STAVANGER (Dagbladet): Tirsdag klokka 09 startet ankesaken mot Johny Vassbak (52) i Gulating lagmannsrett i Stavanger. Vassbakk ble dømt til 17 års fengsel i tingretten, for drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs for 28 år siden.
Mandag inviterte Screen Story til filmvisning av andre del i dokumentarserien «Mannen som gikk fri» på Folken i Stavanger. Episoden sendes på TV 2 klokka 22 i kveld.
Så mange tok turen, at seansen måtte flyttes til hovedsalen. Her fikk presse, skoleelever og andre et innblikk i rettssaken mot Vassbakk i Haugaland og Sunnhordland tingrett.
I tillegg ble det vist bilder fra politiets etterforskning av drapet på Birgitte, fra hennes klær på drapsnatta, strømpebukse og truse samt bilder av hennes hånd, der det er funnet hår og hud som er DNA-testet. Disse bildene var delvis sladdet.
Reagerer kraftig
Journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr, som er sentral i dokumentarserien, TV 2-journalist Elias Håvarstein og regissør Aleksander Tranberg hadde en panelsamtale etter visningen.
Verken bistandsadvokatene til Tengs' foreldre eller forsvarerne til Vassbakk var til stede.
- Vi må vel være de eneste som ikke var invitert til visningen i går, men det kan jo ha sammenheng med at våre klienter har gitt pressen klar beskjed om at de ikke ønsker sin 17 år gamle brutalt drepte datter spilt inn i et underholdningsprogram, der man også bruker tid og plass på å vise fram hennes intime klær og beslag som vi trodde politiet hadde bedre kontroll på enn at de flyter rundt i filmstudioer som ikke synes underkastet noen presseetiske regler, sier bistandsadvokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Stoler på domstolene
Han fortsetter:
- De synes dette er respektløst, og særlig ved å planlegge å spille det på nasjonal TV den dagen rettssaken, som skal avklare om politiet denne gang har løst saken, starter.
I 2019 stilte Torger Tengs opp på journalistkonferansen Skup i Tønsberg for å debattere nettopp True Crime som sjanger. Her uttalte han seg kritisk.
Elden er tydelig på at for Birgittes foreldre er ikke saken TV-underholdning eller noe filmskapere bør gis rom til å mene eller synes noe om før domstolene har gitt sitt svar.
- Foreldrene stoler på domstolene, slik de har gjort siden saken første gang ble behandlet i 1997, men ønsker naturlig nok ikke intime eller private detaljer eller generell forhåndsprosedyre kastet ut til de tusen hjem. De vil ha en nøytral og objektiv domstolsbehandling som kan gi dem svar. Om mulig etter 28,5 år.

Slik skal de få ham frikjent
- Forsøker å forklare
Trygve Rønningen som er programredaktør og direktør for innholdsstrategi i TV 2 viser til at drapet på Birgitte Tengs er en sak av stor allmenn interesse.
- Den er bredt og omfattende dekket i Norge gjennom tre tiår. Saken fikk et gjennombrudd da Johny Vassbakk ble arrestert, seinere tiltalt og til sist dømt i tingretten for drapet. Nå er det ankesaken som dekkes bredt i nyhetsmediene. For å forstå domfellelsen fra tingretten er det viktig å kunne vise hva som foreligger av bevismateriale i saken. Denne dokumentaren forsøker å forklare hvorfor Johny Vassbakk ble dømt, men også hvorfor forsvarerne mener han er uskyldig, sier Rønningen.
Han avslutter:
- At denne saken er belastende for de pårørende har vi stor forståelse for. Likevel mener vi offentligheten har krav på informasjon og svar i en så omfattende kriminalsak som det vi snakker om her.