Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ut mot utelivsbransjen: - Strekker reglene

Det er noen utfordringer med gjennomføring og etterlevelse av flere av smitteverntiltakene, skriver Folkehelseinstituttet i rapport.

SISTE NYTT: Noen kommuneleger uttrykker nå betydelig bekymring for utviklingen i åpning av utelivsbransjen, ifølge FHI. VIDEO: Regjeringen.no Vis mer

I sin siste risikorapport peker Folkehelseinstituttet på utelivsbransjen i forbindelse med utfordringer knyttet til smitteverntiltakene.

- De siste par-tre ukene har vi fått en rekke muntlige tilbakemeldinger fra kommuneleger om at de generelle avstandsreglene er vanskelige å overholde på serveringssteder, særlig seint på kvelden. Det antydes også at bransjen selv strekker reglene så godt de kan, heter det i rapporten.

Noen kommuneleger uttrykker nå betydelig bekymring, ifølge FHI.

- Det kan se ut til at en del av publikum oppfatter situasjonen som fullt frislipp. Gjennomføringen i sommer kan kreve tilsyn og sanksjoner fra kommunen.

Line Vold fra FHI under pressekonferanse om utviklingen av coronapandemien. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Line Vold fra FHI under pressekonferanse om utviklingen av coronapandemien. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Festhelg

Dette kommer etter at politiet hadde mye å stri med, både i Oslo og Trøndelag, forrige helg. Det var svært mange tilfeller av fyll og bråk, noe Oslopolitiet kalte «svært uheldig smittemessig».

Tirsdag forrige uke var det registrert 252 smittevernsbrudd siden utestedene fikk åpne igjen. Mandag denne uka kunne Dagbladet melde at totalen lå på 292. I Trondheim observerte vektere at folk «omgås som normalt når de er ute på byen.» Det ble registrert 33 avvik i løpet av helga.

- De fleste utesteder har gode retningslinjer og tiltak rundt smittevern. Men mange av disse retningslinjene blir ikke fulgt av gjestene på stedet. Det er lite som minner om at verden bekjemper en pandemi når man tar en spasertur i byen, står det i en rapport til kommunen.

En vekter var innom et utested hvor det tilsynelatende «ikke var noe smittevern», mens folk danset på bordene et annet sted.

Flere utfordringer

I risikorapporten skriver FHI at tiltakene mot coronaviruset har hatt svært god effekt samlet sett. Samtidig er det ikke bare utfordringer med utelivet som instituttet har registrert:

  • Oppdage og isolere: For de påviste tilfellene har det gjerne gått tre dager fra symptomstart til testing, og denne perioden er ikke blitt kortere den siste tiden. Folk med mild feber og hoste kan se lite nytte, men store ulemper ved å bli testet. De risikerer langvarig isolasjon samt at deres husstandsmedlemmer må i karantene.
  • Hygienetiltak: FHI regner med at det over tid blir dårligere oppslutning om at folk selv ved milde symptomer skal selvisolere seg og ikke gå på skole eller jobb. FHI har observert de siste ukene at denne anbefalingen er utfordrende å praktisere i barnehager.
  • Smittesporing: Pasientene husker ikke alltid hvem de har vært nær, eller så kjenner de ikke personene. Siden det er så få tilfeller nå, har ikke FHI fått melding om kapasitetsproblemer, men flere kommuneleger melder bekymring for framtidige situasjoner med mange smittede.
  • Kontakt-reduserende tiltak: Observasjoner og anonyme data fra Smittestopp indikerer at oppslutningen fortsatt synker nå som trusselbildet oppleves som mindre. Årstida gjør at folk ønsker mer omgang med andre, i parker og på uterestauranter.
  • Beskyttelsestiltak for helseinstitusjoner og risikogrupper: De fleste sykehjem har nå en eller annen form for besøksordning. Oppslutningen kan trolig synke etter hvert som trusselbildet oppleves som mindre.
  • Reisetiltak: Gjennomføring og kontroll med innreisekarantene er svært ressurskrevende for kommunene med ferjehavner eller lufthavner med utenlandstrafikk og grensekryssinger på land. Oppslutningen fra publikum kan trolig synke, og noen kan prøve å unndra seg karantene.

Forbedringer

- Frem til i dag har få reist ut av landet og få reist inn i landet. Dette endrer seg nå, og risikoen for import av smitte vil øke, sa Line Vold ved FHI under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Risikoen for import av smitte er høy de neste fire ukene, ifølge Vold. FHI tror imidlertid at konsekvensene av import av smitte vil være små, fordi det er ventet at dette vil oppdages og håndteres lokalt.

- Det er lav sannsynlighet for en nasjonal økning i smittetallene, sa hun.

Vold sier fulle utesteder bekymrer FHI, fordi personer kan være bærere av viruset, uten å være klar over det.

- Det er viktig at avstandsreglene overholdes, poengterer hun.

I risikorapporten understreker FHI at utfordringene må møtes med forbedringer, og foreslår blant annet å gi ut en håndbok for landets kommuneleger i arbeidet for å vurdere risiko ved hendelser og velge riktige tiltak.

Instituttet vil også bidra til en overgang til spyttprøver for å forenkle prøvetakingen slik at terskelen for testing blir lavere og kapasiteten større.

Det anbefales at økt antall egenmeldingsdager utredes, slik at folk med symptomer velger å være hjemme framfor å gå på jobb eller skole. FHI vil også forbedre rådene til barnehager slik at de kan ha gode rutiner for hvilke symptomer som gjør at barn bør holdes hjemme.

FHI vil i tillegg forbedre overvåkningen av den nasjonale situasjonen.

Kan komme ny bølge

Den samlede overvåkningen indikerer at det fortsatt er lite smittespredning i befolkningen, og det slås fast at den første bølgen av epidemien i Norge nesten er over.

- Det betyr at det antakelig er lite immunitet i befolkningen, og at vi framover fortsatt er i risiko for å bli utsatt for nye bølger av epidemien, heter det i rapporten.

Det er høy sannsynlighet for økt lokalt smitte noen steder som følge av store arrangementer i sommer, mange folk på serveringssteder og utstrakt innenlands reising. Det er moderat sannsynlighet for massesmittehendelser som kan gi opphav til betydelige lokale utbrudd.

- Det mest sannsynlige bildet vi vil se framover er lokale klynger og utbrudd av varierende størrelse omtalt som scenario 1 i regjeringens strategi. Vi må også planlegge for en ny, nasjonal bølge. Kanskje er en slik bølge noe mer sannsynlig til høsten og vinteren når folk i større grad samles innendørs.

Det understrekes at hele samfunnet må forberede seg på ny oppblussing av viruset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!