellom håndteringen i Norge og Sverige.

- Det var nok klokt av den norske regjeringen å ta over styringa av epidemien fra starten. Dette er en samfunnskrise, ikke bare en helsekrise, sa Forland til den svenske avisa.

Forland mener at to av grunnene til at Norge har lykkes er sterk styring fra de sentrale myndighetene, og et knallhardt fokus på å slå ned på alle lokale utbrudd.

- At det har vært et lokalt ansvarspunkt for å håndtere smitten i hver eneste norske kommune har hjulpet med å holde smittetallene nede totalt sett, sa han.

«Den svenske fiaskoen»

Fagdirektøren svarte blant annet på et spørsmål om hvorvidt han tror regjeringens avgjørelse om å tillate to dager med selskap på inntil ti personer i julen er en god beslutning.

- Ja jeg synes det er bra, sa han, og la til:

- Folk må få leve sine liv og ta vare på hverandre, spesielt i julen.

Forland fikk også spørsmål om hvordan han ser på det en av leserne omtalte som «den svenske fiaskoen»:

- Jeg vet ikke om man burde kalle det en mislykkelse, men nordmenn er nok overrasket over den store forskjellen mellom landene, svarte han.

Forland sa at fasen med nedstenging i vår antakeligvis var helt avgjørende for at smittetallene holdt seg lave i Norge gjennom sommeren, og som nå igjen holder seg på et mye lavere nivå enn i Sverige.

Trenger større kontroll

Hvilke råd har du til Sverige nå?, spurte en annen leser.

- Mer av det samme. Enda hardere regler på sosial distansering, testing, isolering og karantener. Det er de samme stragiene, men man må kjøre hardt på, sa han.

Den norske fagdirektøren mener også at det er en god ting at svenske myndigheter har tatt større kontroll over situasjonen enn tidligere.

- Jeg tror det er bra at regjeringen i Sverige den siste tiden har tatt mer over. Og at det gjør at det blir et større alvor rundt situasjonen. Det kan være med på å få en bedre utvikling i Sverige fremover.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer