Skiløype

Ut mot turgåere i løypa:
- Folk eier ikke respekt

Tross sperringer og skilt går folk på beina og aker midt i skiløypa. Med drømmeforhold i skiløypene øker også konfliktnivået.

LYSLØYPA: Skilt er blitt satt opp for å bevare snøen til skiløyper. Slik ser lysløypa ut i Sandefjord nå. Skilt og sperringer i løypene har ikke hindret folk fra å gå og ake i løypa. Skiltene er også revet ned. Foto: Privat
LYSLØYPA: Skilt er blitt satt opp for å bevare snøen til skiløyper. Slik ser lysløypa ut i Sandefjord nå. Skilt og sperringer i løypene har ikke hindret folk fra å gå og ake i løypa. Skiltene er også revet ned. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg vet ikke hva vi kan gjøre. Folk eier ikke respekt og aker rett i gjennom sperringene vi har satt opp, sier Frida Doksrød, leder i skigruppa til Runar IL i Sandefjord.

De er bare en av mange skiklubber som fortviler om dagen. Fint vær og gode skiforhold har lokket mange ut i skiløypene etter nyttår. Men det er ikke bare fryd og gammen. Kilometere med opplyste og preppede skiløyper tråkkes ned og brukes av de uten ski på beina.

- Vi lager skispor for alle. Mest av alt er det sjokkerende at folk bare trosser sperringene. Jeg blir overrasket over voksne mennesker som gjør dette sammen med barna sine, der er gøy å ake - men å ake på tvers av sperringer er spesielt, sier en opprørt Doksrød til Dagbladet.

Gode forhold fører til at folk i alle aldre vil bruke løypene samtidig - noen vil trene, andre går på tur, og noen aker.

«HÅNES»: Jelena Välbe var en fremragende skiløper, men de norske langrennsgutta har delte meninger om den russiske skilegendens danseferdigheter. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Aker i løypene

Da snøen lavet ned og la seg på bakken, satte Runar IL opp skilt, sperringer og anmodninger om at alle uten ski på beina skulle holde seg unna - målet var å bevare snøen for å kjøre langrennsspor til innbyggerne i kommunen.

- Det kan vi se langt etter nå. Vi må vente ytterligere og være tålmodige før løypene i dette området kan bli klare, forklarer Doksrød.

Mandag kveld lå skiltene i grøfta og sperringene var revet over, skriver Sandefjords Blad, som omtalte saken først.

FORTVILER: Frida Doksrød, leder i skigruppa til Runar IL i Sandefjord. Foto: Privat
FORTVILER: Frida Doksrød, leder i skigruppa til Runar IL i Sandefjord. Foto: Privat Vis mer

I stedet for å respektere anmodningene, ble løypetraseen brukt som akebakke. Doksrød var selv i anlegget på mandag for å sjekke om tiltakene hadde fungert.

- Da jeg kom opp på kvelden var alle sperringene revet av, og skiltet lagt til siden. Jeg satte opp skiltet igjen, men det tok bare et halvt minutt før skiltet var revet ned igjen, sier hun.

Folkene hun møtte viste også en varierende grad av forståelse.

Parallelt med lysløypa er det akebakke. Den er derimot lite brukt, ifølge Doksrød.

KLINK IS: Snøen som kunne blitt skispor er akt bort. Foto: Privat
KLINK IS: Snøen som kunne blitt skispor er akt bort. Foto: Privat Vis mer

Klink is

- Det snør ikke skispor. 500 dugnadstimer med snøproduksjon ligger så langt bak de løyper vi har fått til. Resultatet av akingen er klink is. Hvis folk fortsetter med å ignorere oppfordringene kan vi ikke kjøre preppemaskiner her, sier Doksrød.

Hvert år opplever Runar IL og andre skiklubber det samme. At folk aker eller går i løypene, er en stadig tilbakevendende problemstilling.

- Det er ikke alle som er glade i å gå på ski, det er vi fullstendig klar over, men turgåerne har utallige muligheter til å gå mange andre steder enn i lysløypene, det har ikke skiløperne, sier leder i Lørenskog Skiklubb, Mattis Thørud til Dagbladet.

Skiforholdene varer gjerne ikke mer enn 6-8 uker i området, og da synes de det er trist at ikke fotgjengerne tar mer hensyn.

- Jeg vet ikke hva løsningen er, men jeg drømmer jo om at folk kan utøve skjønn og folkeskikk.

Romerikes Blad skriver i dag at det også i Lørenskog er mange som benytter seg av marka i nærområdet for å gå på tur på beina.

- Det krever store ressurser å preparere disse løypene som er ment for skigåing og alle kommunens innbyggere. En preparert skiløype er å regne som en idrettsarena. Det er både freidig og hensynsløst å gå i løypa når dette ødelegger for alle som skal trene der, sier Thørud. Han mener problemet er stort mange steder.

- Vi er egoister

Spesielt synes han det er trist med tanke på barna som driver med skitrening, og oppfordrer gående til å benytte seg av andre turstier i skisesongen.

- Det er 150 barn i skiklubben, dette er det eneste stedet de har å trene. Jeg synes det er arrogant av den gruppen turgåere på død og liv må gå i de preparerte løypene, de har jo masse alternativer. Dessuten kan det oppstå farlige situasjoner med store hull i løypa. Når det skøytes her går det fort.

SKIENTUSIASTER: Disse unge skiløperne fra Lørenskog Skiklubb jubler for at det endelig er gode skiforhold i lysløypa. Bak dem kan man tydelig se spor etter turgåere i løypa. Fra venstre: Astrid Fritsvold, Mie Emilie Borgersen, Vilde Øwre-Johnsen, Nora Marie Mork og Jonathan Svennebye Støverud. Foto: Lørenskog skiklubb
SKIENTUSIASTER: Disse unge skiløperne fra Lørenskog Skiklubb jubler for at det endelig er gode skiforhold i lysløypa. Bak dem kan man tydelig se spor etter turgåere i løypa. Fra venstre: Astrid Fritsvold, Mie Emilie Borgersen, Vilde Øwre-Johnsen, Nora Marie Mork og Jonathan Svennebye Støverud. Foto: Lørenskog skiklubb Vis mer

Onsdag i forrige uke, da det var relativt nypreparert ga han opp å telle antall forgjengere etter å ha passerte 40 gående på beina i løypa.

- Jeg har gitt opp, det tar så mye energi. Vi prøver å tilnærme oss på en vennlig måte, men møter liten forståelse, og ofte får vi høre at det er vi som er egoister og ikke de, sier Thørud.

Han trener selv juniorlaget i klubben, og de velger å reise ut av kommunen for å være sikret gode nok forhold.

- Jevnt over er det godt voksne folk vi møter gående. Jeg tenker først og fremst på barna, turgåerne ødelegger og er dårlige forbilder. Disse skiløypene eies og drives av kommunen og er en investering i barnas interesser og fremtid.

Han påpeker at løypene er for alle som vil gå på ski, og at lysløypene er definert som idrettsanlegg.

- Da kan man med loven i hånd forby ferdsel av turgåere når dette ødelegger forholdene. Men dette er jo selvsagt ingen ønskelig løsning, det beste er at man tar hensyn.

Kommunen har også lagt ut en henstilling til gående på Facebook, og anmoder dem om å velge andre gang og turveier. Det samme gjør Generalsekretær Erik Eide i Skiforeningen.

FOR ALLE: Generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide
FOR ALLE: Generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide Vis mer

Han sier til Dagbladet at det i utgangspunktet skal det være plass til alle i skiløypene, men oppfordrer sterkt folk til å finne andre steder å legge gåturen, og aketuren.

- Vi bruker store ressurser på at folk skal få gå på ski. Én fotgjenger kan gjøre mer skade i løypene enn hundrevis av skiløpere, sier Eide.

Han påpeker at de opplever brukerkonflikter i marka hvert eneste år.

- Vi ser et stadig større mangfold av brukere i marka. Det synes vi er veldig fint, og er glade for å registrere at flere kommer seg ut. Men vi anmoder folk til å bruke gangstier og sjekke turkart for gåturer, slik at ikke preppingen er forgjeves.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer