Ut mot TV 2-måling: - Slett håndverk

Som ansvarlig for politiske målinger i Norsk Gallup, slapp Nils Vibe (70) gjennom en måling han har skammet seg over i 20 år. Nå mener han TV 2 og Kantar gjør samme feil som han selv gjorde.

REAGERER PÅ SAMMENSTILLING: En meningsmåling der Ap-leder Jonas Gahr Støre settes opp opp mot Nato-topp og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg får nå kraftig kritikk av tidligere gallup-leder. Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERER PÅ SAMMENSTILLING: En meningsmåling der Ap-leder Jonas Gahr Støre settes opp opp mot Nato-topp og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg får nå kraftig kritikk av tidligere gallup-leder. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg i Dagbladet i dag skriver Nils Vibe om det han mener var «noe av det dummeste jeg har gjort i hele min yrkeskarriere.»

Vibe var ansatt i Norsk Gallup fra 1996 til 2002 og leder for Avdeling for statistikk og metode.

Med VG som oppdragsgiver, slapp han i år 2000 gjennom en meningsmåling der velgerne ble spurt om hvilket parti de ville stemt på om Jens Stoltenberg var leder.

Oppslaget som fulgte i VG slo fast at Ap ville få 400 000 nye velgere med Stoltenberg som leder.

I ettertid mener han at dette ikke sto seg faglig. Selv om det på dette tidspunktet var en lederstrid i Arbeiderpartiet, var ennå ikke Stoltenberg blitt partiets statsministerkandidat.

- Man skal være uhyre forsiktig med å stille hypotetiske spørsmål av denne typen. Det var ikke stortingsvalg før om halvannet år og Jens Stoltenberg var ikke statsministerkandidat da spørsmålet ble stilt, skriver Vibe, som etter at han sluttet i Norsk gallup var ansatt i blant annet Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning.

Nå er han pensjonist og medlem av Arbeiderpartiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer