Erna Solberg får corona-kritikk:

Ut mot vaksinetempoet

Ap-leder Jonas Gahr Støre stiller spørsmål ved om Norge klarer å vaksinere i det tempoet som trengs. Han mener regjeringen har vært for seint på ballen i sin corona-håndtering.

VAKSINEN: Mange har uttrykt skepsis til vaksinene, og Erna Solberg sier at de ikke har villet ta noen snarveier grunnet dette. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg konstaterer at vi har fått 50 000 vaksiner i romjula, og til nå har vi satt bare 2000. Vi har mye å gå på. Spørsmålet blir, har vi nok til å kunne vaksinere i det tempoet vi trenger for å få beskyttelsen i befolkningen opp, spurte Ap-leder Jonas Gahr Støre på Politisk kvarter på NRK i morges.

Her kritiserte han også regjeringen for å være bakpå i sin corona-håndtering på en rekke områder.

Lite tid for skolene

- Jeg reagerer på at skolene fikk 14 timer på å forberede seg på overgangen til rødt nivå. Studentene som skulle startet på sine studier i dag tidlig, fikk beskjed på helseministerens Facebook-side klokka 18 i går, sa Støre som også mente at regjeringen har vært for seint ute med kompensasjonsordningen og obligatorisk testing på grensen.

2.100 personer er vaksinert hittil, ifølge systemet for registrering av vaksinasjon, opplyste FHI-direktør Camilla Stoltenberg under pressekonferansen søndag.

Hun sa da videre at det reelle tallet kunne være noe høyere, fordi det er forsinkelser også i registreringen.

Ifølge FHI vil tempoet øke betydelig framover.

Dette er de nye reglene:

  • Det innføres nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol i 14 dager. Serveringssteder kan ellers holde åpent.
  • Regjeringen setter grense på fem personer på private sammenkomster utenfor eget hjem
  • Maksgrense på ti personer på alke innendørs idrettsarrangementer, kulturarrangementer, seminarer, livssynssamlinger, seremonier og liknende. 200 personer kan delta på arrangementer med fastmonterte seter.

Avviser kritikk

Statsminister Erna Solberg avviser at de har vært bakpå.

- Det er i dag kommunene begynner med den store vaksineringen. Jeg tenker vi skal ta evalueringen når det har gått noe mer tid, sa hun på Politisk kvarter.

I ukene som kommer, vil Norge motta rundt 40 000 doser i uka av vaksinen fra Pfizer og BioNTech. Samtidig er Modernas vaksine trolig på vei om bare noen uker.

Den første vaksinedosen i Norge ble satt andre juledag.

- Gjennom samarbeidet med EU gikk vi ikke inn for en nødprosedyre på godkjenning. Vi valgte å vente til vaksinen ble godkjent i EU 21. desember. Det synes vi var viktig. Jeg tror det også kan bidra til overbevisning av de som er skeptiske til vaksinen. Vi kan alltids diskutere hvilke land og hvilken måte man gjør dette best på, men jeg tror vi skal gjøre opp regning litt lenger fram i tid, sier Solberg til Dagbladet på spørsmål om hva Norge har gjort feil, når land som Israel og Storbritannia er oppe i 1 million vaksiner satt.

Bedt om å vente

Søndag kveld innførte regjeringen en to uker lang sosial nedstengning for å slå ned den økende smitten i Norge.

Solberg avviser at de kunne informert om de nye tiltakene raskere.

- 28. desember sa Helsedirektoratet at de de ville vente med å gi sine råd fordi situasjonen var så usikker. Vi fikk anbefalingene fra FHI lørdag ettermiddag, og ga beskjed så raskt som mulig, sa hun til NRK.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer