Påsketrafikken:

Ut mot trafikanter etter brann

Da Betty Steinsvoll gikk langs veibanen og veivet med en varseltrekant, «peiset bilene bare forbi». Politiet synes det er skuffende å høre Steinsvolls historie.

VOGNTOG I BRANN: Mandag ettermiddag begynte et vogntog å brenne på E14 i Meråker. FOTO: Joakim Halvorsen
VOGNTOG I BRANN: Mandag ettermiddag begynte et vogntog å brenne på E14 i Meråker. FOTO: Joakim HalvorsenVis mer

Mandag ettermiddag begynte et vogntog å brenne på E14 i Meråker, på norsk side like etter svenskegrensa. Det oppsto dramatikk på stedet da den finske føreren tok seg inn i vogntoget etter at brannen oppsto.

Men det var imidlertid medtrafikantenes atferd som fikk andre bilist på stedet, Betty Steinsvoll, til å reagere.

Det var Adresseavisen som omtalte saken først.

- Peiset forbi

Steinsvoll forteller til Dagbladet at hun kom kjørende i en pulje da hun så at det kom røyk fra et vogntog. På stedet var det allerede en sivil politibetjent som hadde stoppet, som spurte Steinsvoll om hun kunne sette opp en varseltrekant.

- Da jeg gikk mot trafikken og veivet med varseltrekanten, peiset bilene bare forbi, sier Steinsvoll og anslår at omtrent ti bilister kjørte forbi.

Hun mener at bilistene burde ha stoppet og ventet på at motgående trafikk fikk passere ulykkesstedet.

- De kjørte forbi selv om det kom trafikk imot. Det oppsto situasjoner hvor jeg tenkte: «Nå kolliderer de».

- Skuffende

Operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Ole Petter Hollingen, forteller til Dagbladet at det er en del trafikk på strekningen i forbindelse med påskeferie.

Hollingen synes det er skuffende å høre Steinsvolls historie.

- Det er litt skuffende å høre at man ikke respekterer en varseltrekant, og når det attpåtil forsterkes med en person som prøver å gi signal. Det er ikke bra i det hele tatt, sier Hollingen til Dagbladet.

Steinsvoll synes at bilistene tok unødvendig risiko.

- Jeg synes det viser dårlig medmenneskelighet. Det kunne ha oppstått farlige situasjoner, sier hun.

IKKE PERSONSKADE: Det er ikke meldt om personskade, opplyser innsatsleder på stedet, Kent Robert Lundemo. FOTO: Joakim Halvorsen
IKKE PERSONSKADE: Det er ikke meldt om personskade, opplyser innsatsleder på stedet, Kent Robert Lundemo. FOTO: Joakim Halvorsen Vis mer

Kan være straffbart

Operasjonsleder Hollingen bekrefter at slik atferd kan være straffbart.

- I den generelle veitrafikklovgivningen står det at man skal ta hensyn, og det har man åpenbart ikke gjort her. Det må gjøres en konkret vurdering i slike situasjoner, men hadde det vært politi på stedet, kunne det ha blitt en reaksjon, sier han.

Da Steinsvoll hadde gått et stykke med varseltrekanten, fikk hun beskjed om at vogntoget hadde begynt å brenne.

Hollingen forteller at brannen oppsto i vogntogets motorrom.

- Føreren kom seg ut av vogntoget, men satte seg inn igjen etter at brannen oppsto. Melder oppfattet det som litt dramatisk, og lyktes etter hvert med å få fører bort fra kjøretøyet, forteller Hollingen.

- Vi vet ikke hva som er årsaken til at føreren satte seg inn i vogntoget etter at brannen oppsto, men han hadde vel kanskje et håp om å få slokket brannen.

PORTLAND: Da etterforskerne gikk gjennom overvåkningsbildene fra en bilbrann ved en bensinstasjon i Portland, fikk de seg et overraskende syn. Video: CNN Vis mer

Ikke personskade

Brannvesenet rykket ut til stedet og fikk etter hvert kontroll på brannen, men vogntoget er ikke lenger kjørbart, opplyser politiet.

Brannvesenet fikk melding om hendelsen klokka 12.47 og klokka 13.30 begynte politiet med dirigering av trafikken. Føreren av vogntoget var finsk, og framstår uskadd, ifølge Adresseavisen.

Det oppsto en del kø på stedet i forbindelse med brannen. Da Dagbladet snakket med Hollingen i 15.30-tida, fortalte han at bergingsbil var på vei til stedet.

Operasjonslederen forteller at de ikke har opplevd mer trøbbel i forbindelse med påsketrafikken, enn hva som har vært tidligere år.

- Folk er ivrige på å finne sofaen på hytta, men vi har ikke fått konkrete meldinger om uvettig atferd i trafikken i forbindelse med påskeferie. UP har signalisert at de vil være ute på veiene, og det har kanskje hatt en virkning, sier Hollingen.