Ut mot TV 2-måling: - Slett håndverk

Som ansvarlig for politiske målinger i Norsk Gallup, slapp Nils Vibe (70) gjennom en måling han har skammet seg over i 20 år. Nå mener han TV 2 og Kantar gjør samme feil som han selv gjorde.

REAGERER PÅ SAMMENSTILLING: En meningsmåling der Ap-leder Jonas Gahr Støre settes opp opp mot Nato-topp og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg får nå kraftig kritikk av tidligere gallup-leder. Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERER PÅ SAMMENSTILLING: En meningsmåling der Ap-leder Jonas Gahr Støre settes opp opp mot Nato-topp og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg får nå kraftig kritikk av tidligere gallup-leder. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg i Dagbladet i dag skriver Nils Vibe om det han mener var «noe av det dummeste jeg har gjort i hele min yrkeskarriere.»

Vibe var ansatt i Norsk Gallup fra 1996 til 2002 og leder for Avdeling for statistikk og metode.

Med VG som oppdragsgiver, slapp han i år 2000 gjennom en meningsmåling der velgerne ble spurt om hvilket parti de ville stemt på om Jens Stoltenberg var leder.

ANGRET: Nils Vibe sier han har angret på at han slapp gjennom målingen som ga dette oppslaget. Faksimile: VG
ANGRET: Nils Vibe sier han har angret på at han slapp gjennom målingen som ga dette oppslaget. Faksimile: VG Vis mer

Oppslaget som fulgte i VG slo fast at Ap ville få 400 000 nye velgere med Stoltenberg som leder.

I ettertid mener han at dette ikke sto seg faglig. Selv om det på dette tidspunktet var en lederstrid i Arbeiderpartiet, var ennå ikke Stoltenberg blitt partiets statsministerkandidat.

- Man skal være uhyre forsiktig med å stille hypotetiske spørsmål av denne typen. Det var ikke stortingsvalg før om halvannet år og Jens Stoltenberg var ikke statsministerkandidat da spørsmålet ble stilt, skriver Vibe, som etter at han sluttet i Norsk gallup var ansatt i blant annet Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning.

Nå er han pensjonist og medlem av Arbeiderpartiet.

Les hele innlegget her.

HOLD UT: Tidligere Ap-leder, Thorbjørn Jagland, gir noen råd til Jonas Gahr Støre. Vis mer

Mener feilen gjentas

Nils Vibe mener at TV 2 og hans gamle arbeidsgiver, som har byttet navn til Kantar, er i ferd med å gjøre samme tabbe.

Han viser til en måling der velgerne er spurt om sjansene reduseres eller økes for å stemme Ap, hvis Jonas Gahr Støre erstattes med en annen person som partileder og statsministerkandidat.

De har også spurt om sannsynligheten øker for å stemme Ap hvis Jens Stoltenberg tar over som statsministerkandidat og partileder. Meningsmålingen som Kantar har gjort for TV2, ga oppslaget:

TIDLIGERE GALLUP-TOPP: Nils Vibe.
TIDLIGERE GALLUP-TOPP: Nils Vibe. Vis mer

«Støre svekker Aps sjanser hos 812 000 velgere – folket roper etter Super-Jens» hos TV2 onsdag.

Ifølge Vibe er problemet igjen at Jens Stoltenberg ikke er aktuell som utfordrer til Støre.

- Kantar og TV 2 tar det et langt stykke videre ved å bringe inn navn på en person de med stor sikkerhet vet ikke er aktuell kandidat til ledervervet i Ap. Dette er kontrafaktisk, det strider mot kjensgjerningene om lederspørsmålet i Ap, mener Vibe, som ikke er nådig i sin kritikk.

- Det er slett håndverk fra både Kantars og TV 2s side å lage nyheter på basis av forhold som ikke eksisterer, skriver han i innlegget, og fortsetter:

- Jeg ønsker ikke å spekulere i motivene for at de lager slike nyhetssaker, men hvis vi skal kunne se på Kantar og TV 2 som seriøse aktører innenfor markedsanalyse og politisk journalistikk, må de gå i seg selv og velge helt andre metoder og ikke lage oppkonstruerte problemstillinger som dette.

Avviser kritikken

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, avviser kritikken. Hun viser til at Arbeiderpartiet har vært landets største parti, og står dermed i en særstilling historisk.

- Nå gjennomgår partiet en krise, med lavmål på meningsmålingene over tid. Vår måling er en stemningsindikator på hva velgerne tenker om Arbeiderpartiet og dets ledelse. Også internt i partiet spør man seg om det samme. Vi mener det er journalistisk interessant å utforske hva som rører seg av preferanser hos velgerne, sier hun.

TV 2-redaktøren stiller flere spørsmål til Vibes kritikk.

- Vibe problematiserer at vi og Kantar stiller hypotetiske spørsmål. Da kan man jo lure på om man kan stille folk spørsmål i det hele tatt, sier hun og viser til at de stadig har statsministermålinger der folk blir spurt både hvem de tror og hvem de ønsker som statsminister, med åpne kandidater.

- Skulle man ikke kunne svare «Trygve Slagsvold Vedum» eller «Siv Jensen», fordi de ikke formelt har lansert seg selv som statsministerkandidat? spør hun og fortsetter:

- Når vi har valgt å spørre om Jens Stoltenberg, er det fordi TV 2 vet at det snakkes om hans tilbakekomst helt sentralt i Arbeiderpartiet. Det er derfor journalistisk interessant å se hvordan velgerne vil respondere på ham som kandidat.

Viser til TV2

Kantar ønsker ikke å svare på kritikken, men viser til oppdragsgiver TV 2.

- Målingen ble gjort på forespørsel fra TV 2. Vi opplever Kantar som en svært seriøs og profesjonell aktør, som vi har samarbeidet med lenge. Jeg er også sikker på at våre lesere på tv2.no vet at det er lenge til valget, at målingen er en stemningsindikator som sier noe om situasjonen til Arbeiderpartiet, og at Jens Stoltenberg formidler at han er NATO-sjef til 2022. Noe som også står opplyst om i artikkelen, skriver Solbrække til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer